Werkverslaving

Bij een verslaving wordt er gejaagd naar een goed gevoel. Door een actie of middel komt een stofje vrij, waardoor dit gevoel naar boven komt. Dit wordt graag nog een keer ervaren. En dit is de essentie van een verslaving. Maar wanneer er over verslavingen gesproken wordt, gaat de gedachte naar alcohol, drugs of sigaretten. Helaas zijn dit niet alleen de enige aspecten waarbij extreem gebruik kan ontwikkelen tot een verslaving.
Bij een werkverslaving is er drang naar beloningen, zoals een promotie, en het bewijzen aan anderen. In onze cultuur wordt deze drang geprezen en beloont. Maar wanneer de controle over het werkgedrag naar deze drang verloren gaat, is er sprake van een werkverslaving.

White River Recovery staat klaar om jou te helpen herstellen van jouw verslaving. Neem contact met ons via de onderstaande knop!

werkverslaving

Wanneer verslaafd?

Maar wanneer is die drang gezond en wanneer is het een verslaving? Is het ambitie of obsessief werkgedrag. Deze dunne lijn hangt van verschillende onderdelen af.

Mits het werk- en privéleven succesvol gecombineerd kan worden, is er sprake van een gezonde werkambitie. Wanneer dit een drang wordt naar presteren en beloningen, waaronder het dagelijks leven leidt, is dit een verslaving. Obsessief de mail ’s avonds en nog voor het ontbijt checken, is een indicatie van een werkverslaving.

Signalen werkverslaving

Een kick krijgen van de successen of het opzoeken van een hoge werkdruk zijn ook indicaties van een verslaving. Hiernaast zijn er nog andere signalen waardoor een werkverslaving herkent kan worden. Deze indicaties geven aan of er sprake is van een ontwikkelende werkverslaving, waaronder:

  • Werkgedrag niet onder controle;
  • Veroorzaken problemen in privéleven;.
  • Gebruiken voor mentale pijnstiller;
  • Werkgedrag onsuccesvol kunnen veranderen

Gevolgen Werkverslaving

Wanneer de bovenstaande signalen toepassen op het werkgedrag zijn er verschillende gevolgen die kunnen ontwikkelen. Wanneer dit gebeurt, ontwikkelt dit zich op verschillende vlakken, zoals sociaal, emotioneel en lichamelijk.

Op het sociale vlak worden familie, vrienden en hobby’s verwaarloosd. De relaties vervreemden vanwege het niet aanwezig zijn. Daarnaast kan dit resulteren in financiële problemen. De verwaarlozing stopt niet bij het sociale vlak. Ook op het lichamelijke vlak is verwaarlozing aanwezig. Hier wordt lichamelijke beweging, gezonde eetpatronen en persoonlijke hygiëne achterwege gelaten.

Op het emotionele vlak is de mentale gezondheid in gevaar. Door een werkverslaving kan een depressie tot stand komen. Door het ervaren van schuld- en schaamtegevoelens is het in een isolement een reëel gevolg.

werkverslaving

Jouw weg naar herstel

Wil je zelf stoppen, dan is de kans dat je terugvalt groter. Stop met overmatig werken en kom bovenop jouw verslaving. Onze afkickkliniek bevindt zich in Zuid-Afrika. De kliniek ligt vlak bij een van de grootste natuurreservaten ter wereld: het Krugerpark in Witrivier. Ons team gaat jou begeleiden zodat jij jouw verslaving gaat overwinnen.

    Werkverslaving