VERSLAVING behandelen

De gevolgen van jarenlang drugsgebruik

In de afgelopen jaren is het drugsgebruik in Nederland gestaag toegenomen, een trend die zorgwekkend is voor de samenleving als geheel. Volgens een onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gaf één op de tien Nederlanders in 2022 aan dat hij of zij minstens één keer drugs heeft gebruikt. Deze cijfers geven slechts een glimp van de omvang van het probleem weer, aangezien het vaak moeilijk is om een volledig beeld te krijgen van illegaal drugsgebruik. Het is duidelijk dat drugs een aanzienlijke aanwezigheid heeft gekregen in onze samenleving. Deze ontwikkeling heeft verstrekkende gevolgen voor individuen, gezinnen en gemeenschappen. De gevolgen van jarenlang drugsgebruik zijn ernstig. Het is belangrijk om tijdig in te grijpen om ernstige gevolgen te voorkomen.

Wat zijn de korte termijn gevolgen op het lichaam?


Op korte termijn kunnen drugs diverse negatieve effecten hebben op zowel het lichaam als de hersenen. De fysieke gevolgen kunnen variëren en zijn afhankelijk van het type drug. De symptomen waarvan je last kunt krijgen is een verhoogde hartslag en bloeddruk, verminderde eetlust, misselijkheid, braken, spiertrekkingen en verminderde coördinatie.

Op neurologisch niveau kunnen drugs de hersenchemie verstoren. Als gevolg kunnen er veranderingen ontstaan in jouw stemming, perceptie, cognitie en gedrag. Sommige drugs kunnen het beloningssysteem van de hersenen aantasten. Met als gevolg een gevoel van euforie dat van korte duur is, maar het kan ook leiden tot een verslaving. Sommige drugsgebruikers krijgen last van paranoia, hallucinaties of desoriëntatie. Het gebruik van drugs kan ook de neurotransmitters in de hersenen beïnvloeden. Hierdoor krijg je last van stemmingswisselingen, angst en depressie.

Kortom, drugsgebruik op korte termijn kan aanzienlijke schade aan zowel het lichaam als de hersenen veroorzaken. Jarenlang gebruik kan de gezondheid en het welzijn van een individu in gevaar brengen.

Drugs in combinatie met alcohol

Drugsgebruik in combinatie met alcohol is zeer gevaarlijk. Neem als voorbeeld cocaïne. Het stimulerende effect van deze drugs kan jou het gevoel geven dat je meer alcohol kunt drinken. Je voelt je namelijk minder dronken dan dat je in werkelijkheid bent. Deze situatie kan resulteren in overmatig alcoholgebruik en het overschrijden van je eigen grenzen.

Het is ook mogelijk dat een drug, zoals GHB, in combinatie met alcohol de werkingen van elkaar juist versterken. GHB is een verdovend middel dat vaak als partydrug wordt gebruikt vanwege de ontspannende effecten. Als je GHB en alcohol samen gebruikt, onderdrukken ze je centrale zenuwstelsel sterk. Dit kan leiden tot ernstige ademhalingsproblemen.

Dit zijn twee verschillende situaties waarin het combineren tot zeer schadelijke gevolgen kan leiden. Ben er bewust van om ernstige gezondheidsproblemen te voorkomen.

Steungroepen voor verslaving

Wat zijn de lange termijn gevolgen?


De lange termijn gevolgen van jarenlang drugsgebruik kunnen ernstige schade aan zowel het lichaam als de hersenen veroorzaken. Op lichamelijk niveau kan drugsgebruik over een langere periode leiden tot verslechtering van orgaansystemen, zoals de lever, nieren, hart en longen. Dit kan resulteren in aandoeningen zoals levercirrose, nierfalen, hartaandoeningen en ademhalingsproblemen. Bovendien kan langdurig drugsgebruik het immuunsysteem verzwakken, waardoor het lichaam vatbaarder wordt voor infecties en ziekten.

Op neurologisch niveau kan drugsgebruik de hersenchemie en -structuur veranderen. Met als gevolg blijvende cognitieve stoornissen, geheugenverlies, verminderde concentratie en problemen met impulsbeheersing. Verslaving wordt erkend als een ziekte is gekenmerkt door dwangmatig drugsgebruik ondanks de negatieve gevolgen ervan. In het brein veroorzaakt verslaving veranderingen in de beloningssysteem. Een persoon verlangt sterk naar de drugs en heeft moeite met het controleren van hun gebruik.

Daarnaast kunnen psychische aandoeningen, zoals depressie, angststoornissen en psychoses, ontstaan of verergeren als gevolg van langdurig drugsgebruik. Deze langetermijngevolgen kunnen een aanzienlijke impact hebben op de kwaliteit van leven en het functioneren van een individu op zowel persoonlijk als sociaal niveau.

Afkickkliniek Zuid afrika

Gevolgen op de omgeving

Langdurig drugsgebruik heeft een verwoestende impact op de omgeving. Relaties binnen het gezin en met vrienden kunnen verslechteren. Er heerst vaak een verlies in vertrouwen, communicatieproblemen en er ontstaat een emotionele afstand. Gezinnen kunnen zelfs uit elkaar vallen door de stress en conflicten dat drugsgebruik met zich meebrengt.

Naast de persoonlijke en relationele impact heeft drugsgebruik ook aanzienlijke sociale en maatschappelijke gevolgen. Op sociaal gebied kan drugsverslaving leiden tot isolement en uitsluiting van de persoon die drugs gebruikt. Ze kunnen uitgesloten worden van sociale activiteiten en werkgelegenheid vanwege hun verslavingsgedrag. Het gevoel van vervreemding en gebrek aan sociale steun kan de kans op herstel verminderen. 

Op maatschappelijk niveau brengt drugsgebruik ook aanzienlijke kosten met zich mee voor de samenleving als geheel. Deze kosten omvatten niet alleen de medische zorg en behandeling van verslaving, maar ook kosten die verband houden met criminaliteit, zoals diefstal, geweld en drugshandel.

Drugsgebruik op jonge leeftijd

Op jonge leeftijd drugs gebruiken heeft grote gevolgen vanwege de nog ontwikkelende hersenen. Dit resulteert vaak in blijvende problemen met denken, leren, geheugen en concentratie. Bovendien vergroot het de kans op verslaving op latere leeftijd. De hersenen van jongeren zijn extra kwetsbaar voor verslaving. Sociaal gezien veroorzaakt drugsgebruik op jonge leeftijd vaak problemen op school, ruzies met familie en vrienden en zelfs crimineel gedrag. Het kan ook leiden tot psychische problemen, zoals depressie en angst. De gevolgen kunnen een blijvende impact hebben op iemands toekomst, zoals opleiding, werk en relaties. Daarom is het belangrijk om jongeren goed in te lichten over de risico’s van drugsgebruik en hen te helpen goede keuzes te maken.

Ben jij verslaafd?

Kamp jij met een drugverslaving? Het is belangrijk om aan de bel te trekken. Om hulp vragen is geen teken van zwakte maar van sterkte. Zelfstandig proberen om je verslaving te overwinnen is lastig. Je kan te maken krijgen met zware afkickverschijnselen. In sommige gevallen is het zelfs gevaarlijk om zomaar abrupt te stoppen. Dit proces moet gedaan worden onder toezicht van professionals. Bij White River Recovery zijn wij gespecialiseerd in het behandelen van diverse drugsverslavingen. Wij maken gebruik van een holistische benadering, zodat we niet alleen de verslaving aan kunnen pakken maar ook uw gehele persona. Wij hebben als doel om het balans in ziel, geest en hersenen weer te herstellen.

Naast intensieve therapieën zorgen we met verschillende activiteiten ervoor dat je je comfortabel voelt tijdens het traject. Na afloop van het afkicktraject stellen we een persoonlijk nazorgplan op. Dit plan wordt opgesteld om de kans op een terugval te verminderen. Herstel vereist niet alleen de juiste begeleiding, maar ook motivatie en vastberadenheid. Deze combinatie zorgt ervoor dat je alles geeft om een nieuwe, gezonde start te maken.

Kortom, de gevolgen van jarenlang drugsgebruik zijn heftig en zeer schadelijk voor jouw lichaam. Zorg ervoor dat je de begeleiding krijgt die nodig is om ergere gevolgen te voorkomen. Wij raden u aan om onze blog ” Waarom afkicken in een kliniek?” te lezen. Hierin wordt vertelt waarom het belangrijk is om af te kicken in een kliniek.

Wil jij graag onze hulp? Via het formulier hieronder kan je in contact komen met ons opnameteam!

Of je je nou wilt aanmelden om met de behandeling te beginnen, of je een vraag hebt over de behandeling, contact opnemen met ons opnameteam is de eerste stap. Een ervaren toelatingscoördinator zal je te woord staan en je vanaf daar verder helpen.

  De gevolgen van jarenlang drugsgebruik

  Stoppen met alcohol fases

  Wanneer je besluit om te stoppen met het drinken van alcohol ga je als ware door verschillende fases. Wanneer je een gedurende tijd verslaafd bent geweest aan alcohol kan "cold turkey" stoppen met drinken of het minderen al zorgen voor ontwenningsverschijnselen.

  Lees Meer

  Hoe gevaarlijk is 3MMC?

  Designer drugs werpen hun schaduw over de wereld van recreatief drugsgebruik. De drug 3MMC is een gedurende tijd legaal geweest, waardoor iedereen het gemakkelijk en snel online kon bestellen. Het was in Nederland verkrijgbaar onder de naam "research chemical". In deze blog vertellen wij meer over de risico's van 3MMC en hoe gevaarlijk deze designer drug is.

  Lees Meer

  De gevolgen van jarenlang drugsgebruik

  In de afgelopen jaren is het drugsgebruik in Nederland gestaag toegenomen. Volgens een onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gaf één op de tien Nederlanders in 2022 aan dat hij of zij minstens één keer drugs heeft gebruikt. Deze cijfers geven slechts een glimp van de omvang van het probleem weer. Het is duidelijk dat drugs een aanzienlijke aanwezigheid heeft gekregen in onze samenleving. Deze ontwikkeling heeft verstrekkende gevolgen voor individuen, gezinnen en gemeenschappen.

  Lees Meer