Telefoon verslaving


Mobiele telefoons zijn niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Ze zijn heel erg handing, maar oefenen ook een grote aantrekkingskracht uit. Meldingen van apps maken uw nieuwsgierig. Er zijn veel mensen die hun telefoon dag en nacht binnen handbereik hebben en hun mobiele telefoon niet weg kunnen leggen zonder ermee bezig te zijn. In zo’n geval kan het zijn dat u verslaafd bent aan uw telefoon.

Verslaafd aan uw telefoon

Verslaafd zijn aan uw telefoon houdt in het kort in dat u constant de drang voelt om met uw telefoon bezig te zijn. U kunt uw telefoon niet met rust laten en ervaart angst wanneer u niet bereikbaar bent. Daarnaast bent u obsessief bezig om te zorgen dat u niets gemist hebt. U wilt uw telefoon continu in de buurt houden zodat u direct kunt reageren als er iets binnenkomt. De gevolgen van een telefoon verslaving brengen schade toe aan uw gezondheid, relaties, werk of studie.

Gevolgen van een telefoon verslaving

Wanneer u continu online wilt zijn en het ‘echte leven’ steeds minder interessant gaat vinden, kunnen we spreken van een verslaving. Net als bij alle verslavingen, kunnen de gevolgen hiervan leiden tot problemen op uw werk of studie, slaaptekort, concentratieproblemen en het verliezen van sociale contacten. Ook zien we vaak dat mensen met een verslaving aan hun telefoon minder goed voor zichzelf gaan zorgen, omdat hun telefoon veel belangrijker is geworden dan bijvoorbeeld gezond eten en regelmatig bewegen.

Is iemand onzeker en heeft diegene het gevoel niet aan het perfecte plaatje te voldoen, dan kan het vergelijken van zichzelf met anderen op Instagram of Facebook juist zorgen voor een eenzaam gevoel en zelfs leiden tot het ontwikkelen van depressieve gevoelens. Heeft u vragen over uw telefoongebruik? Neem dan contact op met ons team. Zij luisteren graag naar uw verhaal.

Symptomen van telefoon verslaving

Wanneer u veel met uw telefoon bezig bent, bent u niet direct verslaafd. Maar herkent u de onderstaande symptomen bij uzelf of bij iemand uit uw omgeving en maakt u zich zorgen? Dan zit u mogelijk in de gevarenzone voor het hebben van een telefoon verslaving.

  • Uw telefoon ligt binnen handbereik zodat u direct kunt reageren als er een melding binnenkomt;
  • U kunt uw telefoon geen 5 minuten met rust laten. Er is altijd de behoefte om even snel te kijken of u toch niets gemist heeft;
  • Wanneer u uw telefoon niet bij de hand heeft, dan wordt u onrustig;
  • U voelt angst wanneer u niet bereikbaar bent via uw mobiele telefoon.

Uw weg naar herstel

Wilt u zelf stoppen, dan is de kans dat u terugvalt groter. Stop met het overmatige gebruik van uw telefoon en kom bovenop uw verslaving. Onze afkickkliniek bevindt zich in Zuid-Afrika. De kliniek ligt vlak bij een van de grootste natuurreservaten ter wereld: het Krugerpark in Witrivier. Wij begeleiden u om bovenop uw verslaving te komen.

    Telefoon verslaving