Afkicken van alcohol in een kliniek

Alcoholverslaving is de meest voorkomende verslaving in Nederland. Omdat het drinken van alcohol maatschappelijk zeer geaccepteerd is, hebben veel mensen te maken met een verslaving, maar (h)erkennen ze hun probleem niet. Stoppen met drinken begint met het accepteren dat je het zelf niet meer in de hand hebt. Maar ook jij kunt je verslaving te boven komen. In de kliniek van White River Recovery kun je op een veilige en verantwoorde wijze afkicken van alcohol.

Wat zijn de lichamelijke effecten van alcohol?

Wat is een alcoholverslaving?

Een verslaving aan alcohol wilt zeggen dat je geen controle meer hebt over je drankgebruik. Je bent er als het ware afhankelijk van geworden. Het ontwikkelen van deze afhankelijkheid vindt onopgemerkt plaats. Veel mensen herkennen pas de symptomen van een alcoholverslaving als het te laat is.

Er zijn diverse opties binnen de verslavingszorg om je op een effectieve en veilige manier van je verslaving af te helpen.

Het ontwikkelen van een verslaving kan iedereen overkomen, ongeacht cultuur, sociale klasse of intelligentie. Er bestaat geen ‘typische alcoholist’. Aan de andere kant betekent dit niet dat iedereen automatisch verslaafd raakt aan alcohol. Het ontstaan van een verslaving wordt beïnvloed door verschillende factoren, zoals opvoeding, genetische aanleg en andere omstandigheden.

Een geestelijke verslaving houdt in dat men zich onprettig voelt wanneer er geen alcohol wordt gedronken. De drank wordt als noodzakelijk ervaren om normaal te kunnen functioneren. Bovendien heeft het verlangen naar alcohol en het niet kunnen drinken invloed op de gemoedstoestand.

Bij een lichamelijke verslaving treden ontwenningsverschijnselen op wanneer men stopt met het drinken van alcohol. Voorbeelden van dergelijke symptomen zijn zweten, rillen, slecht slapen en gevoelens van angst en somberheid.

Kenmerken van een alcoholverslaving

Een alcoholverslaving kan een gevolg zijn van langdurig alcoholgebruik. Onderstaande signalen kunnen wijzen op een verslaving aan alcohol.

 • Fysieke problemen;
 • Eén of twee drankjes zijn niet genoeg;
 • Drinken om problemen te onvluchten;
 • Ruzie met naasten over het drankgebruik;
 • Pogingen om te stoppen;
 • Problemen op het werk/studie;
 • Ontwenningsverschijnselen.

Iemand die regelmatig te veel drinkt heeft de neiging om vaker te drinken in situaties waarin hij of zij andere mensen in gevaar kan brengen, zoals in het verkeer. Ook verwaarlozen mensen die verslaafd zijn hun verantwoordelijkheden en proberen ze hun probleem geheim te houden voor anderen.

lichamelijke gevolgen

Alcohol is als vergif voor het lichaam. Vooral de lever van zware drinkers heeft het behoorlijk te verduren. Ook is alcohol zeer schadelijk voor de hart- en bloedvaten. te veel en te vaak drinken verhoogt daarnaast het risico op verschillende soorten kanker.

Zeker bij het langdurig drinken van alcohol, is lichamelijke afhankelijkheid een realistisch probleem. Daardoor kan het gevaarlijk zijn om plots te stoppen, zeker wanneer je dit zelfstandig wilt gaan doen. Zoek daarom altijd de hulp van professionals om je, niet alleen geestelijk, maar ook medisch te laten begeleiden.

Psychische gevolgen

Naast lichamelijke effecten, heeft alcohol voor impact op je geestelijke gesteldheid. Veelvuldig drinken gaat langzaamaan steeds meer je leven beheersen. Drink je continu je problemen weg, dan bestaat er het risico dat hieruit een depressie ontstaat. Alcoholisme en depressiviteit gaan namelijk regelmatig hand in hand. Ook andere problemen als slecht kunnen slapen, angstige gevoelens, geheugenstoornissen en agressieve uitspattingen zijn vaak voorkomende signalen van langdurige drinken.

Sociale gevolgen

Alle soorten verslavingen hebben impact op je leven. Ook al heb je zelf misschien het idee dat je nog goed kan functioneren, de kans is groot dat je onbewust je leven gaan inrichten rondom het alcoholgebruik. Hierdoor bouwen de schadelijke effecten van alcoholisme zich langzaam op.

Een alcoholverslaving kan serieuze moeilijkheden in sociale relaties en personen in jouw directe omgeving als gevolg hebben. Bovendien bestaat er een kans dat je door je drankgebruik minder gaat presteren op je werk of tijdens je studie, met alle mogelijke gevolgen van dien.

Symptomen van alcoholisme

Iemand die regelmatig drinkt is niet direct verslaafd. Of er sprake is van een verslaving is onder meer afhankelijk van de beleving en het gebrek aan controle van het gebruik. Symptomen van een alcoholverslaving kunnen zijn:

 • Rillen en zweten;
 • Slecht kunnen slapen;
 • Hersenbeschadigingen;
 • Hart- en vaatziekten;
 • Leveraandoeningen;
 • Depressie, stress en andere psychische problemen;
 • Concentratieproblemen;
 • In ergste gevallen een psychose.
Verslavingsbehandeling bij White River Recovery

De eerste en belangrijkste stap op weg naar het herstellen van een verslaving, is erkennen dat je een drankprobleem hebt. Wellicht dat mensen in je omgeving al wel eens geprobeerd hebben om hier met jou over te praten, maar wilde je hier niets van weten. Begint alcohol echter je leven over te nemen en weet je niet meer wat je kunt doen, dan is het erkennen van het probleem een grote stap.

Wij begrijpen goed dat het moeilijk kan zijn om hulp te accepteren. Het is echter geen schande: honderdduizenden mensen zijn je al voorgegaan, van wie velen met de hulp van professionals en een deskundige behandeling de controle hebben weten terug te winnen.

Herstellen in Zuid Afrika

Onze afkickkliniek is gevestigd in Zuid Afrika. Op slechts 30 minuten van het National Kruger Park kun je je in alle rust volledig focussen op je herstel. Een team van specialisten staat voor je klaar om je – uiteraard in absolute discretie – te ondersteunen bij dit intensieve traject.

Of je je nou wilt aanmelden om met de behandeling te beginnen, of je een vraag hebt over de behandeling, contact opnemen met ons opnameteam is de eerste stap. Een ervaren toelatingscoördinator zal je te woord staan en je vanaf daar verder helpen.

  Afkicken alcohol kliniek