Wat is een alcoholverslaving?

Een alcoholverslaving is een ernstige aandoening die grote impact kan hebben op jouw leven. Hoewel veel mensen genieten van af en toe een drankje, kan alcoholgebruik bij sommigen snel uit de hand lopen. Als je of een dierbare worstelt met een alcoholverslaving, is het van belang om de juiste hulp te zoeken. Hier vindt je meer informatie over wat een alcoholverslaving precies is, de symptomen ervan en de gevolgen van het niet zoeken van behandeling.

Heb jij te maken met een alcoholverslaving en beheerst dit steeds meer jouw leven? Bij White River Recovery kan je terecht voor een intensief traject om grip te krijgen op jouw verslaving en zo ook op de rest van jouw leven.

Alcoholverslaving behandelen

Verslaafd aan alcohol

Alcoholverslaving, ook bekend als alcoholisme of alcoholmisbruik, is een chronische ziekte die wordt gekenmerkt door een intens verlangen naar alcohol. Iemand met alcoholverslaving heeft een drang om te drinken ondanks de negatieve gevolgen voor zijn lichamelijke, geestelijke en sociale welzijn. 

De precieze oorzaken van alcoholverslaving zijn nog niet helemaal bekend, maar factoren als genetica, milieu en sociale factoren spelen allemaal een rol bij de ontwikkeling van de ziekte.

Wat zijn de symptomen van alcoholverslaving?

De symptomen van een verslaving aan alcohol kunnen van persoon tot persoon verschillen, maar veel voorkomende tekenen van een probleem met alcoholgebruik zijn:

  • Alleen of in het geheim drinken;
  • Drinken om stress of angst te verlichten;
  • Verwaarlozen van verantwoordelijkheden op het werk, op school of thuis;
  • Blijven drinken ondanks negatieve gevolgen;
  • Een tolerantie voor alcohol ontwikkelen;
  • Ontwenningsverschijnselen ervaren wanneer men probeert te stoppen met drinken.
Afkickkliniek voor alcoholverslaving

De gevolgen van een alcoholverslaving

Alcoholisme kan zeer ernstige gevolgen hebben voor iemands gezondheid, relaties en algehele levenskwaliteit. Overmatig alcoholmisbruik kan vitale organen zoals de lever, het hart en de hersenen beschadigen, wat leidt tot gezondheidsproblemen op lange termijn zoals cirrose, dementie en hart- en vaatziekten.

Ook kan het de relaties met dierbaren onder druk zetten en leiden tot financiële problemen, juridische problemen en een afname van de werkprestaties. Wie worstelt met alcoholverslaving kan gevoelens van isolatie, schaamte en schuld ervaren, wat de cyclus van verslaving verder in stand kan houden.

Hulp zoeken voor alcoholverslaving

Als je of een geliefde worstelt met alcoholverslaving, is het essentieel om professionele hulp te zoeken. Behandelingen voor alcoholverslaving kunnen bestaan uit therapie, behandeling met medicijnen en steungroepen zoals Anonieme Alcoholisten.

Loskomen van alcoholverslaving is een reis die toewijding, moed en steun vereist. Met de juiste behandeling en middelen kunnen mensen hun alcoholverslaving overwinnen en de controle over hun leven terugkrijgen.

Neem vandaag nog contact met ons op voor meer informatie over onze programma’s en diensten door te bellen naar +27 76 350 9868 of onderstaand formulier in te vullen.

    Wat is een alcoholverslaving?