Afkicken van alcohol in een kliniek

In onze maatschappij wordt het nuttigen van alcohol als volkomen normaal beschouwd. Veel Nederlanders kiezen ervoor om na een lange werkdag, tijdens feesten en partijen, of gewoon thuis een biertje of een glas wijn te drinken. Af en toe drinken we misschien ook iets te veel. Zolang dit niet voortdurend gebeurt, lijkt er niet veel aan de hand te zijn. Echter, het risico op een alcoholverslaving ligt altijd op de loer.

Wanneer alcohol langzaamaan de controle over uw leven begint over te nemen, wordt het een ander verhaal. Als het drinken van alcohol belangrijker voor u wordt dan uw familie, relaties of werk, spreken we van een alcoholverslaving, ook wel bekend als alcoholisme.

Een alcoholverslaving ontstaat niet plotseling. Het is een geleidelijk proces dat verschillende fasen doorloopt. Bij White River Recovery, een afkickkliniek gespecialiseerd in de behandeling van alcoholverslaving, kunt u in een veilige omgeving met de hulp van een deskundig team zowel lichamelijk als geestelijk afkicken van alcohol. Hier leert u niet alleen omgaan met uw verslaving, maar werkt u ook aan het aanpakken van de onderliggende oorzaken die uw verslaving in stand hebben gehouden.

Afkicken alcohol kliniek

Wat is een alcoholverslaving?

Een alcoholverslaving is een aandoening waarbij het vermogen om controle te behouden over het alcoholgebruik verloren is gegaan. Het ontwikkelen van deze mentale afhankelijkheid kan onopgemerkt plaatsvinden. Veel mensen herkennen pas de symptomen van een alcoholverslaving wanneer deze al gevorderd is tot een ernstige vorm van alcoholisme.

Indien een alcoholverslaving in een later stadium wordt herkend of gepaard gaat met één of meerdere psychische aandoeningen, ook wel bekend als een dubbele diagnose, zijn er diverse opties binnen de verslavingszorg om u op een effectieve en veilige manier van uw verslaving af te helpen.

Het ontwikkelen van een verslaving kan iedereen overkomen, ongeacht cultuur, sociale klasse of intelligentie. Er bestaat geen ‘typische alcoholist’. Aan de andere kant betekent dit niet dat iedereen automatisch verslaafd raakt aan alcohol. Het ontstaan van een verslaving wordt beïnvloed door verschillende factoren, zoals opvoeding, genetische aanleg en andere omstandigheden.

Een geestelijke verslaving houdt in dat men zich onprettig voelt wanneer er geen alcohol wordt gedronken. De drank wordt als noodzakelijk ervaren om normaal te kunnen functioneren. Bovendien heeft het verlangen naar alcohol en het niet kunnen drinken invloed op de gemoedstoestand.

Bij een lichamelijke verslaving treden ontwenningsverschijnselen op wanneer men stopt met het drinken van alcohol. Voorbeelden van dergelijke symptomen zijn zweten, rillen, slecht slapen en gevoelens van angst en somberheid.

Kenmerken van een alcoholverslaving

Een alcoholverslaving kan een gevolg zijn van langdurig alcoholgebruik. Onderstaande signalen kunnen wijzen op een verslaving aan alcohol.

 • Fysieke problemen;
 • Eén of twee drankjes zijn niet genoeg;
 • Drinken om problemen te onvluchten;
 • Ruzie met naasten over het drankgebruik;
 • Pogingen om te stoppen;
 • Problemen op het werk/studie;
 • Ontwenningsverschijnselen.

Iemand die regelmatig te veel drinkt heeft de neiging om vaker te drinken in situaties waarin hij of zij andere mensen in gevaar kan brengen, zoals in het verkeer. Ook verwaarlozen mensen die verslaafd zijn hun verantwoordelijkheden en proberen ze hun probleem geheim te houden voor anderen.

lichamelijke gevolgen

Alcohol is bijzonder giftig voor het lichaam. Voor de lever van zware drinkers heeft het behoorlijk te verduren. Ook is alcohol zeer schadelijk voor de hart- en bloedvaten. Bovenmatig drankgebruik verhoogt daarnaast het risico op verschillende soorten kanker.

Zeker bij het langdurig drinken van alcohol, is lichamelijke afhankelijkheid een reëel probleem. Daardoor kan het gevaarlijk zijn om plots te stoppen, zeker wanneer u dit zelfstandig wilt gaan doen. Zoek daarom altijd de hulp van professionals om uw, niet alleen geestelijk, maar ook medisch te laten begeleiden.

Psychische gevolgen

Naast lichamelijke effecten, heeft alcohol voor impact op uw geestelijke gesteldheid. Veelvuldig drinken gaat langzaamaan steeds meer uw leven beheersen. Drinkt u continu uw problemen weg, dan bestaat er het risico dat hieruit een depressie ontstaat. Alcoholisme en depressiviteit gaan namelijk regelmatig hand in hand. Ook andere problemen als slecht kunnen slapen, angstige gevoelens, geheugenstoornissen en agressieve uitspattingen zijn vaak voorkomende signalen van langdurige drinken.

Sociale gevolgen

Alle soorten verslavingen hebben impact op uw leven. Ook al heeft u zelf misschien het idee dat u nog goed kunt functioneren, de kans is groot dat u onbewust uw leven gaan inrichten rondom uw alcoholgebruik. Hierdoor bouwen de schadelijke effecten van alcoholisme zich langzaam op.

Een alcoholverslaving kan serieuze moeilijkheden in sociale relaties en personen in uw directe omgeving als gevolg hebben. Bovendien bestaat er een kans dat u door uw drankgebruik minder gaat presteren op uw werk of tijdens uw studie, met alle mogelijke gevolgen van dien.

Symptomen van een drankverslaving

Iemand die regelmatig drinkt is niet direct verslaafd. Of er sprake is van een verslaving is onder meer afhankelijk van de beleving en het gebrek aan controle van het gebruik. Symptomen van een alcoholverslaving kunnen zijn:

 • Rillen en zweten;
 • Slecht kunnen slapen;
 • Hersenbeschadigingen;
 • Hart- en vaatziekten;
 • Leveraandoeningen;
 • Depressie, stress en andere psychische problemen;
 • Concentratieproblemen;
 • In ergste gevallen een psychose.

De eerste en belangrijkste stap op weg naar het herstellen van een verslaving, is erkennen dat u een drankprobleem heeft. Wellicht dat mensen in uw omgeving al wel eens geprobeerd hebben om hier met u over te praten, maar wilde u hier niets van weten. Begint alcohol echter uw leven over te nemen en weet u niet meer wat u kunt doen, dan is het erkennen van het probleem een grote stap. Wij begrijpen goed dat het moeilijk kan zijn om hulp te accepteren. Het is echter geen schande: honderdduizenden mensen zijn u al voorgegaan, van wie velen met de hulp van professionals en een deskundige behandeling de controle hebben weten terug te winnen.

Uw weg naar herstel

Stop uw alcoholverslaving en maak uzelf en uw omgeving niet langer kapot. Kom uw verslaving aan alcohol te boven door te afkicken van alcohol in de kliniek van White River Recovery. Onze locatie in Zuid-Afrika behandelt drugs- en alcoholverslaving en alle onderliggende problematiek. De kliniek ligt vlakbij een van de grootste natuurreservaten ter wereld: het Krugerpark in Witrivier. Hier komt u helemaal tot zichzelf en overwint u uw verslaving.

  Afkicken alcohol kliniek