De meest gestelde vragen over afkickverschijnselen

Afkickverschijnselen kunnen een uitdagende en verwarrende fase zijn voor mensen die proberen te stoppen met een verslaving. Het begrijpen en jezelf inlezen over mogelijke symptomen is cruciaal voor een succesvol herstel. Wij kunnen ons goed voorstellen dat je misschien met vragen zit wat je allemaal zou kunnen verwachten. Om die reden geven wij antwoord op de meest gestelde vragen.

Heb jij of een dierbare een verslaving? Neem vrijblijvend contact met ons op en wij helpen jou graag verder!

Veelgestelde vragen en antwoord

1. Welke soorten afkickverschijnselen kan ik verwachten?

De ontwenningsverschijnselen kunnen sterk variëren. Het is afhankelijk van het type verslaving. Over het algemeen kunnen de afkickverschijnselen zowel fysiek als mentaal zijn zoals angst, prikkelbaarheid, slapeloosheid, misselijkheid, trillen, zweten, veranderingen in eetlust en stemmingswisselingen. Het is belangrijk om te weten dat de ontwenningsverschijnselen per persoon sterk variëren. Dit geldt vooral als er meerdere middelen tegelijkertijd gebruikt zijn. Vaak zijn de symptomen het tegenoverstelde als je kijkt naar de werking van de drug. Wanneer je bijvoorbeeld van cocaïne een gevoel van euforie voelt kun je na het stoppen juist last krijgen van somberheid.

2. Hoelang duren afkickverschijnselen gemiddeld?

De duur varieert per persoon en hangt af van verschillende factoren, zoals de ernst van de verslaving en jouw gezondheid. Over het algemeen duurt het enkele dagen tot enkele weken. Na het stoppen met alcohol zijn de eerste 24 uur het zwaarst en is het na 7 tot 10 dagen volledig voorbij. Bij coke krijg je in de eerste week last van stemmingswisselingen. Na een half jaar kan zelfs nog last krijgen van depressieve gevoelens.

3. Zijn er manieren om de ernst van afkickverschijnselen te verminderen?

Ja sommige afkickverschijnselen worden opgevangen met behulp van medicatie. Daarnaast is het ook belangrijk dat je gedurende het proces voor jezelf zorgt. Dit houdt in dat je genoeg water drinkt, regelmatig bewegingsoefeningen doet, gezonde voeding, vitamines innemen en voldoende rust.

4. Zijn ontwenningsverschijnselen gevaarlijk?

In sommige gevallen kunnen ontwenningsverschijnselen ernstig zijn en zelfs levensbedreigend. Het is belangrijk om te afkicken in een veilige omgeving. Een afkickkliniek biedt die veilige haven. Daar krijg je de hulp en begeleiding die nodig is.

5. Welke soort ondersteuning of behandelingen zijn er beschikbaar om afkickverschijnselen te verlichten?

Verschillende ondersteuningen en behandelingen zijn beschikbaar. Denk hierbij aan medisch toezicht, een detox programma, individuele-en groepstherapie en natuurtherapie. Er kan ook medicatie worden uitgeschreven. Dit wordt alleen toegediend en gecontroleerd door verplegend personeel.

6. Zijn er huismiddeltjes of natuurlijke remidies om ontwenningsverschijnselen te verminderen?

Natuurlijke remedies of huismiddeltjes kunnen niet de plaats innemen van professionele behandelingen. Daarentegen kan letten op gezonde voeding, lichaamsbeweging en ontspanningstechnieken zoals yoga of meditatie baat hebben bij sommige mensen.

7. Zijn er risico’s verbonden aan het zelfstandig omgaan met afkickverschijnselen?

Ja, zelfstandig omgaan met afkickverschijnselen kan riskant zijn. Vooral bij ernstige verslavingen is het zeker af te raden. Medische complicaties kunnen optreden en het kan leiden tot een terugval. Het is raadzaam om professionele hulp te zoeken bij het omgaan met afkickverschijnselen.

8. Wat zijn de belangrijkste stappen om succesvol met afkickverschijnselen om te gaan?

Er zijn enkele belangrijke stappen zoals:

  • Het zoeken van professionele hulp
  • Jezelf omringen met ondersteunende mensen
  • Het vermijden van triggers
  • Het aanleren van gezonde copingsmechanismen

9. Hoe kan ik anderen ondersteunen die ontwenningsverschijnselen doormaken?

Mocht jij of iemand in jouw omgeving besluiten om af te kicken zonder professionele begeleiding dan is het belangrijk om te blijven vertellen dat een afkickkliniek de meest veilige optie is. Wanneer er is besloten het echt niet te willen, is het belangrijk dat er mensen begripvol zijn en ondersteuning willen bieden. Het creëren van een ondersteunende en gezonde omgeving kan van onschatbare waarde zijn voor iemand die afkickverschijnselen doormaakt.



Kunnen wij jou helpen?

Herstellen van een verslaving is een reis dat gepaard gaat met veel uitdagingen. White River Recovery wilt jou graag helpen om het pad naar herstel te vinden. Wij kunnen jou beter behandelen wanneer wij erachter komen wat heeft geleidt tot jouw verslaving. Wanneer de behandeling erop zit ga jij naar huis met een persoonlijk nazorgplan. Dit is nodig om een terugval te voorkomen.

Heb jij vragen over de behandeling of mogelijke afkickverschijnselen? Neem vrijblijvend contact met ons op!

Hulp bij je verslaving bij White River Recovery

Of je je nu wilt aanmelden om met de behandeling te beginnen, of je een vraag hebt over de behandeling, bellen of e-mailen met ons opnameteam is de eerste stap. Een ervaren toelatingscoördinator zal je te woord staan of je e-mail beantwoorden en je vanaf daar verder helpen.

    afkickverschijnselen