Voordelen stoppen met alcohol

Waarom stoppen met alcohol?

In onze samenleving is het heel normaal of af en toe alcohol te drinken. Zo zijn er veel Nederlanders die na een lange dag werken, tijdens een feestje of gewoon thuis een biertje of een glas wijn drinken. In sommige situaties drinken wel ook weleens een paar glazen teveel. Zolang dit geen vast patroon is, is er niet zoveel aan de hand. Maar het gevaar van een verslaving aan alcohol ligt op de loer.

Drink jij of een naaste van jou soms teveel of is het zelfs zo erg dat je het idee hebt dat alcohol langzaam jouw leven begint over te nemen? In dat geval spreken we van een alcoholverslaving, ook wel alcoholisme genoemd.

Een verslaving aan alcohol komt nooit ‘plotseling’ opzetten. Het is een geleidelijk proces dat bestaat uit verschillende fasen. Daardoor kan het erg lastig zijn om zelfstandig te stoppen. Stoppen met alcohol drinken gaat misschien een tijdje goed, maar we zien vaak dat mensen terugvallen. Bij White River Recovery, een afkickkliniek gespecialiseerd in alcohol, kan je in een veilige omgeving met behulp van een deskundig team zowel lichamelijk als geestelijk afkicken van alcohol. En of er nu sprake is van een serieuze alcoholverslaving of een paar glazen teveel tijdens een feestje, stoppen met alcohol heeft voor iedereen voordelen.

Stoppen met alcohol drinken: verschillende voordelen

Het stoppen met drinken van alcohol doet veel met lichaam en geest. Er zijn dan ook meerdere voordelen verbonden aan het (minstens gedurende een periode) stoppen met alcohol. Weten dat deze voordelen eraan komen, kan extra motiverend zijn om deze stap te nemen.

Bij matige drinkers treden deze positieve effecten al snel op. Is er echter sprake van langdurig en overmatig drinken, dan heeft lichaam langere tijd nodig om herstellen. Wees gerust, deze positieve effecten komen vanzelf.

De eerste dagen zonder alcohol

Bij milde tot matige drinkers start het lichaam snel met ontgiften. In sommige gevallen kan dit in eerste instantie leiden tot lichte ontwenningsverschijnselen. Bij langdurig en overmatig drinken kunnen deze ontwenningsverschijnselen erger optreden.

In de eerste dagen dat je bent gestopt met drinken, kan je de neiging krijgen om meer te gaan eten. Zo hebben we meer behoefte om voedsel te eten dat rijker is aan koolhydraten. Alcohol verhoogt immers de bloedsuikerspiegel en zodra we stoppen hebben we het gevoel dat we suikers missen. Gelukkig wordt het verlangen naar suiker minder na enkele dagen, al kan het nog wel weken duren voordat dit helemaal verdwenen is.

1 week na stoppen met drinken

Vooral matige drinkers beginnen nu enkele positieve effecten te merken van het stoppen met drinken. Je gaat weer beter (en dieper) slapen. Alcohol lijkt vaak wel te helpen om in slaap te vallen, maar in feite verstoort het de slaap, waardoor je een ‘vals slaapgevoel’ krijgt en alsnog uitgeput wakker wordt. Door te stoppen met drinken, zal je merken dat jouw slaappatroon verbetert, en je daardoor ook jouw lichamelijke en mentale energie weer terugkrijgt.

Daarnaast hoeft de lever minder hard te werken als er geen alcohol in het lichaam zit. Het langdurig en overmatig drinken van alcoholische consumpties is immers verschillende leveraandoeningen tot gevolg hebben. Bij zware drinkers neemt de leververvetting langzaam af, maar het zal nog wel een langere tijd duren voordat de schade is teruggedraaid. is er levercirrose ontstaan, dan is de schade helaas permanent, al kan je wel verdere schade beperken door niet meer te drinken.

Tot slot zal na een week niet te hebben gedronken ook de spijsvertering verbeteren. Door alcohol te drinken, wordt er meer speeksel en maagzuur geproduceerd. Door te stoppen met alcohol, normaliseert de situatie.

De effecten van 2 weken stoppen met alcohol

Na twee weken zijn de positieve effecten goed merkbaar. Zo zal je ‘s morgens fitter wakker worden, doordat jouw slaapcyclus zicht begint te normaliseren. Ook begint het concentratievermogen steeds meer toe te nemen. Dit betekent dat je je makkelijker kan focussen op taken en beter zaken kan onthouden.

Verder komt jouw interesse in verschillende activiteiten terug. Alcohol zorgt ervoor dat dopamine kunstmatig wordt verhoogd. Om de schade te herstellen, schakelen de dopamine-gevoelige neuronen een deel van hun receptoren uit. Hierdoor kan interesseverlies ontstaan in activiteiten die je voorheen wel voldoening gaven. Omdat je jouw eigen dopamine reflex terug krijgt, krijg je daarbij de zin terug om dingen te ondernemen.

Een maand zonder alcohol

Door een maand niet te drinken, stijgen de waarden van jouw witte bloedcellen en hierdoor wordt het risico kleiner om ziek te worden. Alcohol onderdrukt namelijk de productie van witte- en rode bloedcellen en verzwakt zo jouw immuunsysteem. Chronisch en overmatig alcohol drinken wordt geassocieerd met minder witte bloedcellen en die zijn juist belangrijk voor een betere weerstand. Een tekort van deze bloedcellen verhoogt het risico op zowel bacteriële als virale infecties.

Iemand last heeft van depressie gevoelens of angstklachten, merkt vaak een verbetering van deze klachten als diegene stopt met alcohol. Stel je bent in psychotherapie, dan zal de therapie ook beter aanslaan wanneer je stopt met drinken. Jouw geest is helderder en je hebt meer zin om jouw sombere stemming aan te pakken.

Jouw weg naar herstel

Stop jouw alcoholverslaving en maak jezelf en jouw omgeving niet langer kapot. Kom jouw verslaving aan alcohol te boven door de hulp van afkickkliniek White River Recovery in te schakelen. Onze locatie in Zuid-Afrika behandelt drugs- en alcoholverslaving en alle onderliggende problematiek. De kliniek ligt vlakbij een van de grootste natuurreservaten ter wereld: het Krugerpark in Witrivier. Hier kom je helemaal tot jezelf en overwint je jouw verslaving.

    Voordelen stoppen met alcohol