Stoppen met alcohol gevolgen

Het drinken van alcohol kan af en toe best en is in onze samenleving dan ook zeer geaccepteerd. Bijvoorbeeld na een lange dag werken of tijdens een feestje. Soms willen we ook nog weleens een paar glazen teveel drinken. Dit is niet erg, zolang dit geen vast patroon wordt. Toch ligt hier wel een verslaving aan alcohol op de loer.
Heb jij het idee dat je teveel drinkt? Is het zelfs zo erg dat je het idee hebt dat de alcohol langzaam jouw leven over begint te nemen? Wanneer je niet meer goed kan functioneren zonder het nuttigen van alcohol, is er sprake van een alcoholverslaving, ook wel alcoholisme genoemd. Stoppen met alcohol heeft verschillende positieve gevolgen, zowel voor jouw lichaam, werk/studie en relaties met vrienden en familie.

Let op: een verslaving komt nooit ‘uit het niets’ opzetten. Het is een geleidelijk proces, bestaande uit verschillende fasen. Hierdoor kan het lastig zijn om zelfstandig te stoppen. Dit gaat misschien een tijdje goed, maar vaak zien we dat mensen terug dreigen te vallen wanneer ze geen goed vangnet hebben. Bij White River Recovery, een afkickkliniek gespecialiseerd in alcohol, kan je in een veilige omgeving met behulp van een deskundig team zowel lichamelijk als geestelijk afkicken van alcohol.

De positieve gevolgen van minderen of stoppen met alcohol

Kies jij ervoor om minder alcohol te drinken, of zelfs helemaal te stoppen, dan heeft dit verschillende gevolgen. Want zonder dat jij het in de gaten hebt, kan alcohol veel invloed hebben op jouw fysieke en mentale gesteldheid. Stopt jij met het nuttigen van alcohol, dan kan je dat op veel verschillende manieren merken. Mensen die minder zijn gaan drinken voelen zich over het algemeen fitter en hebben meer energie. Dit komt doordat men beter slaapt als er geen alcohol wordt gedronken. Ook horen we vaak dat mensen die minder zijn gaan drinken zich blijer en zelfverzekerder voelen. Alcohol versterkt namelijk sombere en depressieve gevoelens. Als je stopt, zal de kans dus groot zijn dat jij je op ten duur opgewekter voelt.

de belangrijkste positieve gevolgen

 • Fitter gevoel;
 • Opgewekter voelen;
 • Beter slaappatroon;
 • Gewichtsverlies;
 • Gavere huid;
 • Geld gaat niet voornamelijk op aan drank;
 • Meer zelfvertrouwen;
 • Minder kans op ziekten als diabetes, alzheimer, hartklachten, leverziekten en kanker.

Bovendien kan het minderen of geheel stoppen met drinken ervoor zorgen dat jouw relaties met anderen verbeteren. Zeker wanneer jij veel drinkt kunnen anderen er veel last van ondervinden. Bij stoppen met alcohol drinken verdwijnen de spanningen over het drinken en wordt de weg vrijgemaakt om jouw relaties te herstellen.

Kiezen voor minder of helemaal geen alcohol meer drinken

Wil jij minder alcohol gaan drinken? Of zou jij graag (tijdelijk) helemaal willen stoppen met drinken? Aan beide opties zitten verschillende voor- en nadelen.

Minder drinken

Wil jij proberen om minder te gaan drinken, dan kan je dit bijvoorbeeld doen door een aantal dagen in de week te kiezen om niet te drinken. Daarnaast kan het helpen om de dagen waarop jij wel wilt drinken, van tevoren te bepalen hoeveel glazen je gaat drinken. Je moet daar dan ook aan houden.

Voordelen minder drinken

 • Het minder stoppen met drinken heeft een minder grote impact op jouw leven.
 • Je kunt af en toe nog wel wat met anderen samen gaan drinken.

Nadelen minder drinken

 • Je moet elke keer opnieuw gaan beslissen of je wel of niet gaat drinken.
 • Het is lastig om na één of twee glazen te stoppen.
 • Er bestaat een kans dat je terugvalt in jouw oude drinkgewoonte.

Helemaal stoppen met drinken

Let op: drink jij meer dan 8 glazen alcohol per dag? Dan is het belangrijk om jouw huisarts te raadplegen. Drink jij veel, dan kan het gevaarlijk zijn om in één keer te stoppen. Zo kan je last krijgen van ontwenningsverschijnselen zoals trillen, onrust of zelfs een delirium.

Voordelen stoppen met drinken

 • Stoppen is duidelijk. De keuze is: ‘Nee, ik drinkt niet’.
 • Je wordt meer bewust van jouw alcoholgebruik.
 • Er zijn verschillende fysieke en mentale voordelen waar je van profiteert.
 • Je doorbreekt een gewoonte.
 • Na een periode zonder alcohol is het makkelijker om in situaties bewust wel of niet voor alcohol te kiezen.

Nadelen stoppen met drinken

 • Stoppen lijkt in eerste instantie een te grote stap.
 • Het stoppen met drinken is een verandering die je in veel situaties zult merken zoals etentjes, borrels, verjaardagen, etc.
 • Anderen hebben de neiging om er een mening over te hebben.

De weg naar herstel

Vindt je het lastig om minder alcohol te drinken of om helemaal te stoppen? Dat is helemaal niet raar. Het is immers niet eenvoudig om een gewoonte te veranderen. Zeker wanneer die gewoonte al heel lang onderdeel van jou uitmaakt. Maar heb jij al vaker geprobeerd te stoppen en is het vooralsnog niet gelukt om dit vol te houden? Het kan dan moeilijk zijn om erop te vertrouwen dat het nog lukt. Bedenk vooral dat er heel veel mensen zijn die pas na meerdere keren stoppen succes hebben. Stoppen met alcohol heeft vooral positieve gevolgen op jouw lichaam maar ook op jouw omgeving. Je kunt namelijk relaties met vrienden en familie herstellen. Blijf dit onthouden in het traject richting het overwinnen van jouw verslaving.

Het team van White River Recovery staat klaar om je te ondersteunen bij een leven zonder alcohol. Onze locatie in Zuid-Afrika behandelt drugs- en alcoholverslaving en alle onderliggende problematiek. De kliniek ligt vlakbij een van de grootste natuurreservaten ter wereld: het Krugerpark in Witrivier. Hier kom je helemaal tot jouzelf en overwin jij je verslaving.

  Stoppen met alcohol gevolgen