Afkicken van alcohol
In onze maatschappij wordt het nuttigen van alcohol als volkomen normaal beschouwd. Veel Nederlanders drinken een biertje of een glas wijn na een lange dag werken, tijdens feesten en partijen of gewoon thuis. Soms drinken we ook wel eens een paar glazen teveel. Zolang dit niet continue gebeurd, is er niet zoveel aan de hand. Maar het gevaar van een alcoholverslaving ligt op de loer.
Wanneer alcohol langzaam uw leven begint over te nemen, is het een ander verhaal. We spreken van een alcoholverslaving, ook wel alcoholisme genoemd, als het drinken van alcohol belangrijker voor u is dan familie, relaties of werk.
Een alcoholverslaving komt nooit ‘opeens’ opzetten. Het is een heel geleidelijk proces dat bestaat uit verschillende fasen. Bij White River Recovery, een afkickkliniek gespecialiseerd in alcohol, kunt u in een veilige omgeving met behulp van een deskundig team zowel lichamelijk als geestelijk afkicken van alcohol. U leert niet alleen omgaan met u verslaving, maar werkt ook aan de oorzaak die de verslaving in stand heeft gehouden.

Wat is een alcoholverslaving?
Een alcoholverslaving is een ziekte waarbij u de controle bent verloren over uw drankgebruik. Het ontwikkelen van deze geestelijke afhankelijk gaat vrij ongemerkt. Veel mensen herkennen de symptomen van een alcoholverslaving dan ook pas wanneer er al sprake is van serieus alcoholisme.
Wordt een drankverslaving in een later stadium herkend of blijkt het samen te gaan met één of meerdere psychische problemen, ook wel dubbele diagnose genoemd? Dan bestaan er meerdere opties in de verslavingszorg om u effectief en veilig van uw verslaving af te helpen.
Het krijgen van een verslaving kan iedereen overkomen. Dit is onafhankelijk van cultuur, sociale klasse of intelligentie. Een ‘typische alcoholist’ bestaat dus niet. Aan de andere kant geldt dat niet iedereen zomaar verslaafd raakt aan alcohol. Of iemand al dan niet een verslaving ontwikkeld, heeft met veel diverse factoren te maken, waaronder opvoeding, genetische aanleg en andere omstandigheden.
Is er sprake van een geestelijke verslaving, dan wil dat zeggen dat u zich niet meer prettig voelt wanneer u geen alcohol drinkt. U heeft de drank nodig om goed te kunnen functioneren. Bovendien zal het verlangen naar alcohol en niet kunnen drinken invloed hebben op uw stemming.
Bij een lichamelijke verslaving krijgt u, wanneer u stopt met het drinken van alcohol, te maken met ontwenningsverschijnselen. Voorbeelden van dergelijke symptomen zijn zweten, rillen, slecht slapen en angstige/sombere gevoelens.