Ketamine verslaving

Ketamine werd voorheen vooral gebruikt als narcosemiddel in de (dier)geneeskunde. Doordat het middel als bijwerking hallucinaties, had ging men op zoek naar iets anders. Precies die hallucinerende werking is nu net waardoor ketamine vandaag de dag veel als drug wordt gebruikt.

Wat is ketamine?

Ketamine staat ook wel bekend als K, Special K, Keta, Vitamin K, Kitkat of Super K. Een kleine hoeveelheid brengt de gebruiker in een droomachtige toestand. Maar een hoge dosering zorgt voor een psychedelische ervaring waarbij u dissociatieve effecten kunt ervaren. Het lijkt daardoor net of u uit uw lichaam treedt. Het verschil tussen een lage en een hoge dosering is klein, waardoor het lastig kan zijn om een juiste dosering te gebruiken.

Verslaafd aan ketamine

Omdat het verschil tussen een lage en een hoge dosering vrij klein is, is het gemakkelijk om te snel een hoge dosering te gebruiken. Daarnaast werkt ketamine ongeveer een uur voordat u bij moet pakken, en bouwt uw lichaam hoe vaker u het gebruikt een tolerantie op. Dit alles zorgt ervoor dat een verslaving mogelijk is. Met name omdat u het gevoel dat ketamine geeft opnieuw wilt beleven. Het gaat hier altijd om een mentale verslaving, een lichamelijke verslaving is niet mogelijk.

Maar wanneer spreken we precies van een verslaving? We kunnen stellen dat iemand verslaafd is wanneer diegene fysiek en/of mentaal afhankelijk is van de gebruikte drug. Een verslaving aan ketamine is vooral geestelijk. Bij stoppen van het middel krijgt u lichamelijk niet direct klachten, maar de in om ketamine te gebruiken kan heel sterk zijn. Vaak begint het gebruik recreatief, in combinatie met andere drugs. Toch kan het uitmonden in een verslaving, vooral omdat er steeds meer nodig is om hetzelfde effect te verkrijgen.

Is het illegaal om ketamine te gebruiken?

Deze drug valt onder de Geneesmiddelenwet waardoor een dokter of dierenarts de ketamine kan voorschrijven of gebruiken bij patiënten. Zonder vergunning mag je ketamine niet bezitten, maken of verhandelen.

De effecten van ketamine

Effecten

  • Bij gebruik kunt u zich misselijk voelen en overgeven.
  • Pijngevoel gaat verloren, waardoor een verwonding over het hoofd gezien kan worden.
  • Er kan een zuurstoftekort ontstaan in de hersenen en spieren (voornamelijk door combinatie met alcohol en/of GHB) waardoor bewustzijnsverlies of een hartstilstand kan optreden.

Risico’s

  • Psychisch kwetsbare mensen lopen een grotere kans op een bad trip.
  • Er is een grote kans op afhankelijkheid bij langdurig gebruik.
  • Kans op paranoïde gevoelens of een psychose wanneer u hier gevoelig voor bent.
  • Moeilijk voorspelbare trip, waardoor de kans op een bad trip groot is.

Uw weg naar herstel

Een ketamine verslaving is altijd mentaal en niet fysiek. Dat wil niet zeggen dat het daardoor makkelijker is om van uw verslaving af te komen. De drang om de roes van ketamine opnieuw te ervaren kan erg groot zijn. Schakel daarom hulp in van White River Recovery. Onze afkickkliniek in Zuid-Afrika behandelt drugs- en alcoholverslaving en alle onderliggende problematiek. De kliniek ligt vlakbij een van de grootste natuurreservaten ter wereld: het Krugerpark in Witrivier. Hier komt u helemaal tot zichzelf en overwint u uw verslaving.

    Ketamine verslaving