Wat is een drugsverslaving?
Verslaving is eigenlijk een soort chronische ziekte. Is eenmaal vastgesteld dat u een verslaving heeft, dan kunt u merken dat u een levenslange strijd voor de boeg heeft. Dat wil echter niet zeggen dat u voor altijd verslaafd zult zijn, maar betekent wel dat u zich er altijd van bewust zult zijn dat de ziekte zich opnieuw kan voordoen.
Het zoeken van een drug naar keuze en het gebruik ervan op een dwangmatige manier die moeilijk of zelfs onmogelijk te beheersen is, ondanks het feit dat u de gevaarlijke gevolgen kent, vat het hebben van een verslaving goed samen.
De overgrote meerderheid van hen die voor het eerst gebruiken, gebruikt de drug vrijwillig. Eenmalig gebruik leidt zelden tot verslaving. Het principe van verslaving is het herhaalde gebruik om dat goede gevoel na te jagen, waardoor de hersenen veranderen en er een dwangmatig verlangen naar de drug ontstaat. Voor u het weet bent u verslaafd.
Maar hier eindigt het verhaal niet.
Het aanhoudende verlangen van de hersenen naar die drug is de oorzaak van de terugval en het is dit verlangen dat elke verslaafde zal moeten bestrijden. Maar dit is een gevecht dat u kunt winnen als u hebt besloten te stoppen met drugs en professionele hulp zoekt.
Wat gebeurt er werkelijk met uw hersenen?
De meeste drugs creëren een gevoel van euforie. Uw hersenen worden overspoeld met de feel good chemische stof dopamine en uw hersenen komen vast te zitten in een lus rond het verlangen naar meer van dat gevoel. Hoe langer u drugs blijft gebruiken, hoe meer dopamine uw hersenen aanmaken en hoe meer schade u uiteindelijk aanricht. De cellen die dopamine aanmaken worden geleidelijk aan minder efficiënt en dit is wanneer u een tolerantie begint te ontwikkelen voor de specifieke dosering die u gebruikt.
Bij langdurig gebruik beschadigt u uiteindelijk bepaalde vitale hersenfuncties zoals gedrag, besluitvorming, stress, beoordelingsvermogen, leren en geheugen.