Stoppen met alcohol: de verschillende fases

Wanneer je besluit om te stoppen met het drinken van alcohol ga je als ware door verschillende fases. Wanneer je een gedurende tijd verslaafd bent geweest aan alcohol kan “cold turkey” stoppen met drinken of het minderen al zorgen voor ontwenningsverschijnselen. Deze symptomen zijn heftiger wanneer je alcohol hebt gecombineerd met kalmeringsmiddelen. In deze blog gaan we dieper in op de verschillende fases die mensen kunnen ervaren tijdens het proces van stoppen met alcohol. Wij bieden inzicht en ondersteuning voor iedereen die de stap wil zetten om af te kicken van alcohol.

De beslissing

De eerste fase van stoppen met alcohol is vaak het erkennen van het probleem en het nemen van de beslissing om te veranderen. Deze beslissing wordt vaak gedreven door een diepgeworteld verlangen naar verandering en een gezonder leven. Het kan voortkomen uit het besef van de schade die alcohol aanricht aan de fysieke gezondheid, relaties, werk en algemeen welzijn. Ervoor kiezen om te stoppen kan een moeilijke stap zijn, omdat het gepaard gaat met het erkennen van de verslaving. Het is belangrijk om eerlijk naar jezelf te blijven en steun te zoeken bij vrienden, familie of professionele hulpverleners.

de afkickfase: fysieke symptomen

Wanneer iemand abrupt stopt met drinken, kan het lichaam heftig reageren. Dit kan zich uiten in symptomen zoals trillen, zweten, misselijkheid, hoofdpijn en in ernstige gevallen zelfs toevallen. Deze fysieke symptomen zijn te wijten aan het ontwenningseffect van het stoppen met alcoholgebruik. Het lichaam heeft tijd nodig om zich aan te passen aan de afwezigheid van alcohol.

De symptomen zijn vaak een reactie op deze verandering. Hoewel ze als niet fijn worden ervaren, zijn ze meestal van voorbijgaande aard en verminderen ze na verloop van tijd. Het is raadzaam om tijdens deze fase onder medisch toezicht te staan, vooral als er sprake is van ernstige ontwenningsverschijnselen. Met geduld, tijd en ondersteuning kunnen mensen de fysieke uitdagingen van de afkickfase overwinnen en op weg gaan naar herstel.

Afkickkliniek Zuid afrika

De afkickfase: psychologische strijd


Tijdens de afkickfase van alcoholverslaving staat niet alleen het lichaam, maar ook de geest voor een enorme uitdaging. Psychologische symptomen kunnen effect hebben op iemands vermogen om nuchter te blijven en het herstelproces vol te houden. Angst is een van de meest voorkomende psychologische symptomen. Hierbij voelt het individu zich overweldigd door een constante gevoel van onrust en zorgen over de toekomst. Tevens kan depressie aanwezig zijn, gekenmerkt door gevoelens van hopeloosheid, verdriet en een gebrek aan interesse in activiteiten die voorheen plezierig waren.

Stemmingswisselingen zijn een ander kenmerkend aspect van de psychologische strijd tijdens de afkickfase. Mensen kunnen zich van het ene moment op het andere extreem opgewonden voelen en dan weer diep somber. Vervolgens kan het leiden tot emotionele instabiliteit en frustratie. Bovendien kan de drang naar alcohol tijdens deze periode intenser worden dan ooit tevoren. Het verlangen naar de kalmerende effecten van alcohol kan overweldigend zijn. Het vereist een aanzienlijke mate van wilskracht en effectieve copingvaardigheden.

Stoppen met alcohol effecten

Strijd en doorzettingsvermogen

Gedurende het afkicken is het laten zien en voelen van strijd en doorzettingsvermogen belangrijk. Het vereist kracht en moed om de verleiding van alcohol te weerstaan, zeker wanneer lichamelijke ontwenningsverschijnselen als psychologische uitdagingen zich voordoen. Het is belangrijk om standvastig te blijven en vast te houden aan het besluit om nuchter te blijven. Deze weg zal hobbels bevatten, maar het meest belangrijk is dat elke hobbel als een leerpunt gezien moet worden. Ben ook trots op jezelf wanneer je een hobbel overwint of uiteindelijk weer van bovenop bent gekomen.

Het ontwikkelen van manieren om met stress om te gaan en het vinden van ondersteuning bij anderen zijn beide cruciaal om deze moeilijke periode te doorstaan. Het helder houden van de redenen waarom je gestopt bent, kan ook enorm helpen.

Tips voor cold turkey stoppen met alcohol drinken

Zomaar stoppen met alcohol kan als zeer lastig ervaren worden. Hierbij tips die je in acht kunt nemen gedurende het proces:

 • Zoek ondersteuning: Praat met vrienden, familieleden of professionals over je beslissing om te stoppen met drinken. Steun hebben van anderen kan een belangrijke rol spelen in je herstelproces.
 • Verwijder alle alcoholische dranken uit je omgeving: Zorg ervoor dat er geen alcoholische dranken meer in huis zijn. Dit vermindert de verleiding om te drinken wanneer de drang toeslaat.
 • Vind nieuwe manieren om stress te beheersen: Ontdek gezonde manieren om met stress om te gaan, zoals meditatie, sporten of creatieve activiteiten. Dit kan helpen om de drang naar alcohol te verminderen.
 • Houd jezelf bezig: Vul je tijd met activiteiten die je leuk vindt en die afleiding bieden. Dit kan helpen om gedachten aan drinken te verminderen en je focus te verleggen naar positieve bezigheden.
 • Wees geduldig en mild voor jezelf: Stoppen met alcohol drinken is een uitdagend proces en het is normaal om moeilijke momenten te ervaren. Wees geduldig en wees niet te streng voor jezelf als het niet meteen perfect gaat. Elk stapje vooruit is een overwinning.

Door deze tips in gedachten te houden en jezelf de tijd te gunnen om te herstellen, kun je een sterke basis leggen voor een leven zonder alcohol.

White River Recovery staat klaar om te helpen

Wij begrijpen heel goed dat zomaar stoppen met alcohol geen makkelijke opdracht is. White River Recovery bestaat uit team van verschillende therapeuten, psychologen, verslaving begeleiders, maatschappelijk werkers en is er 24 uur per dag professionele verpleging aanwezig.

Heb jij of kampt er iemand uit jouw omgeving met een alcoholverslaving die graag wilt stoppen? Wij staan klaar om te helpen! Samen gaan we werken aan leven waarin geen verslaving voorkomt.

Wil jij meer meer lezen de gevolgen van alcohol? Lees onze andere blog ‘de geborgen gevolgen van alcoholmisbruik“.

Of je je nou wilt aanmelden om met de behandeling te beginnen, of je een vraag hebt over de behandeling, contact opnemen met ons opnameteam is de eerste stap. Een ervaren toelatingscoördinator zal je te woord staan en je vanaf daar verder helpen.

  Stoppen met alcohol fases

  Het stigma rondom verslaving

  Verslaving is een complexe aandoening die verschillende negatieve stereotypen en stigma's met zich meebrengt. Deze vooroordelen kunnen niet alleen degenen treffen die lijden aan verslaving, maar kunnen ook de toegang tot behandeling en steun belemmeren. Er bestaan tegenwoordig nog veel misvattingen over verslavingen.

  Lees Meer

  Wanneer ben je een alcoholist?

  Wanneer ben je een alcoholist? Structureel drinken en verslaafd zijn aan alcohol blijft een vage grens. In onze samenleving wordt het consumeren van alcohol vaak als normaal beschouwd.

  Lees Meer

  Stoppen met alcohol fases

  Wanneer je besluit om te stoppen met het drinken van alcohol ga je als ware door verschillende fases. Wanneer je een gedurende tijd verslaafd bent geweest aan alcohol kan "cold turkey" stoppen met drinken of het minderen al zorgen voor ontwenningsverschijnselen.

  Lees Meer