Alcohol afkickkliniek

In onze maatschappij is het gebruikelijk om alcohol te drinken, zoals bier of wijn, vooral na het werk, op feesten en thuis. Hoewel het drinken van een paar glazen geen probleem is, kan overmatig drinken leiden tot verslaving. Als alcohol belangrijker wordt dan familie, relaties of werk, is er sprake van alcoholverslaving of alcoholisme. Het is een geleidelijk proces dat uit verschillende fasen bestaat. Bij White River Recovery, een afkickkliniek gespecialiseerd in alcohol, kan je veilig afkicken en werken aan de oorzaak die jouw verslaving in stand heeft gehouden.

Wat is een alcoholverslaving?

Een alcoholverslaving is een ziekte waarbij je de controle over jouw drankgebruik bent kwijtgeraakt. De ontwikkeling van deze afhankelijkheid kan onopgemerkt verlopen. Het wordt vaak pas serieus genomen wanneer het alcoholisme al gevorderd is, of wanneer er sprake is van een dubbele diagnose met psychische problemen. Verslaving kan iedereen overkomen, maar niet iedereen raakt verslaafd aan alcohol. Dit is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder opvoeding, genetische aanleg en omstandigheden. 

Bij een geestelijke verslaving heb jij de drank nodig om goed te kunnen functioneren en zal het verlangen naar alcohol jouw stemming beïnvloeden. 

Is er sprake van een lichamelijke verslaving, dan kan je ontwenningsverschijnselen ervaren wanneer je stopt met drinken, zoals zweten, rillen, slecht slapen en angstige of sombere gevoelens. In de verslavingszorg zijn er meerdere opties om veilig en effectief van jouw verslaving af te komen.

De kenmerken van een alcoholverslaving

Langdurig alcoholgebruik kan leiden tot een verslaving aan alcohol. Er zijn verschillende signalen die kunnen wijzen op een alcoholverslaving:

Typerende kenmerken

  • fysieke problemen;
  • onvoldaanheid na één of twee drankjes;
  • drinken om problemen te ontvluchten;
  • ruzies met naasten over alcoholgebruik;
  • pogingen om te stoppen met drinken;
  • problemen op het werk of op school;
  • ontwenningsverschijnselen.

De gevolgen van alcoholisme

Het overmatig drinken van alcohol kan ernstige lichamelijke, psychische en sociale gevolgen hebben. Alcohol kan giftig zijn voor het lichaam en schadelijk voor de lever, het hart, de bloedvaten en het verhoogt het risico op verschillende soorten kanker. Bij langdurig drinken kan er lichamelijke afhankelijkheid optreden, waardoor het gevaarlijk kan zijn om plotseling te stoppen zonder medische begeleiding. Psychische effecten van overmatig drinken zijn onder andere depressie, slaapstoornissen, angstige gevoelens, geheugenverlies en agressiviteit. Een alcoholverslaving kan ook sociale gevolgen hebben, zoals het inrichten van het leven rondom alcoholgebruik, problemen in relaties, verminderde prestaties op werk of studie en het risico van het gevaarlijk gedrag zoals rijden onder invloed.

Hulp bij jouw alcoholverslaving

Als je lijdt aan een alcoholverslaving, kan jij jezelf en jouw omgeving ernstige schade toebrengen. Gelukkig is er hulp beschikbaar om deze verslaving te overwinnen. Bij afkickkliniek White River Recovery, gespecialiseerd in alcohol, kan je terecht voor de behandeling van o.a. alcoholisme en de onderliggende problemen die daarmee gepaard gaan. De kliniek bevindt zich in Zuid-Afrika, waar je tot rust kunt komen en jouw verslaving kan overwinnen.

    Alcohol afkickkliniek