Hoe herken je een verslaving?

Heeft u het vermoeden dat iemand in uw omgeving kampt met een verslaving, maar weet u het niet zeker, dan kan het lastig zijn om met diegene hierover in gesprek te gaan. Logischerwijs wilt u het liefst zeker zijn van uw zaak voordat u het gesprek aangaat, dus hoe herken je een verslaving? Als buitenstaander kunt u het waarschijnlijk nooit helemaal bewijzen, maar afwachten tot u het zeker weet is ook geen optie. Als een partner, vriend, familielid of collega te maken heeft met een verslaving, dan kan een gesprek hierover een wereld van verschil voor diegene betekenen.

Het herkennen van signalen

Kortom, het herkennen van verslavingsproblemen is niet eenvoudig. Neem als voorbeeld een alcoholverslaving. Is er bij iemand in uw omgeving sprake van veel alcoholgebruik, dan bestaat het gevaar dat u diegene onbewust als alcoholist bestempeld, zonder dat dit ook echt zo is. Er zijn onderzoeken die onderbouwen dat iemand bij een bepaald aantal glazen alcohol per dag verslaafd is. Dit gaat echter niet altijd op, kijk maar naar studenten. Zij zouden dat aandeel makkelijk halen, maar een alcohol verslaving is meestal niet aan de orde. Toch zijn er wel signalen waar u op kunt letten bij het herkennen van een verslaving.

  • Alcohol en drugs worden gebruikt om vrolijk te worden of om te ontspannen.
  • Er ontstaat een verlangen om steeds meer, vaker en sneller te drinken of drugs te gebruiken.
  • Het gebruik van alcohol en of drugs vindt stiekem plaats en wordt geprobeerd te camoufleren.
  • Beloftes om te minderen of te stoppen worden niet nagekomen.
  • Bij stoppen treden ontwenningsverschijnselen als onrust, transpireren, beven en spanning.

Verslaving verborgen houden

Dat het herkennen van een verslaving moeilijk is, komt ook doordart veel mensen die kampen met een verslaving erg goed zijn in het verborgen houden hiervan. Want hoe komt u erachter dat uw naaste overmatig veel alcohol of drugs gebruikt? De persoon in kwestie zal waarschijnlijk niet gauw zelf beginnen over zijn problemen. Bovendien hoeft er ook niet direct sprake te zijn van zorgwekkend gedrag. Iemand die verslaafd is zal er alles aan doen om belemmeringen voor het gebruik uit de weg te halen. Wilt u het gebruik voorkomen, dan zal diegene om die reden er alles aan doen om het gebruik geheim te houden.

Hulp voor uw naaste bij White River Recovery

Hoewel een verslaving meestal onschuldig begint, mondt het vrijwel altijd uit in een slechte gewoonte. Iemand die kampt met een verslaving schaamt zich vaak voor zijn gedrag of de problemen die daaruit zijn ontstaan. Daarom houden ze dit liever goed verborgen voor de mensen die dicht bij hun staan. Heeft u zorgen over iemand in uw directe omgeving? Ga vooral eerst het gesprek aan en vergeet niet om zelf ook steun te zoeken als u tegen zo’n gesprek op ziet. Het is immers niet eenvoudig om iemand met een verslaving aan te spreken. Bent u het gesprek aangegaan en staat uw naaste open voor een professionele behandeling? Neem dan contact op met het team van White River Recovery door te bellen naar +27 76 350 9868 of onderstaand formulier in te vullen.

    Hoe herken je een verslaving