Social media verslaving

Dagelijks zijn er miljarden mensen die inloggen op social media kanalen als Facebook, YouTube, TikTok, Snapchat, etc. Om de zoveel tijd even kijken hoeveel berichten en likes er binnen zijn gekomen lijkt onmisbaar om de dag door te komen. En dat is niet zo gek: deze platformen zijn er namelijk op gericht om zo lang mogelijk de aandacht vast te houden. Wanneer u het gevoel heeft dat u het gebruik van social media niet meer aan de hand heeft, dan kan u te maken hebben met een serieuze social media verslaving. Dit klinkt misschien minder erg dan een verslaving aan drugs of alcohol, maar in feite komt een verslaving op hetzelfde neer: u voelt de oncontroleerbare drang om uw socials apps te checken, de hele dag door.

Verslaafd aan social media

In het kort betekent een verslaving aan social media dat u constant de drang voelt om uw sociale accounts te checken. Per dag bent u urenlang aan het scrollen en bent u bang om online iets te missen. Daarnaast bent u obsessief bezig om alles te volgen en speelt uw leven zich in essentie vrijwel alleen nog maar op uw smartphone af. Het delen van berichten, foto’s of video’s is niet langer een leuke bezigheid, maar brengt juist schade toe aan uw gezondheid, relaties, werk of studie.

Gevolgen van een social media verslaving

Wanneer u continu online wilt zijn en het ‘echte leven’ steeds minder interessant gaat vinden, kunnen we spreken van een verslaving. Net als bij alle verslavingen, kunnen de gevolgen hiervan leiden tot problemen op uw werk of studie, slaaptekort, concentratieproblemen en het verliezen van sociale contacten. Ook zien we vaak dat mensen met een verslaving aan social media minder goed voor zichzelf gaan zorgen, omdat likes en updates veel belangrijker zijn geworden dan bijvoorbeeld gezond eten en regelmatig bewegen.

Is iemand onzeker en heeft diegene het gevoel niet aan het perfecte plaatje te voldoen, dan kan het vergelijken van zichzelf met anderen op Instagram of Facebook juist zorgen voor een eenzaam gevoel en zelfs leiden tot het ontwikkelen van depressieve gevoelens. Heeft u vragen over u social media gedrag? Neem dan contact op met ons team. Zij luisteren graag naar uw verhaal.

Symptomen social media verslaving

Wanneer u vaak inlogt op bijvoorbeeld Facebook of Instagram, bent u niet direct verslaafd. Maar herkent u drie of meer van onderstaande symptomen bij uzelf of bij iemand uit uw omgeving en maakt u zich zorgen? Dan zit u mogelijk in de gevarenzone voor het hebben van een social media verslaving.

 • Vaker actief zijn op diverse social media kanalen dan u zelf wilt;
 • ‘s Nachts wakker worden om nieuwe berichten te bekijken;
 • Meteen uw telefoon erbij pakken als u hoort dat er een melding binnenkomt;
 • Bij vrienden of familie aangeven dat u te vaak op sociale media zit;
 • Juist stiekem foto’s of berichten bekijken of verzwijgen wat u doet op social media;
 • Regelmatig aan uw social media accounts denken terwijl u niet online bent;
 • Een onrustig gevoel krijgen wanneer u niet bij uw social media kanalen kunt;
 • Slaaptekort doordat u te lang doorgaat met het controleren van nieuwe berichten;
 • Uw dagelijkse bezigheden (werk, studie, huishouden) lijden onder de tijd die u aan social media besteedt;
 • Boos of geïrriteerd worden wanneer iemand u stoort terwijl u op uw telefoon zit.

Uw weg naar herstel

Wilt u zelf stoppen, dan is de kans dat u terugvalt groter. Stop met het overmatige gebruik van social media en kom bovenop uw verslaving. Onze afkickkliniek bevindt zich in Zuid-Afrika. De kliniek ligt vlak bij een van de grootste natuurreservaten ter wereld: het Krugerpark in Witrivier. Wij begeleiden u om bovenop uw verslaving te komen.

  Social media verslaving