Stoppen met alcohol

Denk je erover na om minder te drinken of zelfs helemaal te stoppen met alcohol? Minder drinken of helemaal stoppen heeft veel verschillende voordelen, zowel voor je gezondheid, werk en/of studie als voor je relaties. Ga je de switch volledig maken, dan is het goed om te weten dat het, zeker in het begin, moeilijk kan zijn om iets te veranderen aan je drinkgedrag. Bereid je daarom goed voor.

Het kan natuurlijk ook zijn dat je op deze pagina terecht bent gekomen, omdat je je beseft dat je drinkgedrag eigenlijk al te ver uit te hand is gelopen. Naast informatie, kun je bij verslavingskliniek White River Recovery ook terecht voor een intensief traject om grip te krijgen op je alcoholgebruik en zo ook op de rest van je leven. Plan een vrijblijvende intake in, ons team staat voor je klaar.

Waarom afkicken van alcohol?

Er zijn verschillende reden waarom je alcohol liever zou laten staan. Bijvoorbeeld omdat veel last hebt van de nadelige gevolgen die alcohol met zich mee brengt. Of omdat je het idee hebt dat je eigenlijk meer drinkt dan goed voor je is. In dat geval is het verstandig en zeer aan te raden om te stoppen met alcohol drinken. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan.

Wat kun je zelf doen?

Het advies om te stoppen met alcohol is afhankelijk van jouw situatie. Je doet er goed aan om af te gaan kicken van alcohol als:

 • jijzelf of mensen in jouw omgeving last hebben van jouw alcoholgebruik
 • je meer drinkt dan goed voor je is

Ook als je geen problemen ondervindt van jouw drankgebruik, kan het verstandig zijn om eens na te denken over je drinkgewoonten. Begin met het opschrijven van wat je per dag drinkt. Noteer het aantal glazen met streepjes in je agenda en kijk na 1 of 2 weken hoeveel je per week gedronken hebt.

Tips om minder te drinken

– Haal geen grote hoeveelheden alcohol in huis.

– Bepaal hoeveel glazen je max. per week mag drinken.

– Bepaal in het begin van de week welke dagen je niet drinkt.

– Feestje? Beslis vooraf hoeveel glazen je max. gaat drinken.

– Zoek afleiding op de momenten dat je trek krijgt.

alcoholisme behandelen afkickkliniek in het buitenland

De voordelen van stoppen

Zoals hierboven al benoemd, heeft stoppen met drinken verschillende voordelen. Zonder dat je het in de gaten hebt kan het drinken van alcohol veel invloed op je hebben. Dit betekent dat als je stopt, je dit op meerdere manieren gaat merken. Mensen die zijn afgekickt van alcohol voelen zich snel fitter en hebben meer energie. Dit komt onder meer doordat mensen over het algemeen beter slapen als ze niet drinken.

Verder kan alcohol somberheid en depressieve klachten versterken. Laat je de alcohol staan, dan krijg je meer zelfvertrouwen en zul je je een stuk opgewekter voelen. Tot slot kan het een positief effect hebben op je relaties met anderen. Zeker als je te vaak en te veel drinkt, kunnen anderen hier last van hebben. Hieronder vind je de belangrijkste voordelen van stoppen met alcohol:

 • Fit gevoel;
 • Blijer;
 • Beter kunnen slapen;
 • Gewichtsafname;
 • Meer geld overhouden;
 • Zelfvertrouwen groeit;
 • Minder kans op ziektes als diabetes, alzheimer, hartklachten, leverziektes en kanker.

Professionele hulp bij stoppen met drinken

Het laten staan van alcohol is een stuk makkelijker gezegd dan gedaan. Zeker als je veel en regelmatig drinkt. Wil je graag stoppen, maar vind je dat zelfstandig een (te) grote opgave, dan zijn er verschillende instellingen waar je terecht kunt voor professionele hulp. White River Recovery is daar een van. Wij zijn een afkickkliniek in Zuid-Afrika, gespecialiseerd in het behandelen van alcohol– en verschillende soorten drugsverslavingen. Benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen of heb je vragen over je alcoholgebruik, bel dan naar +27 76 350 9868.

Of je je nou wilt aanmelden om met de behandeling te beginnen, of je een vraag hebt over de behandeling, contact opnemen met ons opnameteam is de eerste stap. Een ervaren toelatingscoördinator zal je te woord staan en je vanaf daar verder helpen.

  Stoppen met alcohol