Ontwenningsverschijnselen, wat zijn het precies?

Ontwenningsverschijnselen, u heeft er vast weleens van gehoord. Het worden ook wel afkick- of onthoudingsverschijnselen genoemd. Maar wat zijn ontwenningsverschijnselen precies? Het verwijst naar de symptomen die optreden wanneer iemand abrupt stopt met het gebruik van medicijnen, drugs of alcohol, of wanneer die persoon minder of minder vaak gebruikt dan hij of zij gewend is. Dit kan leiden tot uiteenlopende symptomen, afhankelijk van het soort substantie, de hoeveelheid, frequentie en duur van het gebruik. De intensiteit van de symptomen en de mate waarin deze het dagelijks leven beïnvloeden, kunnen per individu sterk verschillen.

wanneer treden ontwenningsverschijnselen op?

Wanneer iemand afhankelijk is geworden van een bepaalde substantie, kan het lichaam niet meer zonder deze stof functioneren. Na langdurig en/of veelvuldig gebruik van de substantie, raakt het lichaam gewend aan de aanwezigheid ervan en zal het zich aanpassen aan de plotselinge afwezigheid wanneer het gebruik stopt. Dit kan leiden tot ontwenningsverschijnselen en een gevoel van ziekte.

Een voorbeeld van zo’n verslaving is oxycodon. Deze opioïde onderdrukt de pijnbeleving in de hersenen én stimuleert de afgifte van dopamine, met als gevolg gevoelens van geluk en euforie. Langdurig gebruik van opioïden zorgt ervoor dat de hersenen niet meer in staat zijn om zelfstandig dopamine af te geven, waardoor het stoppen met gebruiken kan leiden tot symptomen van angst en depressie. Hoewel de hersenen uiteindelijk weer dopamine zullen afgeven, duurt dit proces een tijdje. Dit is een belangrijke reden waarom veel verslaafden terugvallen in hun oude gewoonten. Hoewel de ontwenningsverschijnselen vanzelf weer overgaan, gebeurt dit niet van de ene op de andere dag.

De verschillende typen ontwenningsverschijnselen

Zoals hierboven al vermeld variëren ontwenningsverschijnselen afhankelijk van de specifieke stof waaraan iemand verslaafd is geraakt. Zowel fysieke als mentale symptomen kunnen optreden. Over het algemeen zijn de ontwenningsverschijnselen van een bepaalde drug precies het tegenovergestelde van de effecten die men ervaart tijdens het gebruik van die drug.

Neem bijvoorbeeld Xanax, een kalmeringsmiddel dat vaak wordt voorgeschreven voor angststoornissen. Bij het gebruik van Xanax ontspannen de spieren en wordt een kalmerend gevoel ervaren. Bij abrupt stoppen van het middel na langdurig gebruik, kunnen de ontwenningsverschijnselen bestaan uit spierkrampen, spanning en angst.

Het is vaak moeilijk te voorspellen welke specifieke ontwenningsverschijnselen er kunnen optreden wanneer er sprake is van het gebruik van meerdere stoffen.

Jeuk

De ontwenningsverschijnselen van een verslaving kunnen een grote impact hebben op het dagelijkse leven en zijn vaak erg onaangenaam. Tijdens de eerste periode na het stoppen met de verslavende stof kunnen symptomen zoals jeuk het hevigst zijn. Andere symptomen van ontwenning zijn onder andere trillen, pijn, koorts en misselijkheid, hoewel deze kunnen variëren van persoon tot persoon.

Koorts

Een van de afkickverschijnselen die kan optreden is koorts. Hier kunnen klachten bij horen als slapeloosheid, een slecht humeur, angst, verminderd concentratievermogen en een verhoogde eetlust. Meestal zijn de ontwenningsverschijnselen het ergst op de eerste dag, maar na drie dagen zijn de meeste erge afkickverschijnselen al achter de rug.

Andere klachten

Naast jeuk en koorts, zijn er nog vele andere klachten die kunnen optreden tijdens de ontwenningsperiode, waaronder: zweten, spierkrampen, tranende ogen, loopneus, buikpijn, overgeven, diarree, meer of juist minder eetlust, verhoogde bloeddruk, verhoogde hartslag, rusteloosheid, prikkelbaarheid, angsten, depressie, hallucinaties, toevallen.

Hoe lang houdt ontwenning aan?

Ontwenningsverschijnselen hebben vooral betrekking op het fysieke aspect. Bij langdurige verslaving aan alcohol, drugs of medicijnen is het lichaam volledig afhankelijk geworden van de giftige stoffen in deze middelen. Wanneer het gebruik hiervan plotseling stopt, heeft het lichaam de neiging hevig te protesteren en geeft het signalen af om weer te gaan gebruiken. Deze signalen kunnen zich uiten als in bovengenoemde klachten. Vooral in de eerste dagen kunnen de afkickverschijnselen zeer heftig zijn. Het is daarom belangrijk om ondersteuning te krijgen om deze moeilijke fase te doorstaan. Na enkele dagen verminderen de onthoudingsverschijnselen vanzelf.

Behandeling bij White River Recovery

Heeft u of uw naaste te maken met een verslaving? De allereerste stap is vaak het moeilijkst. Laat u zich hierdoor niet tegenhouden. Maak een afspraak bij White River Recovery, afkickkliniek in Zuid- Afrika. Dat kan via ons telefoonnummer, +27 76 350 9868, of via onderstaand formulier. Ons team staat klaar om u te begeleiden tijdens uw weg naar herstel.

    Wat zijn ontwenningsverschijnselen?