Onthoudingsverschijnselen alcohol

Wanneer iemand buitensporig veel alcohol drinkt of een problematische relatie met alcohol heeft, kan het lichaam gewend raken aan de hoeveelheid alcohol in het lichaam. Stop je met alcohol drinken, dan kunnen er ontwenningsverschijnselen optreden. Zelfs mensen zonder een alcoholverslaving kunnen last krijgen van ontwenning. Deze symptomen, ook bekend als afkickverschijnselen, variëren van mild, zoals spierkrampen en misselijkheid, tot onrustige gevoelens en hallucinaties. In ernstige gevallen kan zelfs epilepsie optreden.
White River Recovery, een gespecialiseerde afkickkliniek in Zuid-Afrika die zich richt op alcoholverslaving, staat klaar om je te helpen bij het verlichten van de meest ernstige onthoudingsverschijnselen en het bereiken van zowel lichamelijke als geestelijke onthouding van alcohol. Het kan erg moeilijk zijn om zelfstandig te stoppen met drinken, maar gelukkig hoef je het niet alleen te doen.

Wat zijn de lichamelijke effecten van alcohol?

Alcoholontwenning

De symptomen die optreden bij het stoppen met alcohol worden vaak aangeduid als onthoudingsverschijnselen, afkickverschijnselen of afkickverschijnselen. Aangezien alcohol giftig is, kan het een aanzienlijke impact hebben op het lichaam, zelfs bij matig alcoholgebruik.

Dit geldt ook als iemand slechts matig drinkt. Over het algemeen geldt dat hoe langer iemand alcohol consumeert, hoe intenser de onthoudingsverschijnselen kunnen zijn.

De afkickverschijnselen van alcohol op een rijtje

Is er sprake van een alcoholverslaving, dan is het lichaam afhankelijk geworden van alcoholistische dranken. Stop je met drinken, dan moet je lichaam weer wennen aan een nieuwe balans. Dat is dan ook de reden waarom er onthoudingsverschijnselen optreden.

Bij overmatige en langdurige alcoholinname treedt er vrijwel altijd ontwenning op wanneer iemand stopt met drinken. Een jong iemand die een half jaar lang gemiddeld zeven glazen per dag drinkt krijgt bijvoorbeeld al met dit soort klachten te maken.

De belangrijkste onthoudingsverschijnselen zijn misselijkheid, trillen, zweten en hoofdpijn. Deze klachten komen opzetten in de eerste week dat je stopt met drinken. De verschijnselen op zichzelf zijn niet gevaarlijk en verdwijnen in de regel na 7 tot 10 dagen. Binnen een week kun je last krijgen van onder meer misselijkheid, trillen, hoofdpijn, zweten, een verhoogde bloeddruk, angstgevoelens, rusteloosheid en hallucineren.

Klachten op lange termijn

Het herstel van het lichaam na het stoppen met alcohol kan over het algemeen snel verlopen. In de eerste dagen nadat je gestopt bent met drinken, zul je de meeste onthoudingsverschijnselen ervaren, waarna deze geleidelijk afnemen. Gewoonlijk verdwijnen de symptomen na ongeveer een week. Mocht je toch nog last hebben, dan kunnen vooral sombere gevoelens en slapeloosheid aanhouden.

Het is echter mogelijk dat je na een week zonder alcohol nog steeds worstelt met verschillende klachten. Op de lange termijn kunnen er effecten optreden in organen zoals de maag, darmen, lever en hersenen, die over het algemeen het meest gevoelig zijn voor de schadelijke effecten van alcohol. Als je gedurende langere tijd alcohol hebt gedronken, kunnen deze organen (onherstelbaar) beschadigd raken. Of er herstel mogelijk is, hangt onder andere af van je leeftijd, de duur en hoeveelheid van je alcoholgebruik, en je algemene levensstijl.

Als je vatbaar bent voor verslaving, moet je er rekening mee houden dat je altijd een verlangen naar alcohol kunt blijven ervaren. In onze verslavingskliniek helpen we je graag bij het aanleren van nieuwe levensgewoonten en bieden we je praktische tools om alcohol te vermijden.

Alcoholverslaving behandelen

Ontwenning tegengaan

Hoe hevig het onthoudingsproces is, is per persoon verschillend. Het is onder meer afhankelijk van de ernst van de verslaving en je gevoeligheid voor afkickverschijnselen. Wil je de effecten van de ontwenning zoveel mogelijk tegen te gaan? Dan kun je het beste vitamine B1 nemen. Dit voorkomt zenuwontstekingen, gaten in je geheugen en spierverlammingen.

Hoewel het heel goed is om te stoppen met het drinken van alcohol, zien veel mensen er tegenop. De afkickperiode kan voor sommigen namelijk erg heftig zijn. Bovendien kunnen de ontwenningsverschijnselen de drang verhogen om weer te gaan drinken.

Hulp bij alcoholverslaving

Heb je te maken met een alcoholverslaving en wil je stoppen met drinken, maar ben je bang voor de onthoudingsverschijnselen? Ook al is de stap misschien groot, stoppen is nodig, zodat je weer vrij in het leven kunt staan. Alcohol tast je lichaam en geest aan. Bovendien beïnvloedt het de kwaliteit van leven. Ben je gevoelig voor drank, dan adviseren wij volledige onthouding.

Het team van White River Recovery staat klaar om je te ondersteunen bij een leven zonder alcohol. Onze locatie in Zuid-Afrika behandelt alcohol- en drugsverslaving en alle onderliggende problematiek. De kliniek ligt vlakbij een van de grootste natuurreservaten ter wereld: het Krugerpark in Witrivier. Hier kom je helemaal tot zichzelf en overwin je je verslaving.

Of je je nou wilt aanmelden om met de behandeling te beginnen, of je een vraag hebt over de behandeling, contact opnemen met ons opnameteam is de eerste stap. Een ervaren toelatingscoördinator zal je te woord staan en je vanaf daar verder helpen.

    Onthoudingsverschijnselen alcohol