VERSLAVING behandelen

Waarom afkicken in een kliniek?

Afkicken in een kliniek in plaats van thuis

Sommige mensen geven er de voorkeur aan om af te kicken in een kliniek in plaats van thuis. Dit heeft verschillende redenen.

Een afkickkliniek biedt een gecontroleerde en ondersteunde omgeving. Hier kun je leren te breken met de triggers en verleidingen die thuis vaak aanwezig zijn. Dit vermindert het risico op terugval. Bovendien beschikt een kliniek over professionele medische en therapeutische hulp. Zij helpen bij het beheersen van ontwenningsverschijnselen en het aanpakken van de dieperliggende oorzaken van verslaving.

Het sociale aspect van opname in een kliniek kan ook een rol spelen. Je komt zo immers in contact met anderen die soortgelijke uitdagingen doormaken, wat steun en begrip biedt tijdens het herstelproces.

Over het algemeen is afkicken in een kliniek een effectievere en veiligere optie voor mensen die worstelen met heftige verslavingen.

Heb jij zelf te maken met een verslaving en heb je hier hulp bij nodig? Het team van White River staat voor je klaar. Samen met jou gaan we op zoek naar de oorzaak van jouw verslaving en helpen je om weer gezond door het leven te gaan.

De voordelen van afkicken in een klinische setting

Ten opzichte van zelfstandig proberen af te kicken, heeft het afkicken in een klinische setting veel verschillende voordelen die belangrijk zijn voor het herstel. Allereerst biedt een verslavingskliniek een dagelijks schema, wat structuur en discipline bevordert. Dit ontbreekt vaak bij zelfstandige pogingen om te stoppen. Bovendien verwijdert het ook de verleiding van gemakkelijke toegang tot drugs of alcohol of andere middelen, waardoor je wordt gedwongen om je op je herstel te concentreren.

South Africa Rehab

Verder zijn klinieken uitgerust met gespecialiseerde faciliteiten en hulpmiddelen, zoals therapiezalen, sport- en recreatievoorzieningen en voedingsdeskundigen, die allemaal bijdragen aan een algehele gezonde levensstijl tijdens het herstelproces.

Ten slotte biedt een klinische setting ook mogelijkheden voor familieondersteuning en counseling, waardoor de gehele steuncirkel wordt betrokken bij het herstelproces. Deze combinatie van factoren maakt klinische behandeling een uitstekende keuze voor diegenen die serieus streven naar een leven vrij van verslaving.

Wanneer is afkicken in een kliniek nodig?

Het besluit om al dan niet voor een opname in een afkickkliniek, is een persoonlijke en vaak ingewikkelde keuze. Er zijn echter enkele belangrijke overwegingen die je kunnen helpen bepalen of een klinische behandeling nodig is.

Zo is het van cruciaal belang om bij jezelf na te gaan of je al (herhaaldelijk) hebt geprobeerd om te stoppen op eigen kracht, maar steeds weer bent teruggevallen. Is dit het geval, dan is professionele hulp essentieel om de onderliggende oorzaken van je verslaving aan te pakken en effectieve strategieën voor herstel te ontwikkelen.

Ook de ernst van je verslaving is een belangrijke factor. Is je fysieke of mentale gezondheid ernstig aangetast door je verslaving, dan is afkicken noodzakelijk om de medische complicaties te beheersen en te herstellen. Bovendien kan een klinische omgeving met professionele begeleiding de beste keuze zijn wanneer je thuis niet de nodige steun hebt om nuchter te blijven.

Het is raadzaam om vooraf in gesprek te gaan met je (huis)arts of een verslavingsdeskundige om een behandelplat op maat te ontwikkelen dat past bij jouw specifieke situatie en behoeften.

Met welke soorten verslavingen kun je naar een afkickkliniek?

In een afkickkliniek kunnen verschillende soorten verslavingen worden behandeld. Bij White River behandelen we specifiek de volgende verslavingen:

Het brede scala aan behandelingsopties in afkickklinieken is ontworpen om jou te helpen bij het overwinnen van diverse vormen van verslaving en de bijbehorende uitdagingen, ongeacht de specifieke aard van je verslaving.

Hoe ziet het detoxificatieproces eruit?

Gedurende het detoxificatieproces onderga je een medisch begeleide verwijdering van de schadelijke stoffen uit je lichaam. De stoffen hebben zich opgehoopt als gevolg van een langdurige drugs- of alcoholverslaving. Detox begint in de meeste gevallen kort nadat je bent opgenomen in de kliniek en varieert in duur en intensiteit, afhankelijk van je specifieke verslaving en de ernst daarvan.

team gedurende uw rehab in zuid afrika

Detox heeft als doel om de ontwenningsverschijnselen te beheersen en medische complicaties te voorkomen. Je wordt medisch gemonitord en ondersteund. In sommige gevallen kunnen medicijnen worden voorgeschreven om de symptomen van de afkickverschijnselen te verlichten.

Naarmate de verslavende stoffen uit je lichaam gaan, kun je doorgaan met de volgende fase van de behandeling. Dit is specifiek gericht op het aanpakken psychologische en gedragsmatige aspecten van verslaving.

De verblijfsduur van een kliniekopname

De duur van het verblijf in een verslavingskliniek hangt af van verschillende factoren. Denk aan de ernst van de verslaving, je individuele behandelplan en de specifieke kliniek die je kiest. Een kortdurend programma duurt in veel gevallen tussen de 28 en 30 dagen en is vooral geschikt voor mensen met een milde tot matige verslaving. Voor diegene met een ernstigere verslaving of bijvoorbeeld medische of psychische problemen is een langere opname noodzakelijk.

Het programma van White River duurt 3 maanden en is geschikt voor mensen met een actieve verslaving. De reden dat wij aansturen op een langer verblijft, is omdat dit leidt tot een hoger genezingspercentage. Ons team bestaat uit een psychiater, psycholoog, counselor, therapeuten, verpleegzuster en voedingsdeskundige. Velen van ons ondersteuningsteam hebben hun eigen pad van verslaving naar herstel bewandeld en kunnen putten uit hun eigen ervaringen om jou te helpen. Je krijgt individuele therapie en neemt deel aan groepstherapie en diverse activiteiten terwijl je de tijd neemt om beter te eten, te sporten en te genieten van een goede nachtrust.

Voorbereiden op afkicken in een kliniek

Niet alleen het afkicken zelf, maar ook het voorbereiden op je verblijf in een kliniek is een belangrijke stap in je herstelproces. Probeer vooral om jezelf mentaal voor te bereiden door open te staan voor verandering. Ook is het handig om vooraf enige kennis op te doen over wat je kunt verwachten tijdens een klinische opname door informatie op te zoeken, contact op te nemen met lotgenoten of het inplannen van een vrijblijvend intake gesprek.

Uiteraard is het ook van belang om verschillende praktische zaken te regelen, zoals zorgen voor eventuele verplichtingen thuis, je werk of je studie, het inpakken van persoonlijke spullen en het regelen van eventuele financiële zaken. Daarnaast is het handig om een lijst mee te nemen van belangrijke contacten en eventuele medicijnen die je gebruikt.

Overweeg je een behandeling in het buitenland? Vraag altijd voor de zekerheid aan je verzekering of een afkickkliniek in het buitenland vergoed wordt. Je komt in aanmerking voor een vergoeding als je bent aangesloten bij een van de verzekeringsmaatschappijen waarmee White River Recovery samenwerkt. 

Of je je nou wilt aanmelden om met de behandeling te beginnen, of je een vraag hebt over de behandeling, contact opnemen met ons opnameteam is de eerste stap. Een ervaren toelatingscoördinator zal je te woord staan en je vanaf daar verder helpen.

  Waarom afkicken in een kliniek

  Stoppen met alcohol fases

  Wanneer je besluit om te stoppen met het drinken van alcohol ga je als ware door verschillende fases. Wanneer je een gedurende tijd verslaafd bent geweest aan alcohol kan "cold turkey" stoppen met drinken of het minderen al zorgen voor ontwenningsverschijnselen.

  Lees Meer

  Hoe gevaarlijk is 3MMC?

  Designer drugs werpen hun schaduw over de wereld van recreatief drugsgebruik. De drug 3MMC is een gedurende tijd legaal geweest, waardoor iedereen het gemakkelijk en snel online kon bestellen. Het was in Nederland verkrijgbaar onder de naam "research chemical". In deze blog vertellen wij meer over de risico's van 3MMC en hoe gevaarlijk deze designer drug is.

  Lees Meer

  De gevolgen van jarenlang drugsgebruik

  In de afgelopen jaren is het drugsgebruik in Nederland gestaag toegenomen. Volgens een onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gaf één op de tien Nederlanders in 2022 aan dat hij of zij minstens één keer drugs heeft gebruikt. Deze cijfers geven slechts een glimp van de omvang van het probleem weer. Het is duidelijk dat drugs een aanzienlijke aanwezigheid heeft gekregen in onze samenleving. Deze ontwikkeling heeft verstrekkende gevolgen voor individuen, gezinnen en gemeenschappen.

  Lees Meer