VERSLAVING behandelen

De verborgen gevolgen van alcoholmisbruik

Alcoholmisbruik is niet slechts een sociaal probleem. Overmatig gebruik kan gevaarlijk zijn voor zowel het lichaam als de geest. U kent misschien al de bekende risico’s van overmatig drinken, zoals leveraandoeningen en hartaandoeningen. Er zijn ook minder bekende fysieke gevolgen die een verwoestende impact hebben op de gezondheid. Wij gaan hier dieper op in.

De fysieke gevolgen van alcoholmisbruik

Overmatig alcoholgebruik gaat verder dan de voor de hand liggende roes en kater. Het kan leiden tot ernstige fysieke gevolgen waarvan mensen niet op de hoogte zijn dat het een ernstig gevolg kan zijn. Gevolgen zoals:


1. Levercirrose:
Laten we beginnen met een veelbesproken, maar vaak onderschatte aandoening – levercirrose. Bij overmatig alcoholgebruik ondergaat de lever een vernietigend proces, waarbij gezond weefsel wordt vervangen door littekenweefsel. Dit schendt de leverfunctie en kan leiden tot levensbedreigende complicaties.

2. Pancreatitis:
Alcoholmisbruik kan ook de alvleesklier schaden, wat resulteert in pancreatitis. Ontsteking van de alvleesklier kan ernstige pijn, spijsverteringsproblemen en zelfs diabetes veroorzaken. Het is een sluipende complicatie die vaak wordt onderschat.

3. Cardiovasculaire Problemen:
Bij overmatig gebruik is de kans hoger op cardiovasculaire problemen. Verhoogde bloeddruk, hartritmestoornissen en een verhoogd risico op beroertes zijn slechts enkele van de gevaren die het cardiovasculaire systeem bedreigen.

4. Verhoogd Kankerrisico:
Een weinig besproken maar alarmerend feit is het verhoogde risico op bepaalde vormen van kanker. Dit omvat kanker in de slokdarm, lever, darmen of borsten. Het verband hiertussen is complex, maar geeft duidelijk weer wat de ernstige gevolgen zijn. 


De verborgen gevolgen van alcoholmisbruik

Psychologische consequenties

Langdurig alcoholmisbruik kan flinke gevolgen hebben voor onze geestelijke gezondheid. Mensen die te veel drinken, hebben een groter risico op depressie, angst en andere mentale problemen. Het wordt een soort cirkel. Mensen grijpen naar de drank om even te ontsnappen aan stress, maar dat maakt de psychische problemen vaak erger. Zo ontstaat een neerwaartse spiraal.

Daarnaast verandert veel drinken ook onze hersenen. Dat maakt ons juist gevoeliger voor mentale problemen. Om deze cirkel te doorbreken, is het belangrijk niet alleen het alcoholgebruik aan te pakken, maar ook de mentale gezondheidsproblemen zelf. Het is als een puzzel waarbij we beide stukjes moeten vinden om echt beter te worden. Er moet gekozen worden voor een complete aanpak. Hierbij wordt zowel naar het alcoholgebruik als de geestelijke gezondheid gekeken. Dit is van belang om te kunnen herstellen. 

Neurologische impact

Het misbruik heeft niet alleen invloed op het gedrag maar ook op de werking van de hersenen. Zowel op korte als lange termijn kan alcoholgebruik leiden tot neurologische stoornissen, zoals:

1. Cognitieve Achteruitgang:
Alcohol heeft de neiging om de neurotransmitters in de hersenen te beïnvloeden, wat kan leiden tot cognitieve achteruitgang. Problemen met concentratie, aandacht en denkvermogen kunnen zich voordoen. Dit beïnvloedt het dagelijks functioneren.

2. Geheugenverlies 
De beruchte ‘blackouts’ zijn een direct gevolg van alcoholmisbruik. Het verstoort de vorming van nieuwe herinneringen en kan leiden tot gaten in het geheugen.
Overmatig drinken tast niet alleen het korte- maar ook het lange termijngeheugen aan. Vervolgens is dit van invloed op het gedrag, emoties en het vermogen tot redeneren.

3. Veranderingen in hersenstructuur 
Langdurig alcoholgebruik is van invloed op het aantal verbindingen tussen hersencellen. Het aantal neemt af en resulteert in hersencellen die afsterven. Hierdoor neemt de werking van het brein af. 

4. Verhoogde kans op beroerte en dementie
Het vergroot niet alleen de kans op beroertes en dementie, maar het brengt ook risico’s met zich mee voor onze bloedvaten en hersenfuncties.

Economische kosten van alcoholmisbruik

Naast de persoonlijke gevolgen brengt alcoholmisbruik ook aanzienlijke economische lasten met zich mee. De medische kosten, verlies van productiviteit op de werkplek en de impact op het gezondheidszorgsysteem als geheel moeten worden erkend. In het rapport van het RIVM-Maatschappelijke kosten-baten analyse van beleidsmaatregelen om alcoholgebruik te verminderen, wordt er benoemd dat alcoholmisbruik verhelpen en het tegengaan gemiddeld 2 tot 4 miljard per jaar kost. 

Deze cijfers illustreren dat het misbruik niet alleen een kwestie is van individuele gezondheid, maar een aanzienlijke maatschappelijke en economische last met zich meebrengt. Het is belangrijk om een holistische aanpak te hanteren. Waarbij de focus ligt op zowel preventieve maatregelen als doeltreffende behandelingen. Deze benadering is essentieel om niet alleen de economische lasten van alcoholmisbruik te verminderen, maar tegelijkertijd de gezondheid van individuen te verbeteren als het welzijn van de gehele samenleving.

De verborgen gevolgen van alcoholmisbruik

Verborgen verslavings patronen

Er zijn drinkers die heel stiekem omgaan met hun drinkgedrag. Bijvoorbeeld, functioneel alcoholisme laat zien hoe mensen hun dagelijkse taken doen, terwijl ze stiekem veel drinken. Deze gewoontes verbergen de echte problemen. Het is als een masker dat mensen dragen om hun verslaving te verbergen.

Dit maakt het moeilijk voor anderen om het te zien en voor de persoon zelf om hulp te zoeken. Het begrijpen van zulke verborgen patronen is belangrijk om de complexiteit van de verslaving te doorzien en effectieve hulp te bieden.

Preventie en behandeling

Ingrijpen bij een alcoholverslaving zorgt ervoor dat de negatieve spiraal doorbroken wordt. Het is belangrijk om te benadrukken dat er altijd hoop is voor herstel. Door actie te ondernemen en geschikte ondersteuning te zoeken, kunnen verslaafden de controle terugwinnen en werken aan een gezonder en evenwichtiger leven. Bij de afkickkliniek van White River Recovery krijgt de cliënt de hulp die nodig is. Een behandeling voor het aanpakken van alcoholisme gaat ervoor zorgen dat de client weer gaat leven zonder een verslaving.

Kortom, alcoholmisbruik heeft diepgaande en verborgen gevolgen die variëren van fysieke en mentale gezondheidsproblemen tot sociale en economische lasten. Het is essentieel om deze verborgen aspecten te begrijpen. Dit is om een volledig beeld te krijgen van de schadelijke impact van overmatig alcoholgebruik op individuen en de samenleving.

Of je je nou wilt aanmelden om met de behandeling te beginnen, of je een vraag hebt over de behandeling, contact opnemen met ons opnameteam is de eerste stap. Een ervaren toelatingscoördinator zal je te woord staan en je vanaf daar verder helpen.

  De verborgen gevolgen van alcoholmisbruik

  Afkicken en clean blijven

  Lees Meer

  Verslaving de baas

  Lees Meer

  De verborgen gevolgen van alcoholmisbruik

  Lees Meer