Internetverslaving

Speelt uw leven zich alleen nog maar af voor een beeldscherm? In dat geval kunt u mogelijk te maken hebben met een internetverslaving. Dit wil zeggen dat u internet niet meer gebruikt uit noodzaak of voor uw plezier, maar vanuit een ongezonde behoefte. Het hebben van een internetverslaving is vooral te zien onder jongeren.

Wat is een internetverslaving?

Een internetverslaving is, net als bij alle verslavingen, schadelijk voor uw gezondheid, relaties en werk en/of studie. Bent u verslaafd aan het gebruik van internet, dan kunt u een onderliggend gevoel van leegte hebben en social media kan deze leegte voor u vullen. ‘Likes’ zorgen ervoor dat u zich fijn voelt, maar uiteindelijk zult u merken dat er steeds meer nodig is om u dat gevoel te geven.

Internet is tegenwoordig vrijwel altijd en overal beschikbaar, en daardoor kan het erg moeilijk zijn om hier afstand van te nemen. Herkent u zichzelf hierin? Dan kunt u het beste hulp zoeken bij uw internetverslaving. Samen met u gaan we voor de weg naar herstel. Met onze bekwame, zorgzame team, de juiste tools en een stevige focus op uw doelen, heeft u een sterke basis voor uw herstel.

Symptomen internetverslaving

Wanneer er sprake is van een internetverslaving, dan zijn uw online activiteiten belangrijker geworden dan uw sociale activiteiten. Andere symptomen van een verslaving aan internet zijn:

 • School, werk, sport, relaties en sociale contacten lijden onder uw internetgebruik;
 • Internet wordt gebruikt als vlucht om niet aan problemen te hoeven denken;
 • Kunt u niet op internet, dan krijgt u te maken met onthoudingsverschijnselen als onrust, irritatie of zelfs angst;
 • U last van slaaptekort en merkt dat u fysiek minder fit bent;
 • Het wordt steeds lastiger om onderscheid te maken tussen de virtuele werkelijkheid en realiteit;
 • U heeft de neiging uw gezondheid en persoonlijke verzorging te verwaarlozen;
 • Plezier beleeft u alleen nog meer aan online actviteiten;
 • Ondanks lichamelijke en geestelijke klachten gaat u toch door met internetten.

Wat zijn oorzaken van een internetverslaving?

Er zijn veel verschillende oorzaken waardoor iemand verslaafd kan raken aan internet. Er zijn echter een paar veelvoorkomende oorzaken:

 • Weinig tot geen zelfvertrouwen;
 • Weinig tot geen sociale contacten;
 • Eenzaamheid;
 • Gevoelig voor beloning.

Doordat u veel contact heeft met anderen via internet, bijvoorbeeld door te chatten, heeft u mogelijk minder snel door dat u in een sociaal isolement terecht kan komen. Hierin schuilt dus een behoorlijk risico. In de verslavingszorg zien we dat de hulpvraag bij een chatverslaving aan het toenemen is. Redenen om een toevlucht te nemen tot het internet zijn een slechte relatie, het verlies van werk of langdurige ziekte. Zoals bij elke verslaving het geval is, is de ene persoon meer vatbaar voor een internetverslaving dan de ander.

Uw weg naar herstel

Stop met het overmatige gebruik van. Kom bovenop uw internetverslaving  door de hulp van White River Recovery. Onze afkickkliniek bevindt zich in Zuid-Afrika. De kliniek ligt vlakbij een van de grootste natuurreservaten ter wereld: Het Krugerpark in Witrivier. U komt hier helemaal tot uzelf en komt bovenop uw verslaving.

  internetverslaving