Drugsmisbruik

Wat gebeurt er bij een overdosis drugs?

Er is niets angstaanjagender dan uw geliefde vinden in de greep van een levensbedreigende drugs overdosis. Het is iets waar u bang voor bent en wanhopig hoopt dat het nooit gebeurt, maar u moet er op voorbereid zijn. Het hangt u en uw geliefde die met een drugsverslaving leeft boven het hoofd.

Wereldwijd stijgt het aantal sterfgevallen door overdoses in een alarmerend tempo. Opioïden zijn goed voor het grootste aantal drugsgerelateerde overdosisdoden, waarbij het in meer dan 70 procent van de gevallen gaat om synthetische opioïden zoals fentanyl en methadon. Alleen al in de Verenigde Staten werden in 2019 meer dan 50 000 doden door opioïde-gerelateerde overdoses geregistreerd.

Het is essentieel dat u begrijpt wat er gebeurt als iemand een overdosis drugs neemt, op welke gevarensignalen u moet letten en wat u moet doen om zijn leven te redden.


Wanneer is er sprake van een overdosis drugs?

Een overdosis drugs treedt op wanneer te veel van een of meer giftige stoffen uw centrale zenuwstelsel overspoelen, en uw hersenen worden overweldigd. Ze kunnen geen vitale signalen naar de rest van uw lichaam sturen en de organen beginnen uit te vallen. De symptomen van een overdosis hangen af van het soort drug in uw systeem, maar de meest fatale is het falen van de ademhaling.

De meeste overdoses zijn per ongeluk. Ze gebeuren meestal wanneer u onderschat hoeveel van de drug uw lichaam kan verdragen of wanneer u een combinatie van stoffen neemt die uw centrale zenuwstelsel verwoest. Een overdosis veroorzaakt langdurige gezondheidsproblemen en kan dodelijk zijn.

Wat gebeurt er bij een overdosis drugs?

Een overdosis is een uiterst beangstigende gebeurtenis. Wat er met uw lichaam gebeurt hangt af van wat u gebruikt, maar ademhalingsproblemen zijn de meest voorkomende doodsoorzaak. Meerdere organen worden aangetast wanneer uw lichaam en hersenen worden overspoeld door drugs. Uw centrale zenuwstelsel raakt in nood, en u krijgt problemen met uw hartslag, bloeddruk en ademhaling.

Dit is het verloop van een onbehandelde overdosis:

 • uw hartslag stijgt;
 • uw lichaamstemperatuur stijgt;
 • u begint te zweten, te trillen en te schudden;
 • u raakt gedesoriënteerd en verward;
 • u voelt zich misselijk, moet overgeven of verliest de controle over je darmen;
 • u begint te hallucineren;
 • u wordt geagiteerd, rusteloos of paranoïde;
 • uw lippen en vingers worden blauw;
 • u heeft moeite met ademhalen;
 • u krijgt een epileptische aanval, stort in of verliest het bewustzijn;
 • u raakt in coma;
 • uw hart stopt.

Stimulerende drugs staan bekend onder de volgende straatnamen: crackcocaïne, ICE, meth, crystal meth, speed, rock en uppers.

Wat gebeurt er bij een overdosis opioïden?

Opioïden beïnvloeden de bloedstroom in uw centrale zenuwstelsel, wat betekent dat er onvoldoende zuurstof uw hersenen en weefsels bereikt om aan uw behoeften te voldoen. Uw hersenen worden hypoxisch als ze niet genoeg zuurstof krijgen. De symptomen op korte termijn zijn kortademigheid, hoofdpijn en een droge mond.

Een overdosis opioïden veroorzaakt ademnood; uw ademhaling wordt oppervlakkig, u raakt verward en gedesoriënteerd, reageert niet meer en verliest het bewustzijn.

Als uw hersenen niet voldoende zuurstof krijgen, worden ze anoxisch. Hersencellen sterven af na vier minuten zuurstoftekort. Als u een overdosis opioïden overleeft, kunt u hypoxische hersenschade oplopen. De symptomen zijn geheugenverlies, slecht zien en horen, slechte coördinatie, evenwicht en beweging, en problemen met spreken, lezen en schrijven.

Opioïden worden gebruikt om chronische pijn te verlichten. Opioïden op recept omvatten codeïne, hydrocodon (Vicodin), oxycodon (OxyContin) en morfine. Tot deze klasse behoren ook illegale straatdrugs zoals heroïne en fentanyl.

Wat gebeurt er bij een overdosis stimulerende middelen?

Stimulerende drugs omvatten cocaïne, amfetaminen en methamfetaminen. Deze drugs verhogen uw bloeddruk en lichaamstemperatuur en versnellen uw hart en ademhaling. Een overdosis stimulerende middelen leidt tot oververhitting of hyperthermie van uw lichaam, wat kan leiden tot toevallen, een beroerte of een hartaanval.

Tekenen dat u uw hersenen hebt overspoeld met te veel van het stimulerende middel zijn snelle of zware ademhaling, beven, trillen, zweten, hoge koorts, spierpijn of krampen, agitatie, hallucinaties en paniek. Ernstige symptomen kunnen dodelijk zijn. Als u een overdosis stimulerende middelen overleeft, kunt u langdurige chronische medische complicaties ontwikkelen.

Stimulerende drugs staan bekend onder de volgende straatnamen: crackcocaïne, ICE, meth, crystal meth, speed, rock en uppers.

Wat gebeurt er als je een overdosis kalmerende middelen neemt?

Depressiva vertragen de hersenactiviteit en worden gebruikt om verschillende psychische aandoeningen te behandelen, waaronder angststoornissen, paniekstoornissen, acute stressstoornissen, slapeloosheid en toevallen. Bij een hoge dosis depressiva wordt u duizelig, slaperig, verward en angstig. Uw zicht wordt wazig, uw spraak is onduidelijk, en u ervaart ademhalingsmoeilijkheden en spierzwakte.

Ernstige symptomen van een overdosis zijn tremoren, vertraagde reflexen, blauwe lippen en vingernagels, grillig gedrag, paranoia, hallucinaties, coma en mogelijk de dood. Ademnood is levensbedreigend en kan permanente hersenbeschadiging veroorzaken. Een fatale afloop is ademstilstand en de dood.

Depressiva bestaan in vele vormen en zijn beter bekend als tranquillizers, antipsychotica of benzo’s (benzodiazepinen). Ze worden gebruikt om symptomen van mentale aandoeningen te behandelen. Barbituraten (slaap- en kalmeringsmiddelen) vallen onder deze groep stoffen.

Hoe weet u of iemand bewusteloos is of een overdosis heeft genomen?

Het is niet gemakkelijk om te zien of iemand is flauwgevallen omdat hij te high was of een overdosis heeft genomen en in coma is geraakt. Al te vaak worden mensen die drugs gebruiken achtergelaten om “hun roes uit te slapen”, terwijl ze in feite nog maar enkele ogenblikken verwijderd zijn van een fatale afloop.

Als u zich zorgen maakt, bel dan onmiddellijk een ambulance, want elke seconde telt om hun leven te redden. Zonder onmiddellijke medische hulp kan iemand met een overdosis een zware aanval krijgen, blijvende hersenschade oplopen, stikken in zijn braaksel, in coma raken en sterven.

U verliest het bewustzijn wanneer u flauwvalt, maar er zijn geen duidelijke tekenen van ademnood of falen. Iemand die een overdosis heeft genomen, vertoont de volgende tekenen:

 • onregelmatige ademhaling; langzaam, oppervlakkig, diep of snel;
 • blauwe of zwartpaarse lippen en vingertoppen;
 • hijgen, gorgelen, verstikkingsgeluiden;
 • kwijlen, overgeven, schuimen rond de mond;
 • braken van bloed of bloed in de urine of ontlasting;
 • verlies van controle over de blaas/darmen;
 • bleke, klamme, warme of droge huid;
 • zeer slap, levenloos lichaam;
 • zwakke, onregelmatige pols;
 • pijn op de borst;
 • toevallen, stuiptrekkingen;
 • hallucinaties;
 • geagiteerd, verward, gedesoriënteerd;
 • veranderingen in lichaamstemperatuur, te warm of te koud.

Wat moet u doen als iemand een overdosis drugs neemt?

Blijf allereerst rustig. Het helpt niet als u in paniek raakt en de dringende hulp die de persoon nodig heeft uitstelt.

Bel een ambulance als de persoon is ingestort, het bewustzijn heeft verloren of niet meer ademt. Breng ze zo snel mogelijk naar een ziekenhuis als er niet onmiddellijk een ambulance beschikbaar is. De belangrijkste doodsoorzaak van een overdosis is een falende ademhaling. Hoe sneller de persoon wordt behandeld, hoe kleiner de kans op hersenbeschadiging door zuurstoftekort.

Blijf praten om hem wakker te houden. Als de persoon niet reageert, sla of stomp hem dan niet uit paniek.

Leg ze in de herstelpositie om hun luchtwegen te openen en te voorkomen dat ze stikken in braaksel.

Pas hartmassage (CPR) toe als ze niet ademen.

Geef de persoon neusspray of injecteerbaar naloxon (Narcan) als dat beschikbaar is.

Verzamel bewijzen van pillen of illegale straatdrugs die de persoon heeft gebruikt en alle andere informatie om het medische team te helpen wanneer zij de patiënt ontvangen.

Hoe wordt een overdosis behandeld?

Spoedbehandeling
Naloxon (Narcan) is een levensreddende behandeling voor een overdosis opioïden. Het wordt geleverd in de vorm van een neusspray of injectie. Narcan werkt door de effecten van opioïden te blokkeren, door de drug uit de opiaatreceptoren in de hersenen te duwen. Naloxon werkt binnen enkele minuten, maar het effect verdwijnt binnen 30 tot 90 minuten. Als de eerste dosis u niet heeft doen opleven of als medische hulp niet is gearriveerd, hebt u nog een dosis nodig.

Behandeling in het ziekenhuis
Maagpomp/afzuiging:
Uw maag wordt leeggepompt om de gevaarlijke stoffen in uw spijsverteringsstelsel te verwijderen. De medische term is maagspoeling en is een routineprocedure wanneer iemand een overdosis drugs heeft genomen. Er wordt een slangetje in uw mond of neus gestopt en via uw slokdarm in uw maag geleid. Alle inhoud wordt weggezogen totdat uw maagdarmkanaal grondig schoon is. Het medische team gebruikt de buis-en-zuigtechniek omdat de maaginhoud zeer corrosief is, en uw slokdarm ernstig kan worden beschadigd als u braakt.

Uw maag laten leegpompen na een overdosis drugs doet geen pijn, maar is wel erg ongemakkelijk. Het is een riskante procedure; als er maagvocht in uw longen of luchtwegen lekt, veroorzaakt dat een aspiratiepneumonie.

Geactiveerde houtskool:
Geactiveerde houtskool wordt gebruikt om overtollige gifstoffen in uw bloedbaan te absorberen. Het komt in poedervorm en wordt gemengd tot een vloeistof. U drinkt het als dat kan, of het wordt via een slangetje rechtstreeks in uw maag gebracht. Actieve kool bindt zich aan de medicijnen of het gif in uw maag en helpt uw lichaam de giftige stoffen te elimineren.

Behandeling na een overdosis
Als u een overdosis drugs overleeft, is het essentieel dat u daarna begeleiding krijgt. Het is meestal een wake-up call dat u een levensbedreigende verslaving heeft, en u baat heeft bij deelname aan een geïntegreerd verslavingsbehandelingsprogramma in een intramurale of extramurale afkickkliniek.

U komt onder de hoede van een verslavingsdeskundig team dat een medische detox uitvoert, medicatie voor angst of depressie controleert en verschillende vormen van psychotherapie (praattherapie) mogelijk maakt. Een psychiatrische evaluatie is essentieel als u opzettelijk een overdosis voorgeschreven of straatdrugs hebt gebruikt.

Wat veroorzaakt een overdosis?

De meeste overdoses zijn per ongeluk; sommige zijn opzettelijk waarbij iemand zelfmoord probeert te plegen. Een toevallige overdosis is een levensbedreigend gevolg van drugsverslaving, gedefinieerd als een “chronische, recidiverende geestelijke stoornis die wordt gekenmerkt door dwangmatig drugsgebruik, ondanks langdurige hersenveranderingen en negatieve gevolgen”.
Verschillende scenario’s leiden tot een overdosis:

Drugstolerantie is onvoorspelbaar en wordt overschat
Hoeveel er nodig is voor een overdosis is onvoorspelbaar. Wat uw vriend kan verdragen, kan u in een ziekenhuis of een graf doen belanden. De eerste keer dat u een straatdrug gebruikt, kunt u een overdosis krijgen, zelfs als u een kleine hoeveelheid gebruikt.

Mensen overschatten hun tolerantie voor drugs als ze terugvallen. Als u stopt met drugsgebruik, raken uw hersenen eraan gewend om niet met de schadelijke stof om te gaan en daalt uw tolerantieniveau. Als u terugvalt en dezelfde hoeveelheid van de drug neemt die u gebruikte toen u een actieve verslaving had, zult u waarschijnlijk een overdosis nemen.

Hoe u voorgeschreven en straatdrugs gebruikt, maakt een groot verschil; roken, snuiven, drinken of uw favoriete drug injecteren kan het verschil betekenen tussen leven en dood. Injecteren van drugs is de meest riskante manier om drugs in uw lichaam te krijgen, niet alleen omdat u het risico loopt chronische gezondheidscomplicaties te krijgen, maar u kunt te snel te veel injecteren en een fatale overdosis krijgen.

Mensen gebruiken voorgeschreven medicijnen, straatdrugs en alcohol tegelijk
Het combineren van geneesmiddelen op recept of verdovende middelen met alcohol kan fataal zijn. Als u een stimulerend middel (Adderall, cocaïne, khat) neemt met een depressief middel (marihuana, alcohol, Valium, Xanax), concurreren de twee met elkaar en veroorzaken ernstige gezondheidscomplicaties.

Straatdrugs worden versneden en vermengd met schadelijke additieven
Straatdrugs worden vaak versneden met vulstoffen die op lange termijn gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken. Drugsdealers gebruiken alles van sucrose en zetmeel tot bloem, krijt en talkpoeder om de drugs te vermenigvuldigen. Deze schadelijke toevoegingen stapelen zich op in uw bloedvaten, waardoor u een groter risico loopt op bacteriële infecties, dodelijke ziekten (HIV of hepatitis C), een beroerte of een hartaanval.

Dealers versnijden straatdrugs met deze vulstoffen om de winstgevendheid te verhogen, maar het vermindert de potentie. U weet niet wat er in de drugs zit en dat maakt het onvoorspelbaar. Neem bijvoorbeeld heroïne; u raakt gewend aan een bepaalde hoeveelheid van de drug in zijn minder krachtige vorm. Als u overstapt op of per ongeluk pure heroïne gebruikt, heeft u een probleem.

Dealers voegen aan de drugs ook stemmingsverruimende stoffen toe die uiterst gevaarlijk en dodelijk kunnen zijn. Aan heroïne en cocaïne wordt bijvoorbeeld vaak fentanyl toegevoegd. Dat is een synthetische opioïde en een van de schadelijkste versnijdingsmiddelen, omdat het tot honderd keer krachtiger is dan morfine.

Wist u dat?
Straatdrugs zoals heroïne en cocaïne zijn vaak versneden met kalmerende middelen, arsenicum, cocaïne, morfine, Molly, fentanyl of Angel Dust.

Wij zijn er om u te helpen
Neem vandaag nog contact met ons op voor een vertrouwelijk en gratis gesprek met een van onze hoogopgeleide verslavingsprofessionals van het Recovery Centre at White River in Zuid-Afrika.

  Waarom afkicken in een kliniek

  Een afkickkliniek biedt een gecontroleerde en ondersteunde omgeving. Hier kun je leren te breken met de triggers en verleidingen die thuis vaak aanwezig zijn. Dit vermindert het risico op terugval. Bovendien beschikt een kliniek over professionele medische en therapeutische hulp. Zij helpen bij het beheersen van ontwenningsverschijnselen en het aanpakken van de dieperliggende oorzaken van verslaving.

  Lees Meer

  Behandeling alcoholisme

  Alcoholisme heet nu stoornis in het gebruik van alcohol (AUD). De nieuwe term beschrijft nauwkeuriger een aandoening die verschillende stadia doorloopt, van alcoholtolerantie tot afhankelijkheid en verslaving. Alcoholisme draagt het sociale stigma van "zwaar drinken", terwijl AUD (alcoholverslaving) de biologische neveneffecten van langdurig alcoholgebruik omvat.

  Lees Meer

  Wanneer ben je verslaafd?

  Er is een dunne lijn tussen middelenmisbruik of -misbruik en verslaving. Hoe weet je of je die grens hebt overschreden? Het eenvoudige antwoord is dat er sprake is van verslaving wanneer je middelengebruik of gedrag je lichamelijke, geestelijke, sociale of financiƫle welzijn schaadt.

  Lees Meer