GHB verslaving

GHB is een drugssoort die vaak tijdens het uitgaan wordt gebruikt. De afkorting GHB staat voor gamma-hydroxyboterzuur en wordt gemaakt van GBL (een schoonmaakmiddel) en natronloog (een gootsteenontstopper). Vroeger werd de drug gebruikt als narcosemiddel, maar door de hevige bijwerkingen werd het niet vaak gebruikt. Een GHB verslaving kan zich snel ontwikkelen bij regelmatig gebruik van deze drug. Het krachtige karakter van GHB en de intensiteit van de effecten maken het vatbaar voor misbruik en verslaving.

Op de dag van vandaag wordt de illegale harddrug ingenomen door het te mixen in een drankje. Het is een doorzichtige vloeistof, die geurloos is en zeer zout smaakt. Het is een goedkope drug en het kan ook zelf geproduceerd worden. Doordat de meeste grondstoffen legaal gekocht kunnen worden is het gemakkelijker om er aan te komen.

 

Verslaafd aan gHB

GHB is zeker verslavend, gebruikers kunnen in de kortste tijd verslaafd raken en hebben zelf lang niet door dat ze verslaafd zijn. Als je GHB dagelijks gebruikt ben je verslaafd heb je het om de 2 tot 4 uur nodig. De kans op een geestelijke verslaving is groter. Na het innemen van GHB duurt het 15 tot 30 minuten voordat de drug ingewerkt is. 

Het effect blijft 3 tot 4 uur hangen. Wil je stoppen met het gebruik van GHB, dan wordt het afgeraden om dat zelf te doen het kan levensbedreigende complicaties met zich meebrengen.

GHB verslaving

De effecten en risico’s van GHB

Het gebruik van GHB heeft verschillende effecten en risico’s op zowel jouw lichaam als geest.

Effecten

 • Vrolijk;
 • Seksueel opgewonden;
 • Ontspannen;
 • Verdwijnen van angst;
 • Gevoel van aanraking.

Risico’s

 • Verstoring van slaapritme;
 • Kans op hersenschade;
 • Geheugenverlies;
 • Spraakproblemen;
 • Agressief gedrag.

Behandeling van GHB verslaving

De behandeling van GHB-verslaving begint meestal met een detox onder medisch toezicht. Dit is nodig om het lichaam te helpen zich te ontdoen van de drug en de ontwenningsverschijnselen te beheersen. Vervolgens omvat de behandeling therapieën zoals cognitieve gedragstherapie, individuele counseling en groepstherapie.
Deze therapieën zijn gericht op het aanpakken van de onderliggende oorzaken van de verslaving. Daarnaast het aanleren van gezonde copingmechanismen en het ontwikkelen van vaardigheden om terugval te voorkomen. Cognitieve gedragstherapie richt zich op het veranderen van negatieve denkpatronen en gedragingen die bijdragen aan de verslaving. Dit terwijl individuele en groepstherapie ondersteuning bieden en je in staat stelt om ervaringen en inzichten te delen met anderen in een vergelijkbare situatie. 

Jouw weg naar herstel

Ben jij klaar om te stap te zetten om te stoppen met het gebruik van GHB? Kom bovenop jouw GHB verslaving door de hulp van White River Recovery. Onze afkickkliniek bevindt zich in Zuid-Afrika. Onze kliniek ligt vlakbij een van de grootste natuurreservaten ter wereld: Het Krugerpark in Witrivier. Je komt hier helemaal tot jezelf en je komt bovenop jouw verslaving.

Of je je nu wilt aanmelden om met de behandeling te beginnen, of je een vraag hebt over de behandeling, bellen of e-mailen met ons opnameteam is de eerste stap. Een ervaren toelatingscoördinator zal je te woord staan of je e-mail beantwoorden en je vanaf daar verder helpen.

  GHB verslaving