Drugsgebruik onder jeugd: Een stijgende trend?


In de recente jaren is er een toenemende bezorgdheid over het drugsgebruik onder de jeugd. Dit is niet alleen slecht voor hun gezondheid, maar het heeft ook grote gevolgen voor de samenleving. De manier waarop drugs beschikbaar zijn veranderd door internet en smartphones, waardoor jongeren er makkelijker aan kunnen komen. Bovendien wordt drugsgebruik steeds vaker genormaliseerd, wat bijdraagt aan de toenemende acceptatie ervan onder jongeren.

Huidige trends in drugsgebruik onder jongeren


Uit verschillende onderzoeken blijkt dat het drugsgebruik onder jongeren toeneemt. Het exacte aantal gebruikers is moeilijk vast te stellen. Daarnaast neemt de acceptatie van drugsgebruik in vriendenkringen ook toe. Uit een onderzoek van EenVandaag gaf 44 procent, van de in totaal 26.000 deelnemers, aan dat in vriendengroepen het regelmatig gebruik van harddrugs wordt geaccepteerd.

Echter, zijn jongeren gevoeliger voor verslaving en er is een duidelijk verschil zichtbaar in hun drugsgebruik voor en na de coronapandemie. Voor de pandemie gebruikten jongeren vooral drugs voor de lol, maar tijdens de lockdowns namen ze het steeds vaker om verveling tegen te gaan. Dit leidde tot een toename in gebruik, wat vervolgens resulteerde in meer verslaafde.

Meer drugsgebruik op feesten

Iedereen heeft het vast wel eens gehoord, inflatie. Door dit economisch probleem zijn diverse kosten flink gaat stijgen, zo ook uitgaan en festivals. De hoge prijzen van entree, drankjes en andere uitgaanskosten maken feesten prijzig. Jongeren zoeken steeds vaker naar manieren om hun uitgaven te beperken. 

Om toch “extra plezier” te hebben zonder veel geld uit te geven, kiezen veel jongeren voor drugs. Middelen zoals 3MMC, XTC, MDMA en GHB zijn relatief goedkoop en zorgen voor een langdurige euforische ervaring, waardoor ze minder geld aan dure drankjes of eten hoeven uit te geven.

Steungroepen voor verslaving

Populaire drugs onder de jeugd

Cannabis, ook wel bekend als marihuana of wiet, is een van de meest gebruikte drugs onder jongeren. Hoewel het vaak als relatief ongevaarlijk wordt gezien, kan langdurig gebruik leiden tot verslaving en mentale gezondheidsproblemen.

Daarnaast is XTC een populaire partydrug in uitgaansgelegenheden en op festivals. Ondanks de opwinding die het biedt, kan het gebruik gevaarlijk zijn. Een ander veel gebruikte drug is Cocaïne. Het staat bekend als een krachtige stimulant die een intense, kortdurende high veroorzaakt. Daarbij kan het snel verslavend werken en ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid.

Nieuwe psychoactieve stoffen (NPS), ook wel designer drugs genoemd, winnen aan populariteit. Deze stoffen worden vaak gepresenteerd als legale alternatieven voor verboden drugs, maar hun effecten zijn onvoorspelbaar en potentieel zeer gevaarlijk. Een veel bekende designer drug is 3mmc. Deze drug staat sinds een korte tijd op de Opiumwet lijst. Echter is het lang op de legale markt geweest. Hierdoor kon iedereen het makkelijk en snel kopen.

Afkickkliniek Zuid afrika

Gevolgen van drugsgebruik onder jongeren

Drugsgebruik onder jongeren kan ernstige gevolgen hebben, zowel op korte als lange termijn. Korte termijn gevolgen kunnen zijn: verminderde schoolprestaties, conflicten met familie en vrienden, en verhoogd risico op ongelukken en letsel. Op lange termijn kan drugsgebruik leiden tot verslaving en zelfs tot betrokkenheid bij criminele activiteiten.

Daarnaast kan het gebruik leiden tot gezondheidsproblemen. Het kan bijvoorbeeld de ontwikkeling van de hersenen verstoren. Vervolgens kan dit resulteren tot cognitieve en emotionele problemen. Het kan ook sociale isolatie veroorzaken, omdat jongeren zich terugtrekken van positieve sociale interacties. Bovendien kunnen degene die drugs gebruiken meer kans hebben om te lijden onder psychische aandoeningen zoals depressie en angst.

De rol van een verslavingskliniek


In onze verslavingskliniek spelen we een belangrijke rol in het aanpakken van drugsgebruik. Bij White River Recovery bieden we gespecialiseerde behandelingen en ondersteuning aan jongeren die worstelen met verslaving. Door middel van therapieën zoals cognitieve gedragstherapie helpen we om inzichten te krijgen in het verslavingsgedrag en voorzien we hen van de vaardigheden die nodig zijn om nuchter te blijven.
We creëren een veilige en ondersteunende omgeving waar jongeren kunnen werken aan hun herstel, omringd door professionals die hen begrijpen en ondersteunen.

Kortom, drugsgebruik onder jeugd neemt toe, wat een zorgwekkende trend is. Het is vooral belangrijk om individuen op jongere leeftijd te waarschuwen voor de gevolgen van drugsgebruik. Preventie en het nemen van maatregelen moeten ervoor zorgen dat de jeugd goed geïnformeerd en op de hoogte is van de mogelijke gezondheidsrisico’s.

Of je je nou wilt aanmelden om met de behandeling te beginnen, of je een vraag hebt over de behandeling, contact opnemen met ons opnameteam is de eerste stap. Een ervaren toelatingscoördinator zal je te woord staan en je vanaf daar verder helpen.

  Drugsgebruik onder jeugd: Een stijgende trend?

  Drugsgebruik onder jeugd: Een stijgende trend?

  In de recente jaren is er een toenemende bezorgdheid over het drugsgebruik onder de jeugd. Dit is fenomeen is niet alleen een uitdaging voor de volksgezondheid, maar heeft ook diepgaande maatschappelijke gevolgen. Laten we dit probleem nader bekijken en proberen te begrijpen waarom steeds meer jongeren met drugs beginnen.

  Lees Meer

  Het stigma rondom verslaving

  Verslaving is een complexe aandoening die verschillende negatieve stereotypen en stigma's met zich meebrengt. Deze vooroordelen kunnen niet alleen degenen treffen die lijden aan verslaving, maar kunnen ook de toegang tot behandeling en steun belemmeren. Er bestaan tegenwoordig nog veel misvattingen over verslavingen.

  Lees Meer

  Wanneer ben je een alcoholist?

  Wanneer ben je een alcoholist? Structureel drinken en verslaafd zijn aan alcohol blijft een vage grens. In onze samenleving wordt het consumeren van alcohol vaak als normaal beschouwd.

  Lees Meer