Afkicken van medicijnen? Wij geven jou effectieve tips!

Een medicijnverslaving houdt in dat het gebruik van medicatie overmatig wordt gebruikt. Dit resulteert in afhankelijkheid en schadelijke gevolgen voor zowel de fysieke als mentale gezondheid. Het soort medicijn gebruik kan variëren van pijnstillers tot kalmerende middelen en stimulerende medicijnen. De drang om deze medicijnen te gebruiken kan leiden tot verschillende problemen en kan het dagelijks functioneren beïnvloeden. Wil jij graag de stap zetten in het afkicken van medicijnen en zoek je tips? Wij geven jou graag handige tips die jou gaan helpen in het herstelproces.

Afkickkliniek Zuid afrika

Tips voor afkicken van medicijnen

Er zijn verschillende tips die je kunt meenemen in het afkickproces. Hierbij een paar handige tips;

  • Zoek professionele begeleiding: Een gespecialiseerd team kan begeleiding bieden bij het afkicken en het herstellen van een medicijnverslaving.
  • Informeer jezelf over medicatie: Je kunt niet altijd zomaar stoppen met het gebruik. Het is om die reden belangrijk om een afbouwschema te krijgen van bijvoorbeeld een arts.
  • Stel realistische doelen: Formuleer haalbare doelen om stap voor stap vooruitgang te boeken in het afkicken.
  • Ontwikkel gezonde routines: Vul je dagen met gezonde gewoontes zoals regelmatige lichaamsbeweging, gezonde voeding en voldoende slaap.
  • Vermijd triggers: Vermijd situaties die leiden tot een terugval naar oude gewoontes.
  • Stressmanagement: Leer gezonde manieren om met stress om te gaan zonder naar de medicatie te grijpen.

Ontwenningsverschijnselen van medicijnen

Het stoppen met medicijnen kan ontwenningsverschijnselen veroorzaken, variërend van milde tot ernstige symptomen. Denk hierbij aan misselijkheid, slapeloosheid, angst, concentratiegebrek en geheugenverlies. Het is belangrijk om te begrijpen wat voor ontwenningsverschijnselen voor kunnen komen bij het type medicijn waaraan je verslaafd bent. In sommige gevallen is het namelijk gevaarlijk om zonder begeleiding af te kicken. Wij raden het aan om af te kicken in een kliniek die gespecialiseerd is in verslavingen. De kans op slagen is ook hoger wanneer je ondersteuning krijgt gedurende het proces.

Behandeling medicijnverslaving

De behandeling voor een medicijnverslaving omvat vaak een combinatie van therapieën en ondersteuningprogramma’s. Van gedragstherapieën die gericht zijn op het aanpakken van de oorzak tot aan natuurtherapie.

White River Recovery vindt het belangrijk dat er ook tijd besteed wordt aan uitstapjes en team building. De behandelingen worden op maat gemaakt, zodat het aansluit op de individuele behoeften. Daarnaast ga je naar huis met een nazorgplan. Dit moet ervoor zorgen dat een terugval wordt voorkomen.

Het overwinnen van een medicijnverslaving is een uitdaging, maar wel een haalbare reis met de juiste ondersteuning. Het is belangrijk om professionele hulp te zoeken en te blijven werken aan een gezonde levensstijl.

Hulp bij je verslaving bij White River Recovery

Of je je nu wilt aanmelden om met de behandeling te beginnen, of je een vraag hebt over de behandeling, bellen of e-mailen met ons opnameteam is de eerste stap. Een ervaren toelatingscoördinator zal je te woord staan of je e-mail beantwoorden en je vanaf daar verder helpen.

    afkicken medicijnen tips