De principes van alcoholafhankelijkheid

Stoppen met alcohol drinken kan een uitdagende reis zijn, maar hulp is beschikbaar bij White River Recovery, een afkickkliniek voor alcoholverslaving in Zuid-Afrika. Als je wilt weten hoe je kunt stoppen met drinken, is het raadzaam professionele hulp te zoeken. Bij White River Recovery begeleiden en ondersteunen we je bij het proces van het herstellen van alcoholafhankelijkheid. Neem contact met hen op voor informatie over beschikbare behandelingen en ondersteuning.

Verslaafd zijn aan welke substantie dan ook, of het nu gaat om alcohol of drugs, is geen gezonde manier van leven. Het kan misschien de dag doorkomen, maar bij herhaaldelijk gebruik kan het je kijk op de toekomst belemmeren. Afhankelijk zijn van een bepaalde stof kan een ingrijpend effect hebben op je leven. Het is belangrijk om te erkennen dat verslaving een ernstige kwestie is die professionele hulp en ondersteuning vereist om het hoofd te bieden.

Het begint vaak met een onschuldig, toegeeflijk drankje tijdens een etentje of feestje. Je voelt je goed, ontspannen, comfortabel en zonder zorgen wanneer de alcohol in je systeem zit. De vraag die je aan jezelf moet stellen is: hoeveel is te veel?

Net als bij elke verslaving is het geen kwestie van waarden of karakter. Zelfs het sterkste karakter kan vatbaar zijn voor alcoholmisbruik als de omstandigheden precies goed, zij het op een verkeerde manier, samenkomen. Verslaving is een complexe aandoening die meerdere factoren kan omvatten, waaronder genetica, omgeving en psychologische aspecten. Het is belangrijk om dit te begrijpen en professionele hulp te zoeken als er sprake is van alcoholmisbruik.

Veel mensen met een verslaving gebruiken alcohol om zichzelf te verdoven of om het tegenovergestelde effect te bereiken. Denk aan zelfvertrouwen krijgen dat ze anders misschien zouden missen. Niet iedereen die verslaafd raakt aan alcohol doet dat vanwege emotionele problemen. Sommigen gebruiken alcohol om plezier te hebben, maar hebben moeite met het beheersen of stoppen met drinken. Het is belangrijk om te erkennen dat alcoholmisbruik verschillende motivaties kan hebben en dat professionele hulp en ondersteuning beschikbaar zijn voor mensen die hun drankgebruik willen veranderen.

Wat is een alcoholverslaving (alcoholisme)?

Wanneer je hebt besloten om te stoppen met drinken, is de eerste stap op weg naar herstel het accepteren dat je een probleem hebt. Als je merkt dat je regelmatig (te) veel alcohol drinkt en het moeilijk vindt om zonder te kunnen, is het mogelijk dat je te maken hebt met een verslaving. Het is belangrijk om deze erkenning serieus te nemen en te overwegen professionele hulp te zoeken om je te begeleiden bij het herstellen.

Er is een verschil tussen matig en systematisch drinken. Matige drinkers hebben doorgaans geen probleem en nemen één drankje per dag, gewoonlijk om zich te ontspannen. Gewoontedrinkers daarentegen hebben de neiging zich elke dag te buiten te gaan en zelfs dronken te worden. Ze beginnen hun dag met een drankje en gaan dan gewoon door. Niet iedereen met alcoholafhankelijkheid drinkt tot ze dronken zijn, maar wat ze gemeen hebben is hun oncontroleerbare verlangen naar drank.

Alcoholverslaving behandelen

Er is ook een verschil tussen verslaving en misbruik. Wie alcohol misbruikt, kan nog steeds afkicken zonder enig lichamelijk effect te ondervinden. Degenen die verder zijn gegaan dan het “point of no return” worden afhankelijk genoemd omdat hun lichaam en geest fysiek afhankelijk zijn van alcohol. Zonder hun dagelijkse dosis kunnen zij de gevolgen van ontwenning gaan ondervinden.

Heb je het gevoel dat je een probleem hebt met alcohol, weet dan dat er een uitweg is. Het nemen van die beslissing is een belangrijke eerste stap, en het inschakelen van professionele hulp en ondersteuning kan je helpen op weg naar herstel. Onthoud: zelfs diegene met een heftige verslaving hebben een manier gevonden om hiermee om te gaan en hun leven is drastisch veranderd. Voor jou kan dat ook.

Hoe weet je dat je verslaafd bent?

Alcoholverslaving vertoont niet dezelfde symptomen als drugsverslaving en kan daarom veel moeilijker te herkennen zijn. (Hard) drugs worden over het algemeen niet sociaal aanvaard, terwijl alcohol dat wel is. Dat vormt juist het probleem. Drinken staat vaak centraal bij sociale gelegenheden. Daarom is het moeilijk te zeggen of jij of iemand in je omgeving gewoon graag een glaasje drinkt of daadwerkelijk aan een alcoholverslaving lijdt. Het is belangrijk om bewust te zijn van de grens tussen sociaal drinken en problematisch drankgebruik en om professionele hulp te zoeken als er twijfels zijn.

Hoewel veel van de symptomen moeilijk te zien zijn, zijn er een paar die wel opvallen. Deze omvatten:

  • Hoge tolerantie voor alcohol waardoor je geen kater krijgt.
  • Drinken op momenten die niet gepast zijn, zoals ‘s morgens vroeg.
  • Alleen betrokken willen zijn bij sociale situaties waar alcohol aanwezig is en gelegenheden vermijden waar dat niet het geval is.
  • Geen contact meer hebben met dierbaren.
  • Al je vrienden veranderen, in het algemeen degenen die niet drinken dumpen ten gunste van degenen die dat wel doen.
  • Afhankelijk zijn van alcohol om het dagelijkse leven door te komen.
  • Verbergen dat je drinkt.
  • Meer drinken, wat kan inhouden dat je vaker en in grotere hoeveelheden drinkt.
  • Depressie of andere emotionele problemen.

Als je een van deze symptomen bij jezelf of een naaste begint op te merken, is het wellicht tijd om je leven opnieuw onder de loep te nemen en je af te vragen waarom de behoefte aan alcohol zo groot is. Zoals bij elke vorm van verslaving zal het probleem alleen maar erger worden als het niet behandeld wordt. Wanneer je het tijdig ontdekt en laat behandelen, kunnen de ernstigere gevolgen van deze moeilijke verslaving worden voorkomen. Dat wil echter niet zeggen dat degenen die al lange tijd worstelen het niet kunnen overwinnen. Met de juiste ondersteuning en behandeling is herstel mogelijk.

Hoe ontstaat alcoholafhankelijkheid?

Er zijn een aantal redenen waarom iemand verslaafd raakt. De verslaving kan psychologisch, biologisch of sociaal bepaald zijn.

Psychologisch
Geestelijke gezondheidsproblemen zoals angst en depressie kunnen iemand aanzetten tot alcoholmisbruik. Alcohol kan de gevoelens die gepaard gaan met deze mentale problemen tijdelijk verlichten en uiteindelijk een volledig copingmechanisme worden. Het is belangrijk om te begrijpen dat drinken als zelfmedicatie voor mentale gezondheidsproblemen niet de juiste oplossing is en kan leiden tot een cyclus van verslaving en verergering van de onderliggende problemen. Professionele hulp zoeken om zowel de geestelijke gezondheid als het alcoholgebruik aan te pakken, is cruciaal voor een duurzaam herstel.

Biologisch
Sommigen van ons hebben meer aanleg voor een alcoholverslaving dan anderen. Onze genetische aanleg kan beïnvloeden of we al dan niet vatbaar zijn. Als er een familiegeschiedenis van alcoholisme is, neemt het risico op het ontwikkelen van een alcoholprobleem toe.

Het begrijpen van genetische factoren is belangrijk, maar het betekent niet automatisch dat iemand voorbestemd is om verslaafd te raken. Omgevingsfactoren en persoonlijke keuzes spelen ook een belangrijke rol.

Sociaal
Drinken bij sociale gelegenheden kan problematisch worden als je te veel drinkt. Onder jongeren bestaat zelfs het fenomeen ‘comazuipen. Hoewel het geen alledaagse gebeurtenis is, kan het voorkomen bij sociale evenementen, zoals festivals. Comazuipen verwijst naar het drinken van een zeer grote hoeveelheid alcohol in korte tijd, wat kan leiden tot bewusteloosheid of zelfs coma. Het is belangrijk om bewust te zijn van de risico’s van overmatig drinken en de mogelijke gevolgen voor de gezondheid. Het is raadzaam om verantwoordelijkheid te nemen voor je alcoholconsumptie en bewuste keuzes te maken om de risico’s te verminderen.

Weet dat er verschillende behandelingsopties mogelijk wanneer je wilt stoppen met het drinken van alcohol. Er is een andere manier van leven mogelijk, en dat begint met het zoeken naar de juiste hulp. Wil je meer informatie over de mogelijkheden? Neem dan contact op met onze hulpverleners. Zij begeleiden je naar de juiste behandeling en bieden ondersteuning bij het herstelproces.

De gevolgen van jarenlang drugsgebruik

In de afgelopen jaren is het drugsgebruik in Nederland gestaag toegenomen. Volgens een onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gaf één op de tien Nederlanders in 2022 aan dat hij of zij minstens één keer drugs heeft gebruikt. Deze cijfers geven slechts een glimp van de omvang van het probleem weer. Het is duidelijk dat drugs een aanzienlijke aanwezigheid heeft gekregen in onze samenleving. Deze ontwikkeling heeft verstrekkende gevolgen voor individuen, gezinnen en gemeenschappen.

Lees Meer

Ik ben verslaafd, wat nu?

“Ik ben verslaafd, wat nu?” Dit is een vraag wat duizenden mensen over de wereld zichzelf stellen. Het besef dat je verslaafd bent is overweldigend en beangstigend. Het gevoel van erkenning is een moment van kwetsbaarheid. Je geeft toe dat je een probleem hebt dat niet langer genegeerd kan worden. Tegelijkertijd, is het ook een moment van kracht.

Lees Meer

De rol van families tijdens het afkickproces

De rol van families tijdens het afkickproces is van onschatbare waarde. Het afkickproces is een complex traject dat veel meer omvat dan alleen het stoppen met het gebruik van een bepaalde substantie of gedrag. Het gaat ook om het aanpakken van onderliggende problemen, het ontwikkelen van gezonde copingmechanismen en het opbouwen van een ondersteunend netwerk.

Lees Meer