Eetverslaving

Een eetverslaving, ook wel eetstoornissen genoemd, kan op verschillende manieren tot uiting komen. Zo kan iemand kampen met BED (Binge Eating Disorder, wat betekent dat iemand last heeft van eetbuien), boulimia of anorexia. Heb jij te maken met een eetverslaving, dan heb je een obsessie met eten en gewicht. Je gaat bijvoorbeeld heel snel en heel veel eten, zodat je het gevoel onderdrukt dat je vol zit, om vervolgens weer te stoppen en op een goed gewicht te komen. Met andere woorden, eetverslavingen zitten vol tegenstrijdigheden en zijn moeilijk te herkennen.

Kamp jij met een eetverslaving en beheerst dit steeds meer je leven? Bij White River Recovery kunt je terecht voor een intensief traject om grip te krijgen op jouw verslaving en zo ook op de rest van je leven.

verslaafd aan eten, dit kun je laten behandelen bij White River Recovery

Verslaafd aan eten

Een eetverslaving is goed te vergelijken met andere verslavingen als alcoholisme of een verslaving aan drugs. In feite komt het er op neer dat je de onweerstaanbare neiging hebt om dwangmatig voedsel/junkfood te eten. Dit overeten kan onder meer komen dor stress, woede of emotionele pijn.

Vaak wordt eten als emotionele troost gebruikt. Bovendien is veel eten niet geheel ongebruikelijk in onze maatschappij. Pas wanneer overeten dwangmatigheid gaat vertonen en je er geen regie meer over lijkt te hebben, spreken we over een eetverslaving of eetstoornis.

Welke soorten eetverslavingen zijn er?

Een eetverslaving kan zich op verschillende manieren uiten. Dat onzekerheid over het uiterlijk altijd leidt tot een eetverslaving is een misverstand. Vaak gaat het om andere onderliggende redenen die tot een eetstoornis of verslaving aan eten leiden.

 • Anorexia: dit type eetstoornis wordt gekenmerkt door een vervormd zelfbeeld en de angst om dik te worden.
 • Boulimia: bij boulimia heeft iemand te maken met periodes van overmatige controle op eten die worden afgewisseld met momenten dat die controle volledig wordt losgelaten in de vorm van een eetbui.
 • Binge-eating: deze vorm van verslaving lijkt op boulimia, alleen zonder de behoefte om na een eetbui weer van het voedsel af te komen, bijvoorbeeld door over te geven.
 • Orthorexia: hierbij wil iemand obsessief alleen maar ‘gezond’ voedsel eten, waardoor er een tekort ontstaat een belangrijke voedingsstoffen.

Symptomen eetverslaving

Merk je dat je leven draait om allerlei vaste gewoonten die met eten te maken hebben? Dan kan er sprake zijn van een eetverslaving. Zeker wanneer je gewicht snel de neiging heeft om te veranderen moet je opletten. Een eetverslaving is een serieus probleem, waarbij je er goed aan doet om hulp te zoeken.

symptomen van een eetverslaving

Typische symptomen van een eetverslaving zijn:

 • Voortdurend wegen is een onderdeel van je routine geworden;
 • Je slikt laxeermiddelen of geeft expres vaak over;
 • De honger stillen door veel water te drinken;
 • Dwangmatig calorieën tellen;
 • Je eet meestal alleen;
 • Je hebt de neiging maaltijden over te slaan;
 • Er is sprake van een obsessie rondom eten en gewicht.

Herstellen van jouw verslaving

Zet de eerste stap om af te kicken van jouw eetverslaving en maak jezelf en je omgeving niet langer kapot. Kom de verslaving te boven door de hulp van White River Recovery in te schakelen. Onze afkickkliniek in Zuid-Afrika behandelt drugs- en alcoholverslaving en alle onderliggende problematiek. De kliniek ligt vlakbij een van de grootste natuurreservaten ter wereld: het Krugerpark in Witrivier. Hier kom je helemaal tot jezelf en overwin je je verslaving.

Of je je nou wilt aanmelden om met de behandeling te beginnen, of je een vraag hebt over de behandeling, contact opnemen met ons opnameteam is de eerste stap. Een ervaren toelatingscoördinator zal je te woord staan en je vanaf daar verder helpen.

  Eetverslaving