Social media verslaving

Dagelijks zijn er miljarden mensen die inloggen op social media kanalen als Facebook, YouTube, TikTok, Snapchat, etc. Om de zoveel tijd even kijken hoeveel berichten en likes er binnen zijn gekomen lijkt onmisbaar om de dag door te komen. En dat is niet zo gek: deze platformen zijn er namelijk op gericht om zo lang mogelijk de aandacht vast te houden. Wanneer je het gevoel hebt dat je het gebruik van social media niet meer aan de hand heeft, dan kan je te maken hebben met een serieuze social media verslaving. Dit klinkt misschien minder erg dan een verslaving aan drugs of alcohol, maar in feite komt een verslaving op hetzelfde neer: je voelt de oncontroleerbare drang om jouw socials apps te checken, de hele dag door

Verslaafd aan social media

In het kort betekent een verslaving aan social media dat je constant de drang voelt om jouw sociale accounts te checken. Per dag ben je urenlang aan het scrollen en ben je bang om online iets te missen. Daarnaast ben je obsessief bezig om alles te volgen en speelt jouw leven zich in essentie vrijwel alleen nog maar op jouw smartphone af. Het delen van berichten, foto’s of video’s is niet langer een leuke bezigheid. Het brengt juist schade toe aan jouw gezondheid, relaties, werk of studie.

Gevolgen van een social media verslaving

Wanneer je continu online wilt zijn en het ‘echte leven’ steeds minder interessant gaat vinden, kunnen we spreken van een verslaving. Net als bij alle verslavingen, kunnen de gevolgen hiervan leiden tot problemen op jouw werk of studie. Maar ook tot slaaptekort, concentratieproblemen en het verliezen van sociale contacten. Ook zien we vaak dat mensen met een verslaving aan social media minder goed voor zichzelf gaan zorgen, omdat likes en updates veel belangrijker zijn geworden dan bijvoorbeeld gezond eten en regelmatig bewegen.

Is iemand onzeker en heeft diegene het gevoel niet aan het perfecte plaatje te voldoen, dan kan het vergelijken van zichzelf met anderen op Instagram of Facebook juist zorgen voor een eenzaam gevoel en zelfs leiden tot het ontwikkelen van depressieve gevoelens. Heb jij vragen over jouw social media gedrag? Neem dan contact op met ons team. Zij luisteren graag naar jouw verhaal.

Symptomen social media verslaving

Wanneer je vaak inlogt op bijvoorbeeld Facebook of Instagram, ben je niet direct verslaafd. Maar herken je drie of meer van onderstaande symptomen bij jezelf of bij iemand uit jouw omgeving en maak je je zorgen? Dan zit je mogelijk in de gevarenzone voor het hebben van een social media verslaving.

  • Vaker actief zijn op diverse social media kanalen dan je zelf wilt;
  • ‘s Nachts wakker worden om nieuwe berichten te bekijken;
  • Meteen jouw telefoon erbij pakken als je hoort dat er een melding binnenkomt;
  • Bij vrienden of familie aangeven dat je te vaak op sociale media zit;
  • Juist stiekem foto’s of berichten bekijken of verzwijgen wat je doet op social media;
  • Regelmatig aan jouw social media accounts denken terwijl je niet online bent;
  • Een onrustig gevoel krijgen wanneer je niet bij jouw social media kanalen kunt;
  • Slaaptekort doordat je te lang doorgaat met het controleren van nieuwe berichten;
  • Jouw dagelijkse bezigheden (werk, studie, huishouden) lijden onder de tijd die je aan social media besteedt;
  • Boos of geïrriteerd worden wanneer iemand je stoort terwijl je op jouw telefoon zit.

Jouw weg naar herstel

Wil je zelf stoppen, dan is de kans dat je terugvalt groter. Stop met het overmatige gebruik van social media en kom bovenop jouw verslaving. Onze afkickkliniek bevindt zich in Zuid-Afrika. De kliniek ligt vlak bij een van de grootste natuurreservaten ter wereld: het Krugerpark in Witrivier. Wij begeleiden jou om bovenop jouw verslaving te komen.

    Social media verslaving