VERSLAVING behandelen

Wat is de rol van families tijdens het afkickproces?

De rol van families tijdens het afkickproces is van onschatbare waarde. Het afkickproces is een complex traject dat veel meer omvat dan alleen het stoppen met het gebruik van een bepaalde substantie of gedrag. Het gaat ook om het aanpakken van onderliggende problemen, het ontwikkelen van gezonde copingmechanismen en het opbouwen van een ondersteunend netwerk. Een gevoel van support geeft de verslaafden het gevoel dat hij of zij er niet alleen voor staat. Families kunnen niet alleen praktische ondersteuning bieden, zoals hulp bij het vinden van behandelingsopties en ondersteuning bij dagelijkse taken, maar ook emotionele steun en begrip. Deze steun kan het verschil maken tussen volhouden en terugvallen.

Tijdens het afkickproces dienen families als een bron van motivatie en inspiratie voor hun geliefden om door te gaan, zelfs op moeilijke momenten.
Door actief betrokken te zijn bij het afkickproces kunnen families een veilige haven bieden voor hun geliefden om op terug te vallen wanneer ze zich kwetsbaar voelen.

Waarom is de bijdrage van familie zo belangrijk?

De bijdrage van familie is belangrijk om verschillende redenen. Allereerst biedt familie ondersteuning een gevoel van verbondenheid en veiligheid voor mensen die worstelen met een verslaving. Het gevoel dat er een ondersteunend netwerk aanwezig is, verminderd het gevoel van eenzaamheid en vergroot het zelfvertrouwen.

Bovendien kunnen families helpen bij het identificeren van triggers en het aanpakken van onderliggende problemen die hebben bijgedragen aan de verslaving. Door open communicatie en een dieper begrip van de situatie kunnen families hun geliefden beter ondersteunen en aanmoedigen om gezonde keuzes te maken. Daarnaast kan de betrokkenheid van families het risico op terugval verminderen. Er kan geholpen in het omgaan met stress en moeilijkheden.

Hoewel families een cruciale rol spelen in het afkickproces van verslaafden, is het complex en uitdagend. Er heerst vaak een gevoel van je bedrog. Daarnaast is er regelmatig het gevoel dat je gebruikt wordt, zowel emotioneel als financieel. Desondanks is het belangrijk om te onthouden dat verslaving een ziekte is die het gedrag kan veranderen. Door dit te begrijpen, kunnen families empathie tonen en ondersteuning bieden zonder veroordeling.

support bij verslaving

grenzen stellen

Verslaafden kunnen vaak intense emoties en druk uitoefenen op hun familie. Het kan leiden tot een gevoel van verantwoordelijkheid om voortdurend beschikbaar te zijn en te helpen. Echter, het stellen van duidelijke grenzen is van belang voor de eigen gezondheid en het welzijn.

Grenzen stellen omvat het vaststellen van duidelijke regels en verwachtingen over wat wel en niet aanvaardbaar is. Een bijvoorbeeld hiervan is dat er consequenties kunnen zijn voor bepaalde gedragingen.

Familieleden moeten zich bewust zijn van hun eigen behoeften en grenzen en tijd vrijmaken om voor zichzelf te zorgen. Variërend van het nemen van pauzes om te ontspannen tot het zoeken naar professionele hulp.

De valkuilen

Zoals net benoemd is het belangrijk dat de familie gedurende dit proces zelf ook ondersteuning krijgt. Het is namelijk belangrijk om te leren hoe je moet reageren op het gedrag van een verslaafden. Ze kunnen soms manipulatieve tactieken gebruiken om steun te verkrijgen en zo hun verslaving in stand te houden. Hierbij zijn enkele valkuilen waar je voor moet opletten:

Emotionele manipulatie: Verslaafden kunnen hun familieleden manipuleren door schuldgevoelens op te wekken, zichzelf als slachtoffer voor te stellen of de verantwoordelijkheid voor hun gedrag af te schuiven. Dit kan leiden tot gevoelens van medelijden en een drang om toe te geven aan de wensen van de verslaafde, zelfs als dat niet in het belang is van het herstel.
Financiële uitbuiting: Verslaafden kunnen financiële steun eisen onder het mom van essentiële behoeften, zoals huisvesting, voedsel of medische kosten. Deze verzoeken kunnen echter worden gebruikt om hun verslavende gedrag te financieren, zoals het kopen van drugs of alcohol. Familieleden moeten waakzaam zijn en niet toegeven aan deze verzoeken zonder eerst de situatie grondig te evalueren.
Emotionele chantage: Verslaafden kunnen dreigen met zelfbeschadiging, zelfmoord of het verbreken van de relatie als hun familieleden niet toegeven aan hun eisen. Hierdoor worden familieleden onder druk gezet om hun grenzen te overschrijden en toe te geven aan ongezond gedrag.

Hulp van familie tijdens behandelingen

Ben trots op wat er bereikt is

Het is belangrijk voor om trots te zijn op de vooruitgang en de successen die tijdens het afkickproces worden bereikt. Dit kan variëren van kleine mijlpalen, zoals het voltooien van een therapieprogramma of het behalen van nuchterheid voor een bepaalde periode, tot grotere overwinningen, zoals het herstel van relaties en het vinden van stabiliteit in het leven.

Trots zijn op de bereikte vooruitgang is een krachtige bron van motivatie en hoop. Het laat zien dat het harde werk, de toewijding en de steun vruchten beginnen af te werpen. Er heerst een gevoel dat er vooruitgang wordt geboekt in de richting van herstel. Bovendien kan het uiten van trots de verslaafde aanmoedigen om door te gaan op de ingeslagen weg. Het kan ook het zelfvertrouwen vergroten en hen helpen te geloven dat ze in staat zijn om hun verslaving te overwinnen.

Hulp nodig?

De rol van families tijdens het afkickproces is van onschatbare waarde. Maar heb je hierin hulp nodig? Zoek professionele ondersteuning, zodat jijzelf ook voorbereid bent op wat je kunt verwachten gedurende dit proces. Voor zowel de verslaafde als de familieleden kan het vragen om hulp een grote stap zijn. Echter, is het een belangrijke eerste stap naar herstel.

Zoek jij professionele hulp voor iemand in jouw omgeving of een dierbare die kampt met een verslaving? Bij White River Recovery zijn wij gespecialiseerd in diverse verslavingen. Wij maken gebruik van een holistische behandeling waarin we niet alleen de persoon maar ook de onderliggende oorzaken onderzoeken die hebben geleid tot de verslaving.
Wil jij meer lezen over verslaving de baas zijn of afkicken en clean blijven? Lees het in onze ander blogs. Wij vertellen jou er graag meer over.

Of je je nou wilt aanmelden om met de behandeling te beginnen, of je een vraag hebt over de behandeling, contact opnemen met ons opnameteam is de eerste stap. Een ervaren toelatingscoördinator zal je te woord staan en je vanaf daar verder helpen.

  De rol van families tijdens het afkickproces

  Stoppen met alcohol fases

  Wanneer je besluit om te stoppen met het drinken van alcohol ga je als ware door verschillende fases. Wanneer je een gedurende tijd verslaafd bent geweest aan alcohol kan "cold turkey" stoppen met drinken of het minderen al zorgen voor ontwenningsverschijnselen.

  Lees Meer

  Hoe gevaarlijk is 3MMC?

  Designer drugs werpen hun schaduw over de wereld van recreatief drugsgebruik. De drug 3MMC is een gedurende tijd legaal geweest, waardoor iedereen het gemakkelijk en snel online kon bestellen. Het was in Nederland verkrijgbaar onder de naam "research chemical". In deze blog vertellen wij meer over de risico's van 3MMC en hoe gevaarlijk deze designer drug is.

  Lees Meer

  De gevolgen van jarenlang drugsgebruik

  In de afgelopen jaren is het drugsgebruik in Nederland gestaag toegenomen. Volgens een onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gaf één op de tien Nederlanders in 2022 aan dat hij of zij minstens één keer drugs heeft gebruikt. Deze cijfers geven slechts een glimp van de omvang van het probleem weer. Het is duidelijk dat drugs een aanzienlijke aanwezigheid heeft gekregen in onze samenleving. Deze ontwikkeling heeft verstrekkende gevolgen voor individuen, gezinnen en gemeenschappen.

  Lees Meer