The Facility

De principes van alcoholafhankelijkheid


Hoe stop ik met alcohol drinken? Dat is wat de meeste alcoholisten zich wel eens zullen afvragen als ze door deze moeilijke reis gaan. Alcoholbehandeling ligt binnen uw bereik als u hulp zoekt bij White River Recovery, een afkickcentrum voor middelenmisbruik in Zuid-Afrika.

Verslaafd  zijn aan welk middel dan ook, of het nu gat om alcohol of drugs, het is geen manier van leven. Het brengt u misschien de dag door, maar bij veelvuldig gebruik kan het uw zicht op de toekomst belemmeren. Afhankelijk zijn, van welk middel dan ook, kan een drastisch effect hebben op uw leven.

Het kan beginnen met een eenvoudig, toegeeflijk drankje tijdens een etentje of een feestje. U voelt zich goed, ontspannen, op uw gemak en zonder zorgen in de wereld wanneer de alcohol in uw systeem zit. De vraag die u aan uzelf moet stellen is hoeveel is te veel?

Net als bij elke verslaving is het geen kwestie van waarden of karakter. Zelfs het sterkste karakter is vatbaar voor alcoholmisbruik als de omstandigheden precies goed zijn, op een heel verkeerde manier.

Veel verslaafden drinken alcohol om zichzelf te verdoven of om het tegenovergestelde effect te hebben, namelijk om hen zelfvertrouwen te geven dat ze anders zouden missen. Niet iedereen die verslaafd raakt aan alcohol doet dat omdat hij of zij emotionele problemen heeft. Sommigen gebruiken alcohol om zich te amuseren, maar weten niet goed waar ze moeten stoppen, of hoe ze moeten stoppen met alcohol drinken.

Wat is een alcoholverslaving (alcoholisme)?

Wanneer u besloten heeft om het proces te starten om uit te zoeken hoe u kunt stoppen met drinken, is de eerste stap op weg naar herstel het accepteren dat u een probleem heeft. Wanneer u gewoonlijk buitensporig veel alcohol drinkt en merkt dat u niet zonder kunt, heeft u misschien een probleem.

Er is een verschil tussen matig en systematisch drinken. Matige drinkers hebben doorgaans geen probleem en nemen één drankje per dag, gewoonlijk om zich te ontspannen.

Gewoontedrinkers hebben de neiging zich elke dag te buiten te gaan en zelfs dronken te worden. Ze beginnen hun dag met een drankje en gaan dan gewoon door. Niet alle alcoholisten drinken tot ze dronken zijn, maar wat ze gemeen hebben is hun oncontroleerbare behoefte om te drinken.

Er is ook een verschil tussen verslaving en misbruik. Wie alcohol misbruikt, kan nog steeds afkicken zonder enig lichamelijk effect te ondervinden.

Degenen die verder zijn gegaan dan het “point of no return” worden afhankelijk genoemd omdat hun lichaam en geest fysiek afhankelijk zijn van alcohol. Zonder hun dagelijkse dosis kunnen zij de gevolgen van ontwenning gaan ondervinden.

Als u voelt dat u een probleem heeft met alcohol en dat het tijd is om de fles leeg te drinken, weet dan dat er een uitweg is, een manier om te stoppen met alcohol drinken.

Zelfs de ergste verslaafde heeft zijn alcoholisme overwonnen en zijn leven veranderd. En u kan dat ook.

Hoe weet u dat u verslaafd bent?

Alcoholverslaving vertoont niet dezelfde symptomen als drugsverslaving en kan daarom veel moeilijker te diagnosticeren zijn. Hardcore drugs zijn nooit sociaal aanvaardbaar, maar alcohol wel, en dat is precies het probleem. Drank staat vaak centraal bij sociale gelegenheden en u kunt zelfs onder druk worden gezet om iets te drinken als u uitgaat. Daarom is het moeilijk te zeggen of u of iemand in uw omgeving gewoon graag een glaasje drinkt of daadwerkelijk aan alcoholisme lijdt.

Maar hoewel veel van de symptomen moeilijk te zien zijn, zijn er een paar die wel opvallen. Deze omvatten:

Hoge tolerantie voor alcohol waardoor u geen kater krijgt.
Drinken op momenten die nooit gepast zouden zijn, zoals ‘s morgens vroeg.
Alleen betrokken willen zijn bij sociale situaties waar alcohol aanwezig is en dan gelegenheden vermijden waar dat niet het geval is.
Geen contact meer hebben met dierbaren.

Al uw vrienden veranderen, in het algemeen degenen die niet drinken dumpen ten gunste van degenen die dat wel doen.
Afhankelijk zijn van alcohol om het dagelijkse leven door te komen.
Verbergen dat u drinkt.
Meer drinken, wat kan inhouden dat u vaker en in grotere hoeveelheden drinkt.
Depressie of andere emotionele problemen.

Als u een van deze symptomen bij uzelf of uw dierbaren begint op te merken, is het misschien tijd om uw leven opnieuw onder de loep te nemen en u af te vragen waarom de behoefte aan alcohol zo groot is. Zoals bij elke vorm van verslaving zal het probleem alleen maar erger worden als het niet behandeld wordt. Wanneer het op tijd wordt ontdekt en behandeld, kunnen de grotere gevolgen van deze moeilijke verslaving worden voorkomen. Maar dat wil niet zeggen dat degenen die al lange tijd worstelen het niet kunnen overwinnen.

Waarom worden sommigen alcoholist?

Er zijn een aantal redenen waarom iemand verslaafd raakt. De verslaving kan psychologisch, biologisch of sociaal bepaald zijn.

Psychologisch
Geestelijke gezondheidsproblemen zoals angst en depressie kunnen iemand aanzetten tot alcoholmisbruik. Alcohol kan de gevoelens die met deze geestelijke problemen gepaard gaan, verzachten en uiteindelijk een compleet copingmechanisme worden.

Biologisch
Sommigen van ons hebben meer aanleg voor alcoholisme dan anderen. Onze genetische aanleg kan van invloed zijn op het al dan niet verslaafd raken aan alcohol.

Sociaal
Drinken bij sociale gelegenheden kan problematischer worden als u over de schreef gaat. Dit staat bekend als comazuipen. Het is geen alledaagse gebeurtenis, maar het is iets dat elke keer gebeurt als je een sociaal evenement hebt.

En net zoals mensen om verschillende redenen drinken, zijn er verschillende alcoholbehandelingen bij het stoppen met alcohol.
U hoeft uw leven niet afhankelijk te maken van alcohol om elke dag door te komen. Er is een andere manier om te leven en het begint met het zoeken van de juiste hulp. Als u na het lezen hiervan weet dat u wilt stoppen met alcohol drinken en een alcoholherstelprogramma wilt aangaan dat uw leven zal veranderen, dan moet u contact met ons opnemen.

Waarom afkicken in een kliniek

Een afkickkliniek biedt een gecontroleerde en ondersteunde omgeving. Hier kun je leren te breken met de triggers en verleidingen die thuis vaak aanwezig zijn. Dit vermindert het risico op terugval. Bovendien beschikt een kliniek over professionele medische en therapeutische hulp. Zij helpen bij het beheersen van ontwenningsverschijnselen en het aanpakken van de dieperliggende oorzaken van verslaving.

Lees Meer

Behandeling alcoholisme

Alcoholisme heet nu stoornis in het gebruik van alcohol (AUD). De nieuwe term beschrijft nauwkeuriger een aandoening die verschillende stadia doorloopt, van alcoholtolerantie tot afhankelijkheid en verslaving. Alcoholisme draagt het sociale stigma van "zwaar drinken", terwijl AUD (alcoholverslaving) de biologische neveneffecten van langdurig alcoholgebruik omvat.

Lees Meer

Wanneer ben je verslaafd?

Er is een dunne lijn tussen middelenmisbruik of -misbruik en verslaving. Hoe weet je of je die grens hebt overschreden? Het eenvoudige antwoord is dat er sprake is van verslaving wanneer je middelengebruik of gedrag je lichamelijke, geestelijke, sociale of financiƫle welzijn schaadt.

Lees Meer