Stoppen of minderen met het drinken van alcohol

Denkt u erover na om minder te drinken of helemaal te stoppen met alcohol? Minder drinken of volledig stoppen met heeft diverse voordelen, zowel voor uw gezondheid, uw werk/studie als voor uw relaties. Het is wel goed om u te realiseren dat het moeilijk kan zijn om iets te veranderen aan uw drinkgedrag.

Kampt u met een alcoholverslaving en beheerst dit steeds meer uw leven? Bij White River Recovery kunt u terecht voor een intensief traject om grip te krijgen op uw verslaving en zo ook op de rest van uw leven.

waarom het afkicken van alcohol belangrijk is

Drinkgedrag minderen of stoppen

Overweegt u om te minderen of zelfs helemaal te stoppen met het drinken van alcohol? Dat is ontzettend knap. Zeker aangezien in onze samenleving alcohol overal aanwezig is. Daardoor wordt het drinken van alcohol door de meeste mensen gezien als heel gewoon.

Bovendien is er voor velen altijd wel een reden om te drinken. Dit kan uiteindelijk als gevolg hebben dat u veel meer drinkt dan u wilt of dan goed voor u is.

Voordelen van stoppen met alcohol

Het drinken van minder alcohol of het volledig stoppen, heeft verschillende voordelen. Zonder dat u het merkt kan het drinken van alcohol veel invloed hebben op uw lichaam en geest. Dit betekent dat als u stopt, u dit op meerdere manieren merkt. Mensen die minder zijn gaan drinken voelen zich snel fitter en zijn meer energiek. Dit heeft er onder meer mee te maken dat mensen over het algemeen beter slapen als ze niet drinken. Daarnaast versterkt alcohol somberheid en depressieve klachten. Stopt u met het drinken van alcohol, dan krijgt u meer zelfvertrouwen en voelt u zich opgewekter. Het stoppen met drinken kan ook een positieve invloed hebben op uw relaties met anderen. Zeker wanneer u veel drinkt kunnen anderen hier last van hebben. Hieronder de belangrijkste voordelen op een rij:

 • Fit gevoel;
 • Blijer;
 • Beter kunnen slapen;
 • Gewichtsafname;
 • Meer geld overhouden;
 • Zelfvertrouwen groeit;
 • Minder kans op ziektes als diabetes, alzheimer, hartklachten, leverziektes en kanker.

Kiezen voor minderen of helemaal stopen met alcohol?

Wilt u minder alcohol gaan drinken of denkt u erover na om (tijdelijk) helemaal te stoppen? Aan beide opties zitten voor- en nadelen. Hieronder vindt u ze op een rij.

(Tijdelijk) Stoppen met alcohol

Nadelen stoppen

 • (Tijdelijk) stoppen met drinken lijkt voor velen een te grote stap.
 • Kiest u om te stoppen met drinken, dan is dit een verandering die u in veel situaties zult merken, zoals bij etentjes, borrels, verjaardagen, etc.
 • Het zal andere mensen al snel opvallen. Vaak zullen ze er ook iets van zeggen.

Voordelen stoppen

 • Bent u eenmaal zover, dan is de keuze duidelijk: “Nee, ik drink niet.”
 • U wordt zich meer bewust van uw alcoholgebruik: “Hoeveel drink ik en in welke situaties drink ik?”
 • U ervaart de voordelen van stoppen met alcohol.

Drinkt u meer dan 8 glazen alcohol per dag en heeft u besloten om te gaan stoppen? Dan is het belangrijk dat u contact opneemt met een professional. U kunt namelijk te maken krijgen met ontwenningsverschijnselen, zoals trillen, onrust of zelfs een delirium. Een professional kan tijdens het stoppen met drinken uw gezondheid in de gaten houden, samen met u een afbouwschema maken en evt. medicijnen voorschrijven. Op deze manier verkleint u de kans op (ernstige) ontwenningsverschijnselen.

Minder alcohol drinken

Nadelen minderen

 • U moet steeds opnieuw de keuze maken of u al dan niet gaat drinken.
 • Na één of twee glazen is het lastig om te stoppen.
 • Er bestaat een grotere kans dat u terugvalt in uw oude drinkgewoonte.
 • Het is minder gezond dan volledig stoppen met alcohol.

Voordelen minderen

 • Minder alcohol drinken in plaats van direct stoppen is een minder grote verandering in uw leven.
 • U heeft nog steeds de mogelijkheid om af en toe met anderen samen te drinken.

effecten van stoppen met drinken

Eerst chagrijnig, dan opgelucht
Bent u gewend om veel alcohol te drinken, dan zult u merken dat u zich snel anders voelt als u stopt. Het komt voor dat u zich onrustig, chagrijnig en zelfs somber kunt voelen omdat u bent gestopt met alcohol.

Dit heeft er mee te maken dat uw hersenen gewend zijn aan een bepaalde alcoholinname. De delen van uw hersenen die voor blije gevoelens zorgen, reageren vooral op alcohol. Stopt u, dan moeten ze simpelweg weer leren om ook van andere dingen te genieten.

gevolgen van een alcoholverslaving

De effecten van stoppen met drinken

Stopt u met het drinken van alcohol, dan zult u te maken krijgen met diverse effecten.

Eerst chagrijnig, dan opgelucht

Bent u gewend om veel alcohol te drinken, dan zult u merken dat u zich snel anders voelt als u stopt. Het komt voor dat u zich onrustig, chagrijnig en zelfs somber kunt voelen omdat u bent gestopt met alcohol. Dit heeft er mee te maken dat uw hersenen gewend zijn aan een bepaalde alcoholinname. De delen van uw hersenen die voor blije gevoelens zorgen, reageren vooral op alcohol. Stopt u, dan moeten ze simpelweg weer leren om ook van andere dingen te genieten.

Ontwenningsverschijnselen

Drinkt u iedere dag, dan kunt u te maken krijgen met ontwenningsverschijnselen. Dit is een reactie van uw lichaam op het stoppen met drinken. Uw lichaam is immers gewend om een bepaalde hoeveelheid alcohol binnen te krijgen.

Hoe meer u drinkt, hoe zwaarder de ontwenningsverschijnselen kunnen zijn. Bij dagelijkse fikse alcoholinname kan het zelfs gevaarlijk zijn om zomaar te stoppen. Vraag daarom altijd advies aan een professional voordat u stopt met drinken.

Uw weg naar herstel

Stop met uw alcoholverslaving en maak uzelf en uw omgeving niet langer kapot. Probeer te stoppen met drinken door de hulp van White River Recovery in te schakelen. Onze afkickkliniek in Zuid-Afrika behandelt drugs- en alcoholverslaving en alle onderliggende problematiek. De kliniek ligt vlakbij een van de grootste natuurreservaten ter wereld: het Krugerpark in Witrivier. Hier komt u helemaal tot zichzelf en overwint u uw verslaving.

  Stoppen met alcohol