Eetverslaving

Een verslaving aan eten, ook wel eetstoornissen genoemd, komen in vele soorten en maten. Zo kan iemand kampen met BED (Binge Eating Disorder, wat betekent dat iemand last heeft van eetbuien), boulimia of anorexia. Heeft u te maken met een eetverslaving, dan heeft u een obsessie met eten en gewicht. U gaat bijvoorbeeld heel snel en heel veel eten, zodat u het gevoel onderdrukt dat u vol zit, om vervolgens weer te stoppen en op uw goede gewicht te komen. Met andere woorden, eetverslavingen zitten vol tegenstrijdigheden en zijn moeilijk te herkennen.

Kampt u met een eetverslaving en beheerst dit steeds meer uw leven? Bij White River Recovery kunt u terecht voor een intensief traject om grip te krijgen op uw verslaving en zo ook op de rest van uw leven.

verslaafd aan eten

Verslaafd aan eten

Een eetverslaving is goed te vergelijken met andere verslavingen als alcoholisme of een verslaving aan drugs. In feite komt het er op neer dat u de onweerstaanbare neiging heeft om dwangmatig voedsel/junkfood te consumeren. Dit overeten kan onder meer komen dor stress, woede of emotionele pijn.

Vaak wordt eten als emotionele troost gebruikt. Bovendien is veel eten niet geheel ongebruikelijk in onze maatschappij. Pas wanneer overeten dwangmatigheid gaat vertonen en u er geen regie meer over lijkt te hebben, spreken we over een eetverslaving of eetstoornis.

Welke soorten eetverslavingen zijn er?

Een eetverslaving kan zich op verschillende manieren uiten. Dat onzekerheid over het uiterlijk altijd leidt tot een eetverslaving is een misverstand. Vaak gaat het om andere onderliggende redenen die tot een eetstoornis of verslaving aan eten leiden.

 • Anorexia: dit type eetstoornis wordt gekenmerkt door een vervormd zelfbeeld en de angst om dik te worden.
 • Boulimia: bij boulimia heeft iemand te maken met periodes van overmatige controle op eten die worden afgewisseld met momenten dat die controle volledig wordt losgelaten in de vorm van een eetbui.
 • Binge-eating: deze vorm van verslaving lijkt op boulimia, alleen zonder de behoefte om na een eetbui weer van het voedsel af te komen, bijvoorbeeld door over te geven.
 • Orthorexia: hierbij wil iemand obsessief alleen maar ‘gezond’ voedsel eten, waardoor er een tekort ontstaat een belangrijke voedingsstoffen.

Symptomen eetverslaving

Merkt u dat uw leven draait om allerlei vaste gewoonten die met eten te maken hebben? Dan kan er sprake zijn van een eetverslaving. Zeker wanneer uw gewicht snel de neiging heeft om te veranderen moet u opletten. Een eetverslaving is een serieus probleem, waarbij u er goed aan doet om hulp te zoeken.

Eetverslaving

Typische symptomen van een eetverslaving zijn:

 • Voortdurend wegen is een onderdeel van uw routine geworden;
 • U slikt laxeermiddelen of geeft expres vaak over;
 • De honger stillen probeert u door veel water te drinken;
 • Dwangmatig calorieën tellen;
 • U eet meestal alleen;
 • U heeft de neiging maaltijden over te slaan;
 • Er is sprake van een obsessie rondom eten en gewicht.

Uw weg naar herstel

Wilt u zelf stoppen, dan is de kans dat u terugvalt groter. Stop met overmatig of juist te weinig eten en kom bovenop uw verslaving. Onze afkickkliniek bevindt zich in Zuid-Afrika. De kliniek ligt vlak bij een van de grootste natuurreservaten ter wereld: het Krugerpark in Witrivier. Wij begeleiden u om bovenop uw verslaving te komen.

  Eetverslaving