Seksverslaving

In het kort is er bij een seksverslaving sprake van een obsessieve beleving van seksualiteit. Er zijn verschillende manieren waarop deze verslaving zich kan uiten, zoals het bekijken van porno, voyeurisme, excessief fantaseren, telefoonseks en bezoeken aan prostituees. Daarnaast lopen de seksuele verlangens uiteen van normaal tot extreem.

Kampt u met een seksverslaving en beheerst dit steeds meer uw leven? Bij White River Recovery kunt u terecht voor een intensief traject om grip te krijgen op uw verslaving en zo ook op de rest van uw leven.

verslaafd aan seks

Verslaafd aan seks

Een seksverslaving wordt ook wel hechtings- of intimiteitsstoornis genoemd. Het heeft namelijk vaak niets met seks te maken, maar juist meer met gebrek aan intimiteit. Seks wordt hierbij vaak gebruikt als uitvlucht van de realiteit, bijvoorbeeld wanneer negatieve gevoelens te heftig worden.

De hunkering naar het hebben van seks (of andere uitingsvormen) wordt daardoor een steeds grotere obsessie. Wordt deze obsessie te groot, dan heeft dit destructieve gevolgen voor het gezinsleven, werk/studie en het zelfbeeld.

Symptomen seksverslaving

In onze samenleving is seks erg zichtbaar en, ook in extreme vormen, vaak geaccepteerd. Het kan daardoor lastig zijn om iemand met een hoog libido te onderscheiden van iemand met een seksverslaving. Bovendien heeft niet iedereen met een grote behoefte aan seks te maken met een verslaving. Of iemand verslaafd is, is onder meer afhankelijk van iemands persoonlijke geschiedenis, gevoel van eigenwaarde en verslavingsgevoeligheid. Er zijn echter wel een paar patronen in gedrag waar op gelet kan worden:

  • Onbeheersbaar seksueel gedrag;
  • Niet kunnen stoppen, ondanks de negatieve gevolgen;
  • Terechtkomen in risicovolle situaties;
  • Seks (of andere uitgangsvormen) wordt gebruikt als uitvlucht voor de realiteit;
  • Dagelijkse bezigheden, relaties en verantwoordelijkheden worden verwaarloosd;
  • Op langere termijn verergering van bovenstaande kenmerken.

Wat zijn de risico’s van een seksverslaving?

Iemand die te kampen heeft met een seksverslaving, kan zich gegeneerd of emotioneel verdoofd voelen. Dit wil zeggen dat vervelende emoties niet meer direct worden opgemerkt, maar leiden tot een behoefte naar seksuele handelingen. Iemand die verslaafd is ervaart daarover vaak gevoelens van schaamte en schuld en plaatst zichzelf daarom in een isolement. Langzaam gaat het contact met de partner, familie en vrienden verloren. Wordt er geld uitgegeven om aan de behoeftes te voorzien, dan kunnen er op termijn ook financiële problemen ontstaan.

Uw weg naar herstel

Wilt u zelf stoppen, dan is de kans dat u terugvalt groter. Onze afkickkliniek bevindt zich in Zuid-Afrika. De kliniek ligt vlak bij een van de grootste natuurreservaten ter wereld: het Krugerpark in Witrivier. Wij begeleiden u om bovenop uw seksverslaving te komen.

    Seksverslaving