Afkicken van alcohol

Alcoholverslaving is in Nederland de meest voorkomende verslaving. Omdat het drinken van alcohol maatschappelijk zeer geaccepteerd is, hebben veel mensen te maken met een verslaving, maar (h)erkennen ze hun probleem niet. Het is dan ook een serieuze ziekte. Maar voordat u kunt herstellen, zult u eerst moeten afkicken van alcohol. Met sommige verslavingen kunt u niet zomaar stoppen. Dit kan namelijk erg gevaarlijk zijn en moet daarom onder begeleiding gebeuren. Voor het stoppen met drinken kunt u dan ook het beste een professional inschakelen.

acute symptomen alcoholontwenning

Lichamelijk afkicken van alcohol

Is er sprake van een (zware) alcoholverslaving, ook wel alcoholisme genoemd, dan moet het lichaam hiervan afkicken. Zeker wanneer er sprake is van hevig drankgebruik, is het belangrijk dat dit onder medische begeleiding plaatsvindt.

Het kan zijn dat er medicatie nodig is om uw lichaam langzaam van de alcohol te laten ontwennen. Zodra er geen lichamelijke afkickverschijnselen meer zijn, kan de behandeling starten.

Psychisch afkicken van alcohol

Is uw lichaam afgekickt van de alcohol, dan kunt u er nog steeds behoefte aan hebben. In uw hoofd bent u dan nog verslaafd. Dit heet psychische afhankelijkheid. Verslaving is immers een hersenziekte en is niet te genezen. Wel kunt u blijvend in herstel zijn door te werken aan de onderliggende problematiek. Want waarom was u begonnen met drinken? Wanneer is dit uit de hand gelopen? En waarom? Tijdens uw behandeling krijgt u inzicht in de ziekte van verslaving en in uzelf. Op deze manier kunt u actief werken aan een gezonder leven zonder de behoefte aan alcohol.

Meest voorkomende klachten tijdens afkicken

  • Trillende handen, transpireren, misselijkheid, verhoogde bloeddruk, spierkramp. Deze symptomen komen meestal in de eerste week voor. De klachten van een gespannen gevoel en slecht kunnen slapen zouden in principe na een paar dagen al over moeten gaan.
  • Angstig, somber en lusteloos gevoel. Het is bekend dat deze klachten over het algemeen langer aanhouden.
  • Gebrek aan vitamine B. Alcohol en slechte eetgewoontes zorgen ervoor dat er minder vitamine B1 door het lichaam wordt opgenomen. Bij een te kort kan iemand last krijgen van vermoeidheid, zenuwontstekingen en spierverlammingen. Het is daarom aan te raden om bij het afkicken van alcohol extra vitamine B in te nemen. Overleg dit wel altijd met een arts.
  • Toevallen of insult. Dit is een korte periode waarin iemand het bewustzijn verliest, al dan niet met heftige krampen. Deze klachten komen niet zo vaak voor. Als het al optreedt, dan is dit vooral in de eerste week na het stoppen met drinken.
  • Delirium tremens, ofwel een verlaagd bewustzijn met hallucinaties. Dit komt niet vaak voor, maar als hier wel sprake van is, dan is het meestal binnen een week na het stoppen met drinken.

Hoe lang duurt het afkicken van alcohol?

Hoe lang het afkicken van alcohol duurt, varieert per persoon Het hangt namelijk samen met verschillende factoren, zoals hoeveel alcohol u drinkt en hoe lang u het al doet. En stopt u met drinken, dan kunt u te maken krijgen met bovenstaande ontwenningsverschijnselen. De ene persoon heeft hier meer last van dan de ander. Het lichamelijk afkicken van alcohol kan drie tot zeven dagen duren. Daarna komt de mentale uitdaging om te herstellen van uw alcoholprobleem. Een klinische behandeling duurt gemiddeld zes weken, terwijl u op een dagbehandeling wel 12 weken bezig kan zijn met therapie. Bij de intake wordt samen met u afgestemd welk behandeltraject het beste bij uw situatie past.

Uw weg naar herstel

Stop uw alcoholverslaving en maak uzelf en uw omgeving niet langer kapot. Kom uw verslaving te boven door de hulp van White River Recovery in te schakelen. Onze afkickkliniek in Zuid-Afrika behandelt drugs- en alcoholverslaving en alle onderliggende problematiek. De kliniek ligt vlakbij een van de grootste natuurreservaten ter wereld: het Krugerpark in Witrivier. Hier komt u helemaal tot zichzelf en overwint u uw verslaving.

    Afkicken alcohol