Alcoholonthouding

Wanneer iemand buitensporig veel alcohol consumeert of een problematische relatie met alcohol heeft, kan het lichaam gewend raken aan de hoeveelheid alcohol die het ontvangt. Wanneer die persoon stopt met drinken, kunnen er ontwenningsverschijnselen optreden. Zelfs mensen zonder een formeel alcoholverslavingsprobleem kunnen last krijgen van onthoudingsverschijnselen. Deze symptomen, ook bekend als afkickverschijnselen, variëren van mild, zoals spierkrampen en misselijkheid, tot onrustige gevoelens en hallucinaties. In ernstige gevallen kan zelfs epilepsie optreden.

White River Recovery, een gespecialiseerde afkickkliniek in Zuid-Afrika die zich richt op alcoholverslaving, staat klaar om u te helpen bij het verlichten van de meest ernstige onthoudingsverschijnselen en het bereiken van zowel lichamelijke als geestelijke onthouding van alcohol. Het kan erg moeilijk zijn om zelfstandig te stoppen met drinken, maar gelukkig hoeft u het niet alleen te doen. Bovendien zal de beloning aanzienlijk zijn: een gelukkiger, gezonder en stabieler leven.

acute symptomen alcoholontwenning

Wat zijn de onthoudingsverschijnselen van alcohol?

De symptomen die optreden bij het stoppen met alcohol worden vaak aangeduid als onthoudingsverschijnselen, afkickverschijnselen of afkickverschijnselen. Aangezien alcohol giftig is, kan het een aanzienlijke impact hebben op het lichaam, zelfs bij matig alcoholgebruik.

Dit geldt ook als iemand slechts matig drinkt. Over het algemeen geldt dat hoe langer iemand alcohol consumeert, hoe intenser de onthoudingsverschijnselen kunnen zijn.

De afkickverschijnselen op een rijtje

Is er sprake van een alcoholverslaving, dan is het lichaam afhankelijk geworden van alcoholistische dranken. Stopt u met drinken, dan moet uw lichaam weer wennen aan een nieuwe balans. Dat is dan ook de reden waarom er onthoudingsverschijnselen optreden.

Bij overmatige en langdurige alcoholinname treedt er vrijwel altijd ontwenning op wanneer iemand stopt met drinken. Een jong iemand die een half jaar lang gemiddeld zeven glazen per dag drinkt krijgt bijvoorbeeld al met dit soort klachten te maken.

De belangrijkste afkickverschijnselen zijn misselijkheid, trillen, zweten en hoofdpijn. Deze klachten komen opzetten in de week dat u stopt met drinken. De verschijnselen op zichzelf zijn niet gevaarlijk en verdwijnen in de regel na 7 tot 10 dagen. Deze verschijnselen kunnen binnen een week optreden:

  • Misselijkheid;
  • Trillen;
  • Hoofdpijn;
  • Zweten;
  • Een verhoogde bloeddruk;
  • Angstgevoelens;
  • Rusteloosheid;
  • Hallucineren.

De Afkickverschijnselen Van Alcohol Op Lange Termijn

Het herstel van het lichaam na het stoppen met alcohol kan over het algemeen snel verlopen. In de eerste dagen nadat u gestopt bent met drinken, zult u de meeste onthoudingsverschijnselen ervaren, waarna deze geleidelijk afnemen. Gewoonlijk verdwijnen de symptomen na ongeveer een week. Mocht u toch nog last hebben, dan kunnen vooral sombere gevoelens en slapeloosheid aanhouden.

Het is echter mogelijk dat u na een week zonder alcohol nog steeds worstelt met onthoudingsverschijnselen. Op de lange termijn kunnen er effecten optreden in organen zoals de maag, darmen, lever en hersenen, die over het algemeen het meest gevoelig zijn voor de schadelijke effecten van alcohol. Als u gedurende langere tijd alcohol heeft gedronken, kunnen deze organen (onherstelbaar) beschadigd raken. Of er herstel mogelijk is, hangt onder andere af van uw leeftijd, de duur en hoeveelheid van uw alcoholgebruik, en uw algemene levensstijl.

Als u vatbaar bent voor verslaving, moet u er rekening mee houden dat u altijd een verlangen naar alcohol kunt blijven ervaren. In ons rehabilitatiecentrum helpen we u graag bij het aanleren van nieuwe levensgewoonten en bieden we u praktische tools om alcohol te vermijden.

Onthoudingsverschijnselen alcohol

Ontwenning tegengaan

Hoe hevig het onthoudingsproces is, is per persoon verschillend. Het is onder meer afhankelijk van de ernst van de verslaving en uw gevoeligheid voor afkickverschijnselen. Wilt u de effecten van de ontwenning zoveel mogelijk tegen te gaan? Dan kunt u het beste vitamine B1 nemen. Dit voorkomt zenuwontstekingen, gaten in uw geheugen en spierverlammingen.

Hoewel het heel goed is om te stoppen met het drinken van alcohol, zien veel mensen er tegenop. De afkickperiode kan voor sommigen namelijk erg heftig zijn. Bovendien kunnen de ontwenningsverschijnselen de drang verhogen om weer te gaan drinken.

Hulp bij alcoholverslaving

Heeft u te maken met een alcoholverslaving en wilt u stoppen met drinken, maar bent u bang voor de onthoudingsverschijnselen? Ook al is de stap misschien groot, stoppen is nodig, zodat u weer vrij in het leven kunt staan. Alcohol tast uw lichaam en geest aan. Bovendien beïnvloedt het uw kwaliteit van leven. Bent u gevoelig voor drank, dan adviseren wij volledige onthouding.

Het team van White River Recovery staat klaar om u te ondersteunen bij een leven zonder alcohol. Onze locatie in Zuid-Afrika behandelt drugs- en alcoholverslaving en alle onderliggende problematiek. De kliniek ligt vlakbij een van de grootste natuurreservaten ter wereld: het Krugerpark in Witrivier. Hier komt u helemaal tot zichzelf en overwint u uw verslaving.

    Onthoudingsverschijnselen alcohol