Wanneer ben je een alcoholist?

Wanneer ben je een alcoholist? Structureel drinken en verslaafd zijn aan alcohol blijft een vage grens. In onze samenleving wordt het consumeren van alcohol vaak als normaal beschouwd. Een wijntje of biertje bij het eten, na een lange werkdag of bijvoorbeeld bij de welbekende vrijdagmiddag borrel. Het is een integraal onderdeel geworden van onze sociale interacties en ontspanning. Hierdoor is het moeilijk om een grens te trekken tussen “normaal” drankgebruik en een verslaving.

Echter, voor anderen kan dit leiden tot een patroon van overmatig drinken dat het schadelijk wordt. Vaststellen wanneer je echt te veel gaat drinken kan vaag zijn, omdat individuele gevoeligheden voor verslavende effecten variëren. Daarnaast spelen culturele normen een rol. Als je jezelf afvraagt of je mogelijk te veel drinkt, is het belangrijk om de feiten en kenmerken van alcoholisme te begrijpen. Hierdoor kunnen er juiste stappen worden ondernomen naar een gezonder leven.

Wat houdt alcoholisme in?

Alcoholisme wordt gekarakteriseerd door een aanhoudende drang naar alcohol. Deze intense verlangens naar alcohol kunnen het moeilijk maken om te stoppen met drinken, zelf als de persoon zich bewust is van de nadelige effecten. Bijkomende kenmerken van alcoholisme zijn onder meer tolerantie, ontwenningsverschijnselen en het verwaarlozen van verantwoordelijkheden. Wanneer alcoholisme niet wordt aangepakt kan het resulteren in ernstige gezondheidscomplicaties, sociale problemen en emotioneel lijden.

Verschil tussen een probleemdrinker en een alcoholist?

Hoewel ‘probleemdrinker’ en ‘alcoholist’ vaak door elkaar worden gebruikt, zijn er verschillen tussen beide termen. Een probleemdrinker kan af en toe overmatig drinken en daardoor problemen ervaren, zoals conflicten in relaties of prestatieverlies op het werk. Echter, deze persoon vertoont mogelijk geen fysieke afhankelijkheid van alcohol en kan met succes het drinken verminderen of stoppen zonder ernstige ontwenningsverschijnselen.

In tegenstelling vertoont een alcoholist vaak een patroon van verslaving en heeft moeite om het alcoholgebruik te beheersen, zelfs als er negatieve gevolgen optreden. Deze persoon voelt een intens verlangen om te drinken en krijgt last van ontwenningsverschijnselen wanneer hij of zij stopt met drinken. Het verschil ligt dus vooral in de mate van controle over het drankgebruik en de aanwezigheid van fysieke afhankelijkheid.

Afkickkliniek Zuid afrika

Wanneer ben je alcohol verslaafd?

De meeste mensen hebben niet door dat ze verslaafd zijn aan alcohol. Zoals eerder benoemd komt dit doordat de grens tussen structureel drinken en het hebben van een alcoholverslaving vaag is. Hoewel er richtlijnen bestaan die kunnen wijzen op problematisch alcoholgebruik, zoals de hoeveelheid en frequentie van drinken, is er geen vast aantal glazen alcohol dat automatisch iemand als alcoholist classificeert. Het CBS en Trimbos hanteren de volgende uitgangspunten als het gaat om het identificeren van een overmatige drinker:

– Wanneer je als man meer dan 21 glazen per week of één keer per week 6 of meer glazen op één dag drinkt.
– Wanneer je als vrouw meer dan 14 glazen per week of één keer per week 6 of meer glazen op één drinkt.

Daarnaast, als je dagelijks meer dan twee glazen drinkt en minder dan twee dagen per week de alcohol laat staan, kan dit een signaal zijn van een alcoholprobleem.

Het is belangrijk om te noteren dat een verslaving een complexe aandoening is. Het hangt niet alleen af van de kwantiteit van alcoholconsumptie, maar ook van andere factoren zoals de impact op iemands leven, gezondheid en de mate van controleverlies over het drinken.

Stoppen met alcohol effecten

Ben ik een alcoholist?

Als je je afvraagt of je een alcoholist bent, is het belangrijk om je alcoholgebruik eerlijk te evalueren. Let op tekenen zoals toenemende tolerantie, moeite om te stoppen met drinken en negatieve gevolgen zoals problemen op het werk of in relaties. Het erkennen van een mogelijk probleem met alcohol is de eerste stap naar herstel. Je kan jezelf ook afvragen heb je het zwaar omdat je drinkt of drink je juist omdat je het zwaar hebt?

Denk na over deze vraag en blijf eerlijk naar jezelf. Het wordt hiermee duidelijk dat overmatig alcoholgebruik leidt tot diverse negatieve gevolgen. Wanneer je hebt erkend een alcohol probleem te hebben, is de volgende stap om te zoeken naar professionele hulp.

Behandeling voor alcoholisme

Voor mensen die worstelen met alcoholisme zijn diverse behandelingsopties beschikbaar. Therapie, medicatie, ondersteuningsgroepen en afkick programma’s zijn enkele van de mogelijkheden. De keuze voor de juiste behandeling hangt af van individuele behoeften en omstandigheden. Echter, is het gemeenschappelijke doel altijd om te helpen bij herstel en het bereiken van een gezonder leven zonder afhankelijkheid van alcohol. Therapie kan variëren van cognitieve gedragstherapie tot motiverende gespreksvoering, gericht op het aanpakken van de onderliggende oorzaken van de verslaving en het ontwikkelen van vaardigheden om nuchter te blijven. Medicatie kan worden voorgeschreven om ontwenningsverschijnselen te beheersen.

Vraag jezelf ook af of het slimmer is om een behandeling in het buitenland te volgen. Wanneer je hiervoor kiest krijg je de mogelijkheid om een plek te verlaten dat heeft gezorgd voor je verslaving. Even weg van alle triggers en afleidingen.

White River Recovery behandelt diverse verslavingen

White River Recovery is gespecialiseerd in het behandelen van diverse verslavingen. Met ons professionele team zijn wij in staat om jou te kunnen helpen. Onze afkickkliniek bevindt zich in Zuid-Afrika. Wij streven naar het geven van hoogwaardige zorg. Zie jezelf aanmelden bij een verslavingszorg als een investering in je toekomst. Begin met behulp van ons aan een nieuwe en frisse start.

Of je je nou wilt aanmelden om met de behandeling te beginnen, of je een vraag hebt over de behandeling, contact opnemen met ons opnameteam is de eerste stap. Een ervaren toelatingscoördinator zal je te woord staan en je vanaf daar verder helpen.

  Wanneer ben je een alcoholist?

  Het stigma rondom verslaving

  Verslaving is een complexe aandoening die verschillende negatieve stereotypen en stigma's met zich meebrengt. Deze vooroordelen kunnen niet alleen degenen treffen die lijden aan verslaving, maar kunnen ook de toegang tot behandeling en steun belemmeren. Er bestaan tegenwoordig nog veel misvattingen over verslavingen.

  Lees Meer

  Wanneer ben je een alcoholist?

  Wanneer ben je een alcoholist? Structureel drinken en verslaafd zijn aan alcohol blijft een vage grens. In onze samenleving wordt het consumeren van alcohol vaak als normaal beschouwd.

  Lees Meer

  Stoppen met alcohol fases

  Wanneer je besluit om te stoppen met het drinken van alcohol ga je als ware door verschillende fases. Wanneer je een gedurende tijd verslaafd bent geweest aan alcohol kan "cold turkey" stoppen met drinken of het minderen al zorgen voor ontwenningsverschijnselen.

  Lees Meer