Speed verslaving

Speed, oftewel amfetamine of ‘pep’, is een sterk stimulerende drug dat via het bloed in de hersenen wordt opgenomen. Door het gebruik van speed kun je opgewekt, zelfverzekerd, helder maar ook actief worden. Speed wordt voornamelijk gebruikt tijdens grote feesten en festivals en valt daarom onder de naam partydrug. Het gebruiken van speed kent ook risico’s. Je kunt er verslaafd aan raken. Herstellen van een speed verslaving kan een uitdaging zijn maar met de juiste ondersteuning is dit zeker wel mogelijk.

Heb je het idee dat jouw speed gebruik steeds verder uit de hand loopt? Naast informatie, kun je bij verslavingskliniek White River Recovery ook terecht voor een intensief traject om grip te krijgen op je verslaving. Plan vandaag nog een vrijblijvende intake, ons team staat voor je klaar.

verslaafd aan speed, laten behandelen in een afkickkliniek

Wat is speed?

Speed is een synthetische drug en wordt doorgaans in pil- of poedervorm vervaardigd in illegale laboratoria. Speed kan gesnoven worden, of het wordt vermengd in een drankje of een pil. Daarnaast is er ook nog een gekristalliseerde variant die gerookt kan worden. (methamfetamine, crystal meth)

De werkende stof in speed is amfetamine, wat vaak weer wordt vermengd met stoffen als cafeïne. Hierdoor kan de sterkte variëren. Wat op zijn beurt ook weer andere effecten en risico’s kan geven. 

De effecten van speed op het lichaam en de geest

Speed heeft aanzienlijke effecten op zowel het lichaam als de geest. Het stimuleert het centrale zenuwstelsel, wat resulteert in verhoogde alertheid, energie en euforie. Fysieke effecten zijn onder andere een verhoogde hartslag, verhoogde bloeddruk, verminderde eetlust en verbeterde fysieke prestaties. Op mentaal vlak kan speed leiden tot intense focus, verhoogde waakzaamheid en een gevoel van zelfvertrouwen.

Mensen kunnen zich ook prikkelbaar, angstig of zelfs paranoïde voelen. De effecten variëren afhankelijk van de dosis en de manier waarop het wordt ingenomen, maar het is belangrijk op te merken dat overmatig gebruik van speed ernstige gezondheidsproblemen en verslaving tot gevolg kan hebben.

De symptomen van een speed verslaving

Verslaving aan speed is een ernstige aandoening die zowel fysieke als mentale symptomen met zich kan meebrengen. Fysieke tekenen van een speed verslaving kunnen bestaan uit tolerantie, waarbij steeds grotere hoeveelheden speed nodig zijn om het gewenste effect te bereiken. Ook is er sprake van ontwenningsverschijnselen bij stoppen met speed. Er kunnen dan klachten optreden als extreme vermoeidheid, depressie en een verhoogde eetlust.

Mentale symptomen omvatten obsessieve gedachten over het verkrijgen en gebruiken van speed, het verwaarlozen van verantwoordelijkheden thuis, op het werk of op school, en sociaal isolement omdat de drug de prioriteit wordt. Personen die verslaafd zijn aan speed kunnen ook gevaarlijke risico’s nemen, zoals roekeloos rijgedrag, om hun behoefte aan de drug te bevredigen. Het herkennen van deze symptomen is cruciaal om tijdig hulp en ondersteuning te bieden aan mensen die worstelen met speedverslaving.

Verslaafd aan speed

Veel mensen gebruiken speed om vermoeidheid tegen te gaan en het uithoudingsvermogen te verhogen, bijvoorbeeld tijdens feesten en festivals. Doordat vermoeidheid tijdelijk wordt onderdrukt, is speed ook aantrekkelijk voor mensen met een druk en hectisch leven. Er ontstaat al vrij snel een geestelijke afhankelijkheid, waarbij je als persoon steeds meer nodig hebt om het te blijven voelen.

Is het illegaal om speed te gebruiken?

Speed valt onder de verboden harddrugs. Harddrugs hebben volgens de wet een onaanvaardbaar risico voor de volksgezondheid. Daarom zijn ze verboden om te bezitten, te bewerken of te vervoeren.

Jouw weg naar herstel

Het team van White River Recovery bestaat uit ervaren psychologen, counselors, verpleegkundigen en ervaringsdeskundigen. Wij begrijpen maar al te goed wat je doormaakt. Samen met jou gaan we op zoek naar de onderliggende oorzaken van jouw verslaving en begeleiden je stap voor stap, zodat je je leven weer kan oppakken. Onze locatie in Zuid-Afrika behandelt verschillende verslavingssoorten en alle onderliggende problematiek. De kliniek ligt vlakbij een van de grootste natuurreservaten ter wereld: het Krugerpark in Witrivier. Hier kom je helemaal tot jezelf en kun je in een veilige omgeving afkicken van speed.

Of je je nou wilt aanmelden om met de behandeling te beginnen, of je een vraag hebt over de behandeling, contact opnemen met ons opnameteam is de eerste stap. Een ervaren toelatingscoördinator zal je te woord staan en je vanaf daar verder helpen.

    Speed verslaving