Hulp bij alcoholontwenning

Bij overmatig of problematisch alcoholgebruik went het lichaam aan de hoeveelheid alcohol die het binnenkrijgt. Wanneer de alcoholinname stopt, kan dit ontwenningsverschijnselen tot gevolg hebben. Maar ook mensen die geen alcoholverslaving hebben kunnen te maken krijgen met alcoholontwenning. Ontwenningsverschijnselen, ook wel afkickverschijnselen genoemd, kunnen variëren van milde klachten, als spierkramp en misselijkheid tot een onrustig gevoel en hallucinaties. In ernstige gevallen kan er zelfs een toeval optreden. Wil je stoppen met het drinken van alcohol, dan is het aan te raden om dit onder professionele begeleiding te doen.

White River Recovery, een afkickkliniek in Zuid Afrika gespecialiseerd in alcohol, helpt jou met het verzachten van de ergste ontwenningsverschijnselen en zowel lichamelijk als geestelijk afkicken van alcohol. Zelfstandig stoppen met drinken kan zeer moeilijk zijn, maar gelukkig sta je er niet alleen voor. Bovendien zal de beloning groot zijn: een gelukkiger, gezonder en stabieler leven.

Wat zijn de ontwenningsverschijnselen van alcohol?

Ontwenningsverschijnselen worden ook wel afkickverschijnselen of afkickverschijnselen genoemd. Alcohol is in feite als vergif voor het lichaam, waardoor het een flinke impact kan hebben, ook wanneer je ‘slechts’ matig drinkt. Over het algemeen geldt dat hoe langer iemand drinkt, hoe heftiger de ontwenningsverschijnselen zullen zijn.

De afkickverschijnselen

Wanneer het lichaam afhankelijk is geworden van alcoholistische dranken, dan is er sprake van een alcoholverslaving, ook wel alcoholisme genoemd. Ga je stoppen met alcohol drinken, dan betekent dat dat je lichaam weer moet wennen aan een nieuwe balans. Daardoor kunnen er ontwenningsverschijnselen optreden.

Het lichaam doet er ongeveer een week over om lichamelijk af te kicken van alcohol. In deze week kunnen er verschillende ontwenningsverschijnselen optreden. De eerste dagen zijn in de regel het ergst, daarna zullen de meeste fysieke klachten afnemen.

Afkickverschijnselen die vaak voorkomen zijn misselijkheid, trillen, zweten en hoofdpijn. Deze klachten komen opzetten in de week dat je stopt met drinken. De verschijnselen op zichzelf zijn niet gevaarlijk en verdwijnen in de regel na 7 tot 10 dagen. Mogelijke verschijnselen die binnen een week kunnen optreden zijn:

  • Misselijkheid;
  • Trillen;
  • Hoofdpijn;
  • Zweten;
  • Een verhoogde bloeddruk;
  • Angstgevoelens;
  • Rusteloosheid;
  • Hallucineren.

De afkickverschijnselen van alcohol op lange termijn

Hoewel de lichamelijke klachten na een maand voorbij zijn, geldt dit niet voor de geest. Het psychisch ontwennen van alcohol kan veel langer duren. Afkickverschijnselen die ook op kunnen treden zijn gevoelens van angst, somberheid en/of depressieve gevoelens. Prikkelbaarheid en verdriet kunnen ook een rol spelen. Problemen die door de alcohol zijn ontstaan, bijvoorbeeld in relaties, op het werk of financieel, komen nu extra hard aan. Hierdoor kan het verleidelijk zijn om weer in het oude patroon van drinken terug te vallen.

Het verlangen van alcohol moet je dan ook zeker niet onderschatten. Het gevoel dat je krijgt om alcohol te drinken zodra het leven iets minder gaat, is niet uit te leggen aan anderen. Dat gevoel kan heel sterk zijn. Het kan bijvoorbeeld al opkomen wanneer je langs een kroeg loopt, maar ook bij alledaagse situaties waarbij alcohol gedronken wordt kan het verlangen terugkeren. Hierbij kun je denken aan verjaardagen, feestjes of borrels van het werk.

support bij verslaving

Er wordt weleens gezegd dat een verslaving voor altijd is. En dat klopt: ook al ben je gestopt met het drinken van alcohol, het verlangen kan ook jaren na het afkicken nog aanwezig zijn. En zelfs als de oorzaak is aangepakt en je je leven helemaal op orde hebt, kan er een terugval plaatsvinden.

Ben je vatbaar voor verslaving? In ons rehabilitatiecentrum helpen we je graag met het aanleren van nieuwe leefgewoonten en geven we je handvatten waarmee je de alcohol kunt laten staan.

> Kom in contact

Alcoholontwenning tegengaan

Hoe hevig de ontwenningsverschijnselen zijn, is per persoon verschillend. Zo is het afhankelijk van de ernst van de verslaving en je gevoeligheid voor de ontwenning. Om afkickverschijnselen af te zwakken, kun je ondersteundende medicatie van een professional krijgen. Over het algemeen zijn er vaak drie verschillende soorten medicatie die hier toegepast kunnen worden, namelijk medicatie die de ontwenningsverschijnselen tegengaan medicatie de drang naar alcohol kan verminderen en medicatie die je ziek maakt wanneer je weer alcohol drinkt.

Heb je te maken met een alcoholverslaving, dan zal dit je leven steeds meer en meer gaan beheersen. De gevolgen zijn vaak enorm: relaties met familie en geliefden raken beschadigd, je kunt kampen met financiële problemen of je kunt je baan verliezen. Hoe uitzichtloos je situatie ook lijkt, het is nooit te laat om te stoppen met alcohol en de stap te zetten naar een ander leven.

Hulp bij alcoholontwenning

Verslaving is een complexe aandoening. Er is een fundamentele verandering in je gedrag en manier van denken nodig om te stoppen met alcohol drinken. Professionele medische, psychische en therapeutische hulp is vaak essentieel om deze strijd aan te gaan.

Het team van White River Recovery staat klaar om je te ondersteunen bij alcoholontwenning. Onder begeleiding van specialisten ga je tijdens de behandeling op zoek naar de onderliggende oorzaken van jouw alcoholverslaving. Onze locatie in Zuid-Afrika behandelt drugs– en alcoholverslaving en alle onderliggende problematiek. De kliniek ligt vlakbij een van de grootste natuurreservaten ter wereld: het Krugerpark in Witrivier. Hier kom je helemaal tot zichzelf en overwint je je verslaving.

Of je je nu wilt aanmelden om met de behandeling te beginnen, of je een vraag hebt over de behandeling, bellen of e-mailen met ons opnameteam is de eerste stap. Een ervaren toelatingscoördinator zal je te woord staan of je e-mail beantwoorden en je vanaf daar verder helpen.

    Alcoholontwenning