Waarom stoppen met alcohol?

Het drinken van alcohol kan af en toe best en is in onze samenleving dan ook zeer geaccepteerd. Bijvoorbeeld na een lange dag werken of tijdens een feestje. Soms willen we ook nog weleens een paar glazen teveel drinken. Dit is niet erg, zolang dit geen vast patroon wordt. Toch ligt hier wel een verslaving aan alcohol op de loer.

Heeft u het idee dat u teveel drinkt? Is het zelfs zo erg dat u het idee heeft dat de alcohol langzaam uw leven over begint te nemen? Wanneer u niet meer goed kunt functioneren zonder het nuttigen van alcohol, is er sprake van een alcoholverslaving, ook wel alcoholisme genoemd. Let op: een verslaving komt nooit ‘uit het niets’ opzetten. Het is een geleidelijk proces, bestaande uit verschillende fasen. Hierdoor kan het lastig zijn om zelfstandig te stoppen. Dit gaat misschien een tijdje goed, maar vaak zien we dat mensen terug dreigen te vallen wanneer ze geen goed vangnet hebben. Bij White River Recovery, een afkickkliniek gespecialiseerd in alcohol, kunt u in een veilige omgeving met behulp van een deskundig team zowel lichamelijk als geestelijk afkicken van alcohol.

Of u minder wilt drinken of helemaal wilt stoppen, het heeft een positieve effect, zowel voor uw gezondheid, werk/studie en uw relaties.

Het positieve effect van minderen of stoppen met alcohol

Kiest u ervoor om minder alcohol te drinken, of zelfs helemaal te stoppen, dan heeft dit een positief effect. Want zonder dat u het in de gaten heeft, kan alcohol veel invloed hebben op uw fysieke en mentale gesteldheid. Stopt u met het nuttigen van alcohol, dan kunt u dat op veel verschillende manieren merken. Mensen die minder zijn gaan drinken voelen zich over het algemeen fitter en hebben meer energie. Dit komt doordat men beter slaapt als er geen alcohol wordt gedronken. Ook horen we vaak dat mensen die minder zijn gaan drinken zich blijer en zelfverzekerder voelen. Alcohol versterkt namelijk sombere en depressieve gevoelens. Als u stopt, zal de kans dus groot zijn dat u zich op ten duur opgewekter voelt.

de belangrijkste positieve effecten

 • Fitter gevoel;
 • Opgewekter voelen;
 • Beter slaappatroon;
 • Gewichtsverlies;
 • Gavere huid;
 • Geld gaat niet voornamelijk op aan drank;
 • Meer zelfvertrouwen;
 • Minder kans op ziekten als diabetes, alzheimer, hartklachten, leverziekten en kanker.

Bovendien kan het minderen of geheel stoppen met drinken ervoor zorgen dat uw relaties met anderen verbeteren. Zeker wanneer u veel drinkt kunnen anderen er veel last van ondervinden. Bij stoppen verdwijnen de spanningen over het drinken en wordt de weg vrijgemaakt om uw relaties te herstellen.

Kiezen voor minder of helemaal geen alcohol meer drinken

Wilt u minder alcohol gaan drinken? Of zou u graag (tijdelijk) helemaal willen stoppen met drinken? Aan beide opties zitten verschillende voor- en nadelen.

Minder drinken

Wilt u proberen om minder te gaan drinken, dan kunt u dit bijvoorbeeld doen door een aantal dagen in de week te kiezen om niet te drinken. Daarnaast kan het helpen om de dagen waarop u wel wilt drinken, van tevoren te bepalen hoeveel glazen u gaat drinken en u zich ook daaraan te houden.

Voordelen minder drinken

 • Het minder stoppen met drinken heeft een minder grote impact op uw leven.
 • U kunt af en toe nog wel wat met anderen samen gaan drinken.

Nadelen minder drinken

 • U moet elke keer opnieuw gaan beslissen of u wel of niet gaat drinken.
 • Het is lastig om na één of twee glazen te stoppen.
 • Er bestaat een kans dat u terugvalt in uw oude drinkgewoonte.

Helemaal stoppen met drinken

Let op: drinkt u meer dan 8 glazen alcohol per dag? Dan is het belangrijk om uw huisarts te raadplegen. Drinkt u veel, dan kan het gevaarlijk zijn om in één keer te stoppen. Zo kunt u last krijgen van ontwenningsverschijnselen zoals trillen, onrust of zelfs een delirium.

Voordelen stoppen met drinken

 • Stoppen is duidelijk. De keuze is: ‘Nee, ik drinkt niet’.
 • U wordt zich meer bewust van uw alcoholgebruik.
 • Er zijn verschillende fysieke en mentale voordelen waar u van profiteert.
 • U doorbreekt een gewoonte.
 • Na een periode zonder alcohol is het makkelijker om in situaties bewust wel of niet voor alcohol te kiezen.

Nadelen stoppen met drinken

 • Stoppen lijkt in eerste instantie een te grote stap.
 • Het stoppen met drinken is een verandering die u in veel situaties zult merken zoals etentjes, borrels, verjaardagen, etc.
 • Anderen hebben de neiging om er een mening over te hebben.

Uw weg naar herstel

Vindt u het lastig om minder alcohol te drinken of om helemaal te stoppen? Dat is helemaal niet raar. Het is immers niet eenvoudig om een gewoonte te veranderen. Zeker wanneer die gewoonte al heel lang onderdeel van u uitmaakt. Maar heeft u al vaker geprobeerd te stoppen en is het vooralsnog niet gelukt om dit vol te houden, dan kan het moeilijk zijn erop te vertrouwen dat het nog lukt. Bedenk vooral dat er heel veel mensen zijn die pas na meerdere keren stoppen succes hebben. Het team van White River Recovery staat klaar om u te ondersteunen bij een leven zonder alcohol. Onze locatie in Zuid-Afrika behandelt drugs- en alcoholverslaving en alle onderliggende problematiek. De kliniek ligt vlakbij een van de grootste natuurreservaten ter wereld: het Krugerpark in Witrivier. Hier komt u helemaal tot zichzelf en overwint u uw verslaving.

  Stoppen met alcohol effect