Behandeling van je verslaving

In onze samenleving is het algemeen geaccepteerd om tijdens sociale gelegenheden alcohol te drinken of op festivals drugs te gebruiken als vorm van ontspanning of amusement. Maar doe je dit niet met mate, dan kun je een verslaving ontwikkelen. Bij White River Recovery kun je terecht voor de behandeling van je verslaving.

Heb je het idee dat jouw drank- en/of drugsgebruik steeds verder uit de hand loopt? Naast informatie, kun je bij verslavingskliniek White River Recovery ook terecht voor een intensief traject om grip te krijgen op je leven. Plan vandaag nog een vrijblijvende intake, ons team staat voor je klaar.

Hoe uit een verslaving zich?

Een verslaving kan op verschillende manieren tot uiting komen. Het kan zijn dat iemand zichzelf verliest in het gebruik van middelen, maar het kan ook gaan om de ontwikkeling van gewoontes waar iemand moeilijk mee kan stoppen, zoals bijvoorbeeld bij een game- of seksverslaving. Een verslaving kan leiden tot veel problemen in de samenleving, zoals huiselijk geweld, agressie op straat en ongelukken in het verkeer. Overmatig gebruik van middelen kan ook leiden tot lichamelijke ziekten.

Er zijn diverse soorten verslavingen te onderscheiden, namelijk drugsverslaving, alcoholverslaving, medicijn verslaving, gokverslaving, internetverslaving, seksverslaving, etc.

Wanneer is er sprake van een verslaving?

Iemand wordt beschouwd als verslaafd wanneer hij of zij niet langer in staat is om de drang naar middelen onder controle te houden waarvan het lichaam en/of de geest afhankelijk is geworden. Wanneer iemand alcohol drinkt of drugs gebruikt om negatieve gevoelens of mentale druk te verlichten, kan hij of zij langzaam de controle over het gebruik verliezen. “Af en toe” gebruik kan al snel overgaan in een “dagelijkse routine”.

Wat zijn de lichamelijke effecten van alcohol?

Symptomen verslaving

– er wordt gebruikt om aan negatieve gedachten te ontsnappen;

– het drugsgebruik of alcoholinname toeneemt;

– je zowel lichamelijk als geestelijk niet meer zonder kan;

– er ontwenningsverschijnselen optreden wanneer je niet gebruikt/drinkt;

– er obsessieve gedachten zijn om te gebruiken of te drinken.

Oorzaken van een verslaving

Erfelijkheid en verslaving

Het is zo dat sommige mensen genetisch meer kansen hebben om verslaafd te raken. Dit geldt bijvoorbeeld voor kinderen van wie hun ouders verslaafd zijn/waren. Bij hun is de kans groter dat zij ook een verslaving ontwikkelen. Bovendien is middels onderzoeken onder tweelingen gebleken dat er bepaalde genen zijn die de kans op een verslaving vergroten. Ook geldt over het algemeen dat mannen meer kan hebben op het ontwikkelen van een verslaving dan vrouwen.

Ook omgevingsfactoren hebben, naast psychische en erfelijke factoren, een grote invloed op het ontwikkelen van een verslaving. Hierbij kun je denken aan de gezinssituatie, woonomgeving en vrienden.

Biologische oorzaak verslaving

Bij het gebruiken van drugs en/of alcohol komt er een bepaald stofje in het lichaam vrij wat als beloning een gevoel van plezier geeft. Dit stofje komt normaal gesproken ook vrij bij bepaald belonend gedrag, zoals eten of seks. Bij middelengebruik komt deze stof, dopamine, echter in grote hoeveelheden vrij.

Dopamine zorgt ervoor dat iemand die verslaafd is zich goed voelt bij het nemen van het verslavende middel. Diegene zal dan ook steeds vaker op zoek gaan naar dit gevoel. Uiteindelijk hebben je hersenen steeds meer van het middel nog om hetzelfde gevoel te creëren. Hierdoor ontstaat er afhankelijkheid en kan iemand niet meer zonder functioneren.

Symptomen verslaving

De DSM-V, oftewel het Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, hanteert 11 kenmerken om vast te stellen of er sprake is van een verslaving of een ‘stoornis in het gebruik van middelen’. Deze kenmerken zijn van toepassing op zowel middelen- als gedragsverslavingen. Bij het laatste wordt er gesproken over het uitvoeren van bepaald gedrag. Het aantal kenmerken waar iemand aan voldoet, bepaalt de ernst van de stoornis. Bij twee of drie criteria is er sprake van een milde stoornis, bij vier of vijf van een gematigde stoornis en bij zes of meer van een ernstige stoornis.

  • Je gebruikt vaker en in grotere hoeveelheden dan dat oorspronkelijk het plan was.
  • Pogingen om te minderen of te stoppen mislukken.
  • Herstellen van het gebruik kost veel tijd.
  • Je hebt een sterk verlangen om (meer) te gebruiken.
  • Door je gebruik schiet je te kort op je werk, op school of thuis.
  • Ondanks het ontstaan van probleem op relationeel vlak blijf je gebruiken.
  • Door het gebruik geef je hobby’s, sociale activiteiten of werk op.
  • Zelfs wanneer je erdoor in gevaar komt blijf je gebruiken.
  • Ondanks dat het besef bestaat dat het gebruik lichamelijke en/of psychische problemen met zich meebrengt blijf je gebruiken.
  • Je hebt grotere hoeveelheden nodig om het effect te kunnen voelen. Dit wordt tolerantie genoemd.
  • De ontwenningsverschijnselen treden minder heftig op door meer van de stof te gebruiken.

Hulp bij je verslaving bij White River Recovery

Herstellen van verslaving

Herstellen van je verslaving is een langdurig proces en vergt veel moed en doorzettingsvermogen, zeker wanneer je al lang verslaafd bent. Sommigen zijn succesvol in hun strijd tegen de verslaving, terwijl anderen moeten blijven leren hoe ze ermee kunnen omgaan.

Zelfs na jarenlang geen contact te hebben gehad met het middel of gedrag kan de verslaving gemakkelijk terugkomen. Daarom is het belangrijk om een andere levensstijl aan te nemen en in staat te zijn om weerstand te bieden tegen de verleidingen van de verslaving. Wij ondersteunen je daar graag bij.

Behandeling voor jouw verslaving

Is de drang naar alcohol, drugs of een bepaald gedrag te sterk om er weerstand aan te kunnen bieden? De eerste stap is moeilijk, het proces zal niet vanzelf gaan, maar uiteindelijk zul je zien dat het beter gaat. Laat je niet langer tegenhouden en kies voor de juiste behandeling van je verslaving.

Het team van White River Recovery bestaat uit ervaren psychologen, counselors, verpleegkundigen en ervaringsdeskundigen. Wij begrijpen maar al te goed wat je doormaakt. Samen met jou gaan we op zoek naar de onderliggende oorzaken van jouw verslaving en begeleiden je stap voor stap zodat je je leven weer kan oppakken. Onze locatie in Zuid-Afrika behandelt verschillende verslavingssoorten en alle onderliggende problematiek. De kliniek ligt vlakbij een van de grootste natuurreservaten ter wereld: het Krugerpark in Witrivier. Hier kom je helemaal tot jezelf en kun je in een veilige omgeving kunt afkicken.

Of je je nou wilt aanmelden om met de behandeling te beginnen, of je een vraag hebt over de behandeling, contact opnemen met ons opnameteam is de eerste stap. Een ervaren toelatingscoördinator zal je te woord staan en je vanaf daar verder helpen.

    Behandeling verslaving