verslaving

De principes van drugsmisbruik

Het volgen van een 12-stappenprogramma om u op weg te helpen naar herstel, is slechts een van de rehabilitatie mogelijkheden voor drugsmisbruik. Een behandeling tegen drugsverslaving kan zeer effectief zijn. Wendt u zich tot White River Recovery, een afkickkliniek in Zuid Afrika, dan helpen we u graag uw leven weer op de rails te krijgen. 

Steeds meer mensen worden afhankelijker van allerlei middelen om de dag door te komen. Voor velen is de vraag hoe men verslaafd raakt aan drugs, zowel voorgeschreven medicijnen als recreatieve drugs, iets dat niet gemakkelijker te beantwoorden is, omdat het ook niet gemakkelijk te begrijpen is. 

Drugsmisbruik heeft niets te maken met een gebrek aan morele principes, en nog minder met een zwak karakter. Zelfs de sterkste, meest stabiele mensen zijn het slachtoffer geworden van drugsgebruik. Wanneer dit gebeurt, hebben mensen geen oordeel nodig, maar hulp.

Drugs hebben de nare gewoonte de werking van de hersenen te veranderen. Wanneer iemand besluit dat het tijd is om te stoppen met gebruiken, merkt hij meestal dat een sterke wil en de intentie om clean te worden gewoon niet werken.

Wat is een drugsverslaving?

Verslaving is eigenlijk een soort chronische ziekte. Is eenmaal vastgesteld dat u een verslaving heeft, dan kunt u merken dat u een levenslange strijd voor de boeg heeft. Dat wil echter niet zeggen dat u voor altijd verslaafd zult zijn, maar betekent wel dat u zich er altijd van bewust zult zijn dat de ziekte zich opnieuw kan voordoen. 

Het zoeken van een drug naar keuze en het gebruik ervan op een dwangmatige manier die moeilijk of zelfs onmogelijk te beheersen is, ondanks het feit dat u de gevaarlijke gevolgen kent, vat het hebben van een verslaving goed samen. 

De overgrote meerderheid van hen die voor het eerst gebruiken, gebruikt de drug vrijwillig. Eenmalig gebruik leidt zelden tot verslaving. Het principe van verslaving is het herhaalde gebruik om dat goede gevoel na te jagen, waardoor de hersenen veranderen en er een dwangmatig verlangen naar de drug ontstaat. Voor u het weet bent u verslaafd.

Maar hier eindigt het verhaal niet.
Het aanhoudende verlangen van de hersenen naar die drug is de oorzaak van de terugval en het is dit verlangen dat elke verslaafde zal moeten bestrijden. Maar dit is een gevecht dat u kunt winnen als u hebt besloten te stoppen met drugs en professionele hulp zoekt.

Wat gebeurt er werkelijk met uw hersenen?
De meeste drugs creëren een gevoel van euforie. Uw hersenen worden overspoeld met de feel good chemische stof dopamine en uw hersenen komen vast te zitten in een lus rond het verlangen naar meer van dat gevoel. Hoe langer u drugs blijft gebruiken, hoe meer dopamine uw hersenen aanmaken en hoe meer schade u uiteindelijk aanricht. De cellen die dopamine aanmaken worden geleidelijk aan minder efficiënt en dit is wanneer u een tolerantie begint te ontwikkelen voor de specifieke dosering die u gebruikt.

Bij langdurig gebruik beschadigt u uiteindelijk bepaalde vitale hersenfuncties zoals gedrag, besluitvorming, stress, beoordelingsvermogen, leren en geheugen.

Hoe weet u of u verslaafd bent?

Is het een verslaving of een tijdverdrijf waarmee u kunt stoppen wanneer u maar wilt? Beantwoord deze vraag en u weet of u al dan niet verslaafd bent. Het is goed om te weten dat niet alleen drugsmisbruik een verslaving is. Ook computerspelletjes, voedsel en zelfs seks kunnen een probleem worden wanneer u er een onverzettelijke, dwangmatige behoefte aan ontwikkelt.

Deze 10 signalen kunnen worden gebruikt om zelf te beoordelen of u een probleem hebt of niet:

Ondraaglijke verlangens;
Ontwenningsverschijnselen wanneer u stopt met gebruiken;
Risicovol gedrag vertonen, zowel wanneer u high bent als bij het verlangen naar drugs;
Financiële problemen als gevolg van het drugsmisbruik;
Relaties hebben/onderhouden met degenen die het gebruik aanmoedigen;
Lichamelijke afhankelijkheid van de stof;
Verwaarlozen van verantwoordelijkheden;
Leven in isolatie en afzonderlijkheid;
Alles doen wat u kunt om aan drugs te komen, zelfs als u zichzelf in gevaar brengt;
Het ontwikkelen van een tolerantie voor uw gebruikelijke dosering.

Of u nu slechts een paar van deze tekenen hebt of allemaal, het beste wat u kunt doen is hulp zoeken bij een erkend, professioneel afkickcentrum.

Het werkelijke probleem vaststellen

Er zijn ongeveer 3 redenen waarom mensen verslaafd raken aan een bepaald middel of bepaalde gedraging:
Omgeving
Biologie
Ontwikkeling

Omgeving
Voor sommige mensen is de belangrijkste reden waarom ze een verslaving ontwikkelen dat ze de stof willen gebruiken om ernstige, onderliggende problemen te maskeren. Het is een “remedie” voor uw huidige gemoedstoestand of verontrustende omstandigheden in uw leven, maar het zal het probleem nooit oplossen. In feite is drugsgebruik zelf een symptoom van een veel groter probleem.

Het is een snelle oplossing om niet meer aan de problemen van het leven te denken. Maar zoals met alles, hoe langer u wegloopt van uw problemen, hoe groter het probleem wordt. Over het algemeen valt deze reden voor drugsgebruik onder de categorie omgevingsoorzaken.

Biologie
Soms ligt de oorzaak in uw aard, en kunt u er niet veel aan doen dan de drang te bestrijden en niet toe te geven aan de verleiding. Een genetische aanleg voor verslaving naast een psychische aandoening creëert de perfecte storm. Deze reden voor verslaving kan moeilijker te verslaan zijn.

Ontwikkeling
Het gebruiken van drugs, ongeacht uw leeftijd, kan een dodelijke gewoonte worden. Maar onderzoek heeft aangetoond dat wanneer jongeren drugs gebruiken, dit de ontwikkeling kan belemmeren en kan leiden tot een levenslange afhankelijkheid van drugs. Kort gezegd kan drugsgebruik als tiener resulteren in een levenslang drugsmisbruik.

Een leven verslaafd aan drugs is een verspild leven. Een goed moment om een behandeling voor drugsmisbruik te beginnen was waarschijnlijk gisteren, maar het beste moment om uw 12 stappen programma te starten is nu, omdat u nu klaar bent om de stappen te nemen die uw herstel zullen bepalen. White River Recovery biedt de beste rehabilitatie mogelijkheden voor diverse soorten verslavingen.

  Waarom afkicken in een kliniek

  Een afkickkliniek biedt een gecontroleerde en ondersteunde omgeving. Hier kun je leren te breken met de triggers en verleidingen die thuis vaak aanwezig zijn. Dit vermindert het risico op terugval. Bovendien beschikt een kliniek over professionele medische en therapeutische hulp. Zij helpen bij het beheersen van ontwenningsverschijnselen en het aanpakken van de dieperliggende oorzaken van verslaving.

  Lees Meer

  Behandeling alcoholisme

  Alcoholisme heet nu stoornis in het gebruik van alcohol (AUD). De nieuwe term beschrijft nauwkeuriger een aandoening die verschillende stadia doorloopt, van alcoholtolerantie tot afhankelijkheid en verslaving. Alcoholisme draagt het sociale stigma van "zwaar drinken", terwijl AUD (alcoholverslaving) de biologische neveneffecten van langdurig alcoholgebruik omvat.

  Lees Meer

  Wanneer ben je verslaafd?

  Er is een dunne lijn tussen middelenmisbruik of -misbruik en verslaving. Hoe weet je of je die grens hebt overschreden? Het eenvoudige antwoord is dat er sprake is van verslaving wanneer je middelengebruik of gedrag je lichamelijke, geestelijke, sociale of financiële welzijn schaadt.

  Lees Meer