Verslaving: de kenmerken

Het kan erg moeilijk zijn om te bepalen wanneer iemand te maken heeft met een verslaving, bijvoorbeeld aan drugs of alcohol. Want wanneer spreekt men nu van een verslaving? Wat zijn de kenmerken en hoe herkent u het bij uzelf of bij een naaste?

White River Recovery, een afkickkliniek in Zuid Afrika, is gespecialiseerd in verschillende soorten verslaving. Heeft u het idee dat u of een dierbare te maken heeft met een verslaving? Wij helpen u graag bij uw weg naar herstel.

De definitie van verslaving

Over verslavingen bestaan verschillende opvattingen. Het wordt veelal geassocieerd met alcohol en/of drugs, maar er bestaan ook vele andere verslavingen. Denk aan gokken, gamen of eten. Er is sprake van een verslaving wanneer iemand geen weerstand kan bieden aan bepaalde gewoonten of stoffen en diegene er fysiek en/of mentaal afhankelijk van is geworden. Het gedrag van deze persoon is er vooral gericht op het verkrijgen en innemen van het middel of handelen naar de gewoonte, ten koste van de meeste andere activiteiten. Als het lichaam deze stof of gewoonte moet loslaten, kunnen er ernstige ontwenningsverschijnselen optreden.

Verschillende soorten verslavingen

Zoals hierboven al benoemd, hoeft een verslaving niet direct gelinkt te zijn aan alcohol of drugs. Er bestaan namelijk veel verschillende soorten verslavingen. Het type verslaving is echter op te delen in twee soorten, namelijk een gewoonte- en een middelenverslaving.

Verslaving aan gewoonten
Bij dit type verslaving krijgt iemand een kick van het uitvoeren van een bepaalde handeling. Om deze kick opnieuw te voelen, moet dit gedrag steeds weer worden herhaald. U kunt hierbij denken aan een internet-, gok-, game- of seksverslaving.

Verslaving aan middelen
Is iemand verslaafd aan middelen, dan bestaat er de drang om constant bepaalde stoffen, zoals drugs te gebruiken. Deze stoffen hebben regelrecht invloed op de hersenen. Middelengebruikers zijn altijd bezig met hun keuze van drugs en hunkeren hevig naar het gebruik hiervan. Wanneer iemand niet meer kan functioneren zonder het gebruik van de drug, dan is er sprake van een verslaving. Drugs, medicijnen en alcohol zijn voorbeelden van verslavingen aan middelen.

Wanneer wordt een verslaving een probleem?

Niet iedereen die verslaafd is aan een bepaalde drug of gewoonte heeft even grote problemen. Zo kan iemand met alcoholisme zijn leven nog best goed op orde hebben. Een verslaving wordt pas een probleem wanneer diegene de controle over het gebruik verliest. U gaat alsmaar een stapje verder en kunt niet meer (zelfstandig) stoppen. Bovendien bent u in uw hoofd continue bezig met uw verslaving. Hierdoor lijdt uw dagelijks leven eronder en raakt u fysiek en/of mentaal afhankelijk van het gedrag of middel.

Heeft u te maken met een verslaving? Het is nooit te laat om een stap in de goede richting te zetten. Bij White River Recovery helpen we u graag op weg.

Kenmerken van een verslaving

Een verslaving kan worden vastgesteld middels de DSM-V (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders). Er zijn 11 kenmerken opgesteld waaruit kan blijken of er sprake is van een verslaving. Hier wordt een verslaving ook wel ‘stoornis in het gebruik van middelen’ genoemd. De kenmerken gelden ook voor verslavingen aan gewoonten. Bij gebruik wordt er dan gedoeld op het uitvoeren van bepaald gedrag. Voldoet u aan twee of drie criteria, dan heeft u een milde stoornis. Bij vier of vijf gaat het om een gematigde stoornis en zes of meer symptomen duidt op een ernstige stoornis. De kenmerken van een verslaving zijn als volgt:

 • U gebruikt vaker en in grote hoeveelheid dan u van plan was.
 • Pogingen om zelfstandig te minderen of te stoppen mislukken.
 • Herstellen van het langdurige gebruik kost veel tijd.
 • U heeft een sterk verlangen om te gebruiken.
 • Door te gebruiken schiet u te kort op uw werk, studie of dagelijkse bezigheden.
 • Ondanks de gevolgen op relationeel vlak blijft u gebruiken.
 • U gebruikt voortdurend, zelfs als u daardoor in gevaar komt.
 • Ook al bent u zich bewust van lichamelijke en/of psychische problemen die het gebruik met zich mee kan brengen, blijft u gebruiken.
 • Om hetzelfde effect te blijven voelen, heeft u steeds grotere hoeveelheden nodig. Dit wordt ook wel tolerantie genoemd.
 • Ontwenningsverschijnselen treden minder heftig op door meer van de stof te gebruiken.

Kan ik genezen van een verslaving?

Het overwinnen van een verslaving is in de meeste gevallen een jarenlang proces. Afkicken vraagt veel moed en doorzettingsvermogen. Hoe langer iemand verslaafd is, hoe lastiger het is om hier vanaf te komen. Sommige mensen komen volledig van hun verslaving af, maar de meesten moeten leren hoe ze de rest van hun leven met hun verslaving om moeten gaan. Een terugval ligt snel op de loer, en als ex-gebruiker blijft u immers gevoel voor het middel of het gedrag. Ook al bent u jarenlang niet in contact geweest met het middel of gedrag, de verslaving kan gemakkelijk terugkomen. Door een andere levensstijl aan te nemen, kunt u weerstand bieden. Hoewel u dus misschien niet voor 100% kunt genezen van uw verslaving, kunnen we u wel helpen om er andere invullingen aan te geven. Zo kunt u een terugval voorkomen.

Hulp bij uw verslaving

Heeft u het vermoeden dat een verslaving op de loer ligt of is er bij u sprake van een verslaving, dan doet u er goed aan om hulp in te schakelen. De eerste stap is moeilijk, het proces zal niet vanzelf gaan, maar uiteindelijk zult u zien dat het beter gaat.

Het team van White River Recovery staat klaar om u te ondersteunen bij een leven zonder verslaving. Onder begeleiding van specialisten gaat u tijdens de behandeling op zoek naar de onderliggende oorzaken van uw verslaving. Onze locatie in Zuid-Afrika behandelt verschillende verslavingssoorten en alle onderliggende problematiek. De kliniek ligt vlakbij een van de grootste natuurreservaten ter wereld: het Krugerpark in Witrivier. Hier komt u helemaal tot zichzelf en overwint u uw verslaving.

  Kenmerken verslaving