VERSLAVING behandelen

De Risico’s van 3MMC: Hoe Gevaarlijk is deze Designer Drug?

Designer drugs werpen hun schaduw over de wereld van recreatief drugsgebruik. De drug 3MMC is een gedurende tijd legaal geweest, waardoor iedereen het gemakkelijk en snel online kon bestellen. Het was in Nederland verkrijgbaar onder de naam “research chemical”. In deze blog vertellen wij meer over de risico’s van 3MMC en hoe gevaarlijk deze designer drug is.

Op 28 oktober 2021 werd 3MMC echter op de Opiumlijst II geplaatst. Desondanks lijkt het gebruik na het verbod niet af te nemen, maar juist toe te nemen. Het lastige van designer drugs blijft dat dealers voortdurend de samenstelling aanpassen om te voorkomen dat het illegaal wordt. Dit kat-en-muisspel tussen de overheid en de drugsverkopers zorgt voor een voortdurende uitdaging in het beheersen van de verspreiding en gebruik van deze gevaarlijke stoffen.

Wat is 3mmc?

3MMC, ook bekend als 3-methylmethcathinon, is een synthetische drug die behoort tot de groep van cathinonen. Het is een stimulerende stof en toont vergelijkbare effecten met andere stimulerende middelen, zoals amfetamine en MDMA (ecstasy). De drug wordt vaak gebruikt voor recreatieve doeleinden vanwege de effecten zoals verhoogde energie, euforie, verbeterde stemming en verhoogde alertheid.
Het wordt meestal geproduceerd in laboratoria en kan in verschillende vormen voorkomen. Varianten als poeder of kristallen worden oraal ingenomen, gerookt, gesnoven of geïnjecteerd.

Hoe werkt 3mmc?

3MMC werkt in op het menselijk lichaam door de niveaus van verschillende neurotransmitters te beïnvloeden. Met name serotonine, dopamine en noradrenaline. Deze neurotransmitters zijn betrokken bij verschillende functies in de hersenen, zoals stemming, beloning, motivatie en alertheid.

Effecten op serotonine: De drug veroorzaakt een verhoogde afgifte van serotonine in de hersenen Dit leidt tot een gevoel van geluk, empathie en verbondenheid. Gebruikers ervaren vaak een verhoogde sociale interactie en een gevoel van verbondenheid met anderen.

Effecten op dopamine: De niveaus van dopamine verhogen in de hersenen. Resulterend in gevoelens van beloning, genot en motivatie. Dit veroorzaakt een verhoogd energieniveau, een verbeterde stemming en innerlijke welzijn.

Effecten op noradrenaline: De afgifte van noradrenaline stimuleert, wat resulteert in verhoogde alertheid, focus en een verbeterde reactietijd. Gebruikers krijgen een gevoel van alertheid en scherpte, waardoor ze zich meer wakker en attent voelen.

drugsverslaving behandelen

Potentiële Gezondheidsrisico’s van 3MMC

De meeste risico’s die bekend zijn van 3MMC komen voort uit gebruikerservaringen. Over het algemeen brengt regelmatig gebruik zowel korte als lange termijn risico’s met zich mee. Op korte termijn kan het gebruik ervan leiden tot acute effecten zoals verhoogde hartslag, hoge bloeddruk, duizeligheid, misselijkheid, hoofdpijn en slapeloosheid. Gebruikers kunnen ook psychologische bijwerkingen ervaren, zoals angst, paranoia, verwardheid en paniekaanvallen.

Op de lange termijn kan regelmatig gebruik ernstigere gezondheidsproblemen veroorzaken, waaronder hart- en vaatziekten, nierfalen, leverproblemen, neurologische schade en verslaving. Bovendien kan het uitmonden tot tolerantie. Gebruikers moeten een steeds hogere doses nemen om hetzelfde effect te bereiken. Hierdoor is het risico op overdosering verhoogt. 

gevolgen van drugsgebruik

Risico’s van onzuivere 3MMC

In Nederland zijn verschillende meldingen geweest van 3MMC-vergiftiging, waardoor gebruikers alert moeten zijn op de mogelijke risico’s. Dealers voegen soms verschillende stoffen toe, als ware vervuiling, om het product legaal te maken. Voorbeelden hiervan zijn stoffen zoals DMP, 3-CMC en 2-MMC. Het toevoegen van deze onbekende of potentieel gevaarlijke stoffen kan de effecten van 3MMC versterken en onvoorspelbare bijwerkingen veroorzaken.

Het is belangrijk dat gebruikers zich bewust zijn van de mogelijke risico’s en voorzorgsmaatregelen nemen om hun gezondheid te beschermen. Daarnaast is het toegang hebben tot medische zorg en ondersteuning belangrijk bij eventuele problemen door het gebruik. Er kan geconcludeerd worden dat het nemen van 3mmc gevaarlijk is, vooral als je niet weet wat er precies in verwerkt is.

Een 3MMC verslaving

Een verslaving aan 3MMC kan beginnen met experimenteel of recreatief gebruik van de drug. Het gebruik kan beginnen vanuit nieuwsgierigheid of om de gewenste effecten te ervaren. Wat begint als incidenteel gebruik kan echter snel uitmonden naar regelmatig gebruik en uiteindelijk tot afhankelijkheid en verslaving. Factoren zoals genetische aanleg, psychologische kwetsbaarheid en omgevingsinvloeden kunnen bijdragen aan het ontstaan van een verslaving aan 3MMC. De drug kan een gevoel van ontsnapping bieden aan stressvolle situaties of emotionele problemen. Wanneer je de negatieve gevoelens wilt verdoven kan het leiden tot herhaaldelijk gebruik.

Het geleidelijke proces van tolerantie kan er ook toe bijdragen dat mensen steeds meer van de drug gebruiken om hetzelfde effect te bereiken. Afkicken van de drug wordt door de sterke intense verlangens en ontwenningsverschijnselen zeer lastig. Het doorbreken van de vicieuze cirkel van verslaving is moeilijk zonder professionele hulp en ondersteuning. Het niet aanpakken van een verslaving kan resulteren tot een verdere neerwaartse spiraal van gezondheids- en sociaal welzijn. Een 3MMC verslaving moet serieus worden genomen en tijdig actie ondernemen is van belang om verdere schade te voorkomen.

Behandeling 3MMC

Wanneer je kampt met een 3MMC verslaving kan het gevaarlijk zijn om abrupt te stoppen. Het eerste doel van de behandeling is om veilig te stoppen met de drug. Door middel van een detox behandeling kan het afkickproces veilig verlopen. De detox gebeurd onder medisch toezicht. Vervolgens kan er gestart worden aan diverse therapieën. Bij White River Recovery krijg je onder andere natuur- en groepstherapie, individuele sessies, gezinstherapie en cognitieve gedragstherapie.

Na het afkicken is het belangrijk om clean te blijven. Wil jij daar graag meer over lezen? Lees onze blog “afkicken en clean blijven“.

Of je je nou wilt aanmelden om met de behandeling te beginnen, of je een vraag hebt over de behandeling, contact opnemen met ons opnameteam is de eerste stap. Een ervaren toelatingscoördinator zal je te woord staan en je vanaf daar verder helpen.

  Hoe gevaarlijk is 3MMC?

  Drugsgebruik onder jeugd: Een stijgende trend?

  In de recente jaren is er een toenemende bezorgdheid over het drugsgebruik onder de jeugd. Dit is fenomeen is niet alleen een uitdaging voor de volksgezondheid, maar heeft ook diepgaande maatschappelijke gevolgen. Laten we dit probleem nader bekijken en proberen te begrijpen waarom steeds meer jongeren met drugs beginnen.

  Lees Meer

  Het stigma rondom verslaving

  Verslaving is een complexe aandoening die verschillende negatieve stereotypen en stigma's met zich meebrengt. Deze vooroordelen kunnen niet alleen degenen treffen die lijden aan verslaving, maar kunnen ook de toegang tot behandeling en steun belemmeren. Er bestaan tegenwoordig nog veel misvattingen over verslavingen.

  Lees Meer

  Wanneer ben je een alcoholist?

  Wanneer ben je een alcoholist? Structureel drinken en verslaafd zijn aan alcohol blijft een vage grens. In onze samenleving wordt het consumeren van alcohol vaak als normaal beschouwd.

  Lees Meer