Zoekt u hulp bij uw verslaving?

In onze samenleving is het algemeen aanvaard om tijdens sociale gelegenheden alcohol te drinken of op festivals drugs te gebruiken als vorm van ontspanning of amusement. Maar wanneer kan dit gedrag worden beschouwd als verslaving?

Mensen kunnen verschillende manieren vinden om te ontspannen of zich te vermaken, maar sommigen zijn een stuk gevoeliger voor een verslaving door bijvoorbeeld een jeugdtrauma, hoge werkdruk, relationele problemen of social media. Als iemand steeds meer alcohol gaat drinken of drugs gaat gebruiken als manier om aan deze negatieve gevoelens te ontsnappen, neemt de kans op verslaving toe. Iedereen probeert op zijn eigen manier met druk om te gaan, maar het is belangrijk om te weten wanneer gedrag overgaat in verslaving.

Hoe uit een verslaving zich?

Een verslaving kan op verschillende manieren tot uiting komen. Het kan zijn dat iemand zichzelf verliest in het gebruik van middelen, maar het kan ook gaan om de ontwikkeling van gewoontes waar iemand moeilijk mee kan stoppen, zoals bijvoorbeeld bij een game- of seksverslaving. Een verslaving kan leiden tot veel problemen in de samenleving, zoals huiselijk geweld, agressie op straat en ongelukken in het verkeer. Overmatig gebruik van middelen kan ook leiden tot lichamelijke ziekten.

Er zijn diverse soorten verslavingen te onderscheiden:

 • Alcohol;
 • Drugs;
 • Gamen;
 • Gokken;
 • IInternet;
 • Medicijnen;
 • Seks/porno;
 • Liefde.

Wanneer is er sprake van een verslaving?

Iemand wordt beschouwd als verslaafd wanneer hij of zij niet langer in staat is om de drang naar middelen onder controle te houden waarvan het lichaam en/of de geest afhankelijk is geworden. Wanneer iemand alcohol drinkt of drugs gebruikt om negatieve gevoelens of mentale druk te verlichten, kan hij of zij langzaam de controle over het gebruik verliezen. “Af en toe” gebruik kan al snel overgaan in een “dagelijkse routine”. Officieel spreken we van een verslaving wanneer:

 • er wordt gebruikt om aan negatieve gedachten te ontsnappen;
 • het drugsgebruik of de alcoholinname toeneemt;
 • u zowel lichamelijk als geestelijk niet meer zonder kan;
 • er ontwenningsverschijnselen optreden wanneer er niet gebruikt/gedronken wordt;
 • er obsessieve gedachten zijn om drugs te gebruiken of alcohol te drinken.

Oorzaken van een verslaving

Erfelijkheid en verslaving

Het is zo dat sommige mensen genetisch meer kansen hebben om verslaafd te raken. Dit geldt bijvoorbeeld voor kinderen van wie hun ouders verslaafd zijn/waren. Bij hun is de kans groter dat zij ook een verslaving ontwikkelen. Bovendien is middels onderzoeken onder tweelingen gebleken dat er bepaalde genen zijn die de kans op een verslaving vergroten. Ook geldt over het algemeen dat mannen meer kan hebben op het ontwikkelen van een verslaving dan vrouwen.

Ook omgevingsfactoren hebben, naast psychische en erfelijke factoren, een grote invloed op het ontwikkelen van een verslaving. Hierbij kunt u denken aan de gezinssituatie, woonomgeving en vrienden.

Biologische oorzaak verslaving

Bij het gebruiken van drugs en/of alcohol komt er een bepaald stofje in het lichaam vrij wat als beloning een gevoel van plezier geeft. Dit stofje komt normaal gesproken ook vrij bij bepaald belonend gedrag, zoals eten of seks. Bij middelengebruik komt deze stof, dopamine, echter in grote hoeveelheden vrij. Dopamine zorgt ervoor dat iemand die verslaafd is zich goed voelt bij het nemen van het verslavende middel. Diegene zal dan ook steeds vaker op zoek gaan naar dit gevoel. Uiteindelijk hebben je hersenen steeds meer van het middel nog om hetzelfde gevoel te creëren. Hierdoor ontstaat er afhankelijkheid en kan iemand uiteindelijk niet meer functioneren zonder, met als gevolg een verslaving.

Symptomen verslaving

De DSM-V, oftewel het Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, hanteert 11 kenmerken om vast te stellen of er sprake is van een verslaving of een ‘stoornis in het gebruik van middelen’. Deze kenmerken zijn van toepassing op zowel middelen- als gedragsverslavingen. Bij het laatste wordt er gesproken over het uitvoeren van bepaald gedrag. Het aantal kenmerken waar iemand aan voldoet, bepaalt de ernst van de stoornis. Bij twee of drie criteria is er sprake van een milde stoornis, bij vier of vijf van een gematigde stoornis en bij zes of meer van een ernstige stoornis.

 • U gebruikt vaker en in grotere hoeveelheden dan dat oorspronkelijk het plan was.
 • Pogingen om te minderen of te stoppen mislukken.
 • Herstellen van het gebruik kost veel tijd.
 • U heeft een sterk verlangen om (meer) te gebruiken.
 • Door uw gebruik schiet u te kort op uw werk, op school of thuis.
 • Ondanks het ontstaan van probleem op relationeel vlak blijft u gebruiken.
 • Door het gebruik geeft u hobby’s, sociale activiteiten of werk op.
 • Zelfs wanneer u erdoor in gevaar komt blijft u gebruiken.
 • Ondanks dat het besef bestaat dat het gebruik lichamelijke en/of psychische problemen met zich meebrengt blijft u gebruiken.
 • U heeft grotere hoeveelheden nodig om het effect te kunnen voelen. Dit wordt tolerantie genoemd.
 • De ontwenningsverschijnselen treden minder heftig op door meer van de stof te gebruiken.

Kunt u volledig herstellen van een verslaving?

Het is vaak een langdurig proces om van een verslaving af te komen. Tijdens het afkickproces kunnen de ontwenningsverschijnselen zeer heftig zijn. Het vergt veel moed en doorzettingsvermogen om een verslaving te overwinnen, vooral als u al lang verslaafd bent. Sommige mensen zijn succesvol in hun strijd tegen de verslaving, terwijl anderen moeten blijven leren hoe ze ermee kunnen omgaan. Het risico op terugval blijft aanwezig, omdat ex-verslaafden extra kwetsbaar blijven voor het middel of gedrag waar ze verslaafd aan waren. Zelfs na jarenlang geen contact te hebben gehad met het middel of gedrag kan de verslaving gemakkelijk terugkomen. Daarom is het belangrijk om een andere levensstijl aan te nemen en in staat te zijn om weerstand te bieden tegen de verleidingen van de verslaving. Wij ondersteunen u daar graag bij.

Uw weg naar herstel

Vraag hulp bij uw verslaving aan White River Recovery. Onze afkickkliniek bevindt zich in Zuid-Afrika. De kliniek ligt vlakbij een van de grootste natuurreservaten ter wereld: Het Krugerpark in Witrivier. U komt hier helemaal tot uzelf en komt bovenop uw verslaving.

  Behandeling verslaving