Afkicken van drugs

Zodra middelen niet meer recreatief gebruikt (kunnen) worden en het drugsgebruik iemands leven volledig beheerst, dan is er sprake van een verslaving aan drugs. Een drugsverslaving, ook wel een stoornis in het middelengebruik genoemd, is een ernstig probleem en kan grote gevolgen hebben voor zowel de gebruiker als voor zijn of haar omgeving.

Herstellen van een drugsverslaving doet u niet alleen. Bij White River Recovery, een afkickkliniek gelegen in Zuid Afrika, bieden we u graag de professionele hulp die u nodig heeft. Ieder mens is uniek. Daarom is onze zorg maatwerk. In samenspraak met u bepalen wij welke behandeling voor uw verslaving aan drugs het beste is.

Van recreatief gebruik naar drugsverslaving

Veelal duurt het enige periode voordat iemand zich realiseert dat recreatief drugsgebruik is omgeslagen naar obsessief gebruik. Elke keer neemt u zichzelf voor dat dit de laatste keer was, maar toch geeft u steeds weer toe. Realiseert u zich goed dat dit niets te maken heeft met zwakte. Evenals bij andere verslavingssoorten, is toegeven dat u verslaafd bent aan drugs een grote overwinning. Pas dan kunt u zich openstellen voor de weg naar herstel.

Ben ik drugsverslaafd?

Wanneer u verslaafd bent aan drugs, dan is er continue een sterke, onweerstaanbare hunkering aanwezig om te gebruiken. Uiteindelijk verliest u de controle over hoeveel en hoe vaak u de drugs gebruikt. Daarnaast hebt u het gevoel:

  • te moeten gebruiken om u goed te kunnen voelen.
  • steeds meer drugs nodig te hebben om dagelijks te kunnen functioneren.

Geestelijke afhankelijkheid

Bent u geestelijk afhankelijk van de drugs geworden, dan wil dit zeggen dat u steeds meer naar het middel verlangt en u zich eigenlijk niet meer prettig voelt zonder. Geestelijke afhankelijk komt vooral voor bij mensen die regelmatig gebruiken, bijvoorbeeld wekelijks of dagelijks. Het geldt nog meer wanneer iemand drugs gebruikt om de werkelijkheid te ontvluchten, bijvoorbeeld om problemen te vergeten.

Lichamelijke afhankelijkheid

Stopt u met het gebruik van drugs en treden er hierdoor ontwenningsverschijnselen op, dan is er sprake van lichamelijke afhankelijkheid. Ontwenningsverschijnselen, ook wel afkickverschijnselen genoemd, kunnen bij alcohol, heroïne, methadon en GHB zeer heftig zijn. Bij drugs als cocaïne, XTC, speed en cannabis treden er geen tot milde ontwenningsverschijnselen op. Toch kan afkicken ervan erg moeilijk zijn vanwege de geestelijke gezondheid.

Gevolgen van een drugsverslaving

Langdurig en overmatig drugsgebruik kan vervelende complicaties tot gevolg hebben. Cocaïne bijvoorbeeld kan serieuze hart- en hersenproblemen met zich mee brengen, zoals hartritmestoornissen of een hersenbloeding. Ook cannabis kan blijvend hersenletsel veroorzaken.

Voorbeelden lichamelijk gevolgen drugsgebruik

  • Wanneer iemand langere tijd drugs gebruikt, dan verandert dit de werking van de hersenen. Het gebruiken van drugs zorgt voor enorme pieken van beloningsstoffen en daarmee voor overstimulatie van het beloningscentrum in de hersenen. Doordat de hersenen zich aan deze situatie aanpassen, geven ze zelf minder van deze beloningsstoffen af. Een gebruiker is daardoor bijna niet meer in staat om ‘zelfstandig’ plezier te ervaren. Om de euforische roes weer te voelen, moet iemand die verslaafd is steeds meer drugs gebruiken. Dit wordt ook wel tolerantie genoemd.
  • Het snuiven van drugs als cocaïne en speed kan het neusslijmvlies aantasten. Er kunnen ontstekingen ontstaan en bloedingen optreden. Bij langdurig cocaïnegebruik kan het neusschot zelfs helemaal verdwijnen.
  • XTC en speed kunnen leiden tot tandenknarsen, met gebitsslijtage tot gevolg. Daarnaast wordt door deze drugs de aanmaak van speeksel vermindert, waardoor het risico op cariës groter wordt.

Hulp bij uw drugsverslaving

Heeft u het vermoeden dat er een verslaving aan drugs op de loer ligt of is de drang om drugs te gebruiken te sterk om er weerstand aan te kunnen bieden? De eerste stap is moeilijk, het proces zal niet vanzelf gaan, maar uiteindelijk zult u zien dat het beter gaat.

Het team van White River Recovery bestaat uit ervaren psychologen, counselors, verpleegkundigen en ervaringsdeskundigen. Wij begrijpen maar al te goed wat u doormaakt. Samen met u gaan we op zoek naar de onderliggende oorzaken van uw verslaving en begeleiden u stap voor stap zodat u uw leven weer kan oppakken. Onze locatie in Zuid-Afrika behandelt verschillende verslavingssoorten en alle onderliggende problematiek. De kliniek ligt vlakbij een van de grootste natuurreservaten ter wereld: het Krugerpark in Witrivier. Hier komt u helemaal tot zichzelf en overwint u uw middelenverslaving.

    Verslaving drugs