Hoe lang duurt ontwenning van alcohol?

Alcoholontwenning is een uitdagende en vaak ongemakkelijke ervaring waarmee veel mensen te maken krijgen als ze proberen hun alcoholverslaving te overwinnen. Het ontwenningsproces kan ingewikkeld en onvoorspelbaar zijn, waardoor veel mensen zich onzeker en onzeker voelen over wat ze kunnen verwachten. Maar hoe lang duurt de ontwenning van alcohol eigenlijk?

Als jij of iemand van wie jij houdt worstelt met alcoholverslaving, is het essentieel om de tijdlijn en symptomen van alcoholontwenning te begrijpen. Deze pagina geeft jou de informatie die je moet weten over hoe lang alcoholontwenning duurt en wat je kan doen om jouw symptomen te beheersen en een blijvend herstel te bereiken

Stoppen met alcohol effecten

Wat is alcoholontwenning?

Alcoholontwenning is een reeks lichamelijke en psychische symptomen die optreden wanneer iemand die langere tijd zwaar heeft gedronken, abrupt stopt of zijn alcoholgebruik vermindert. De ernst van de symptomen kan variëren, afhankelijk van de hoeveelheid geconsumeerde alcohol, de duur van het alcoholgebruik en de algemene gezondheidstoestand.

Tijdlijn van alcoholontwenning

De tijdlijn van alcoholontwenning kan variëren, afhankelijk van de persoon en de ernst van de verslaving. Gewoonlijk beginnen de ontwenningsverschijnselen binnen 6 tot 12 uur na het laatste drankje en bereiken ze hun hoogtepunt binnen 24 tot 48 uur. De symptomen kunnen enkele dagen aanhouden, maar in ernstige gevallen kunnen ze enkele weken duren.

Vroege symptomen van alcoholontwenning

De vroege symptomen van alcoholontwenning zijn onder andere:

 • Angst
 • Zweten
 • Misselijkheid
 • Beven
 • Slapeloosheid
 • Hoofdpijn
 • Prikkelbaarheid

Deze symptomen kunnen ongemakkelijk zijn, maar zijn meestal beheersbaar met medisch toezicht en steun.

Wat zijn de lichamelijke effecten van alcohol?

Acute symptomen van alcoholontwenning

De acute symptomen van alcoholontwenning kunnen ernstiger zijn en vereisen medisch ingrijpen. Deze symptomen kunnen zijn:

 • Delirium tremens (DT’s)
 • Aanvallen
 • Hoge bloeddruk
 • Snelle hartslag
 • Koorts
 • Hallucinaties

Deze symptomen kunnen levensbedreigend zijn en vereisen onmiddellijke medische hulp.

Behandeling van alcoholontwenning

De beste manier om alcoholontwenning te beheersen is via medische detoxificatie. Medische detox biedt 24 uur per dag medisch toezicht en ondersteuning om de ontwenningsverschijnselen te beheersen en de veiligheid en het comfort van de persoon te garanderen.

Tijdens de medische detox kunnen mensen medicijnen krijgen om hun symptomen te beheersen, zoals benzodiazepinen, antipsychotica en bètablokkers. Ze kunnen ook begeleiding en therapie krijgen om de onderliggende problemen van hun verslaving aan te pakken en vaardigheden te ontwikkelen om terugval te voorkomen.

Hulp voor jouw naaste bij White River Recovery

Als jij of iemand van wie je houdt worstelt met een alcoholverslaving en hulp nodig heeft bij het omgaan met ontwenningsverschijnselen, dan zijn wij er voor jou. Ons team van ervaren professionals biedt medische detox en uitgebreide verslavingsbehandeling om jou te helpen de cyclus van verslaving te doorbreken en jouw leven terug te winnen. Neem vandaag nog contact met ons op voor meer informatie over onze programma’s en diensten door te bellen naar +27 76 350 9868 of onderstaand formulier in te vullen.

  Hoe lang duurt ontwenning alcohol?