Waarom is het moeilijk om te stoppen met alcohol?

Het besluit om te stoppen met alcohol is voor velen een moedige stap naar een gezonder en evenwichtiger leven. Echter, de realiteit van dit proces is uitdagend en wordt vaak onderschat. Waarom is het moeilijk om te stoppen met alcohol? Deze vraag werpt licht op de uitdagingen die je tegen kan komen op de weg naar herstel.

Afkickkliniek Zuid afrika

Wanneer is er sprake van een alcoholverslaving?

Een alcoholverslaving gaat verder dan regelmatig een keer een borrel drinken. Mensen met een alcoholverslaving hebben moeite om te stoppen met drinken, zelfs als ze het graag willen.

De verslaving kan ontstaan doordat er positieve gevoelens, dopamine en serotonine, vrijkomen bij het drinken. Wanneer je dit gevoel weer wilt voelen begin je weer met drinken. Dit kan voor sommige resulteren in een probleem. Je wordt afhankelijk van de alcohol.

Bij langdurig nuttigen van alcohol kunnen je hersenen zich aanpassen. Je wordt minder gevoelig van dopamine. Dit houdt in dat je meer moet drinken om hetzelfde effect te voelen.

Ontwenningsverschijnselen alcohol

Ontwenningsverschijnselen bij alcoholgebruik omvatten fysieke en mentale symptomen. De meest voorkomende klachten zijn zweten, misselijkheid, slaapproblemen, vermoeidheid, rusteloosheid maar ook angstige gevoelens. Wanneer je besluit plotseling te stoppen met met drinken, treden er ook veranderingen op in het dopaminesysteem in je hersenen. Er ontstaat een tekort aan dopamine. Dit kan resulteren in depressieve gevoelens.
In zeldzamere gevallen kunnen ernstigere ontwenningsverschijnselen optreden, zoals delirium tremens en toevallen. Delirium tremens is gekenmerkt door een verlaagd bewustzijn en hallucinaties. Alhoewel, komt dit verschijnsel niet vaak voor. Als het voorkomt, is dat meestal binnen een week na het stoppen. Een toeval, een kort bewustzijnsverlies, is ook een zeldzame bijwerking en kan optreden in de eerste week.

Herstellen met White river Recovery

White River Recovery begrijp de complexiteit van deze reis. Wij bieden een ondersteunende omgeving en professionele begeleiding. Samen gaan wij eraan werken dat jij jouw verslaving gaat overwinnen.

Met een holistische aanpak richten wij ons niet alleen op de verslaving maar ook op de onderliggende oorzaken. Wij willen graag begrijpen waarom je bent begonnen met drinken.

Het begrijpen van waarom het moeilijk is om te stoppen met alcohol is de eerste stap in het besef dat professionele hulp nodig is.

Heb jij een alcoholverslaving? Wij staan gereed om jou te helpen!

Hulp bij je verslaving bij White River Recovery

Of je je nu wilt aanmelden om met de behandeling te beginnen, of je een vraag hebt over de behandeling, bellen of e-mailen met ons opnameteam is de eerste stap. Een ervaren toelatingscoördinator zal je te woord staan of je e-mail beantwoorden en je vanaf daar verder helpen.

    Waarom is het moeilijk om te stoppen met alcohol?