Afkicken van alcohol in een kliniek
In onze maatschappij wordt het nuttigen van alcohol als volkomen normaal beschouwd. Veel Nederlanders kiezen ervoor om na een lange werkdag, tijdens feesten en partijen, of gewoon thuis een biertje of een glas wijn te drinken. Af en toe drinken we misschien ook iets te veel. Zolang dit niet voortdurend gebeurt, lijkt er niet veel aan de hand te zijn. Echter, het risico op een alcoholverslaving ligt altijd op de loer.
Wanneer alcohol langzaamaan de controle over uw leven begint over te nemen, wordt het een ander verhaal. Als het drinken van alcohol belangrijker voor u wordt dan uw familie, relaties of werk, spreken we van een alcoholverslaving, ook wel bekend als alcoholisme.
Een alcoholverslaving ontstaat niet plotseling. Het is een geleidelijk proces dat verschillende fasen doorloopt. Bij White River Recovery, een afkickkliniek gespecialiseerd in de behandeling van alcoholverslaving, kunt u in een veilige omgeving met de hulp van een deskundig team zowel lichamelijk als geestelijk afkicken van alcohol. Hier leert u niet alleen omgaan met uw verslaving, maar werkt u ook aan het aanpakken van de onderliggende oorzaken die uw verslaving in stand hebben gehouden.

Wat is een alcoholverslaving?
Een alcoholverslaving is een aandoening waarbij het vermogen om controle te behouden over het alcoholgebruik verloren is gegaan. Het ontwikkelen van deze mentale afhankelijkheid kan onopgemerkt plaatsvinden. Veel mensen herkennen pas de symptomen van een alcoholverslaving wanneer deze al gevorderd is tot een ernstige vorm van alcoholisme.
Indien een alcoholverslaving in een later stadium wordt herkend of gepaard gaat met één of meerdere psychische aandoeningen, ook wel bekend als een dubbele diagnose, zijn er diverse opties binnen de verslavingszorg om u op een effectieve en veilige manier van uw verslaving af te helpen.
Het ontwikkelen van een verslaving kan iedereen overkomen, ongeacht cultuur, sociale klasse of intelligentie. Er bestaat geen ‘typische alcoholist’. Aan de andere kant betekent dit niet dat iedereen automatisch verslaafd raakt aan alcohol. Het ontstaan van een verslaving wordt beïnvloed door verschillende factoren, zoals opvoeding, genetische aanleg en andere omstandigheden.
Een geestelijke verslaving houdt in dat men zich onprettig voelt wanneer er geen alcohol wordt gedronken. De drank wordt als noodzakelijk ervaren om normaal te kunnen functioneren. Bovendien heeft het verlangen naar alcohol en het niet kunnen drinken invloed op de gemoedstoestand.
Bij een lichamelijke verslaving treden ontwenningsverschijnselen op wanneer men stopt met het drinken van alcohol. Voorbeelden van dergelijke symptomen zijn zweten, rillen, slecht slapen en gevoelens van angst en somberheid.