Alcoholontwenning

Wanneer iemand overmatig of problematisch alcohol drinkt, dan kan het lichaam wennen aan de hoeveelheid alcohol die het binnenkrijgt. Zodra diegene stopt met het drinken van alcohol, dan kan dit ontwenningsverschijnselen tot gevolg hebben. Maar ook mensen die niet te maken hebben met een alcoholverslaving kunnen last krijgt van ontwenning. De ontwenningsverschijnselen, ook wel afkickverschijnselen genoemd, kunnen variëren van milde klachten, als spierkramp en misselijkheid tot een onrustig gevoel en hallucinaties. In ernstige gevallen kan er zelfs een toeval optreden.

White River Recovery, een afkickkliniek in Zuid Afrika gespecialiseerd in alcohol, helpt u met het verzachten van de ergste ontwenningsverschijnselen en zowel lichamelijk als geestelijk afkicken van alcohol. Zelfstandig stoppen met drinken kan zeer moeilijk zijn, maar gelukkig staat u er niet alleen voor. Bovendien zal de beloning groot zijn: een gelukkiger, gezonder en stabieler leven.

Wat zijn de ontwenningsverschijnselen van alcohol?

Ontwenningsverschijnselen worden ook wel afkickverschijnselen of afkickverschijnselen genoemd. Omdat alcohol giftig is, kan het een flinke impact hebben op het lichaam. Dit is ook het geval wanneer u ‘slechts’ matig drinkt. Over het algemeen geldt dat hoe langer iemand drinkt, hoe heftiger de ontwenningsverschijnselen zullen zijn.

De afkickverschijnselen

Is er sprake van een alcoholverslaving, dan is het lichaam afhankelijk geworden van alcoholistische dranken. Stopt u met drinken, dan moet uw lichaam weer wennen aan een nieuwe balans. Dat is dan ook de reden waarom er ontwenningsverschijnselen optreden.

Bij overmatige en langdurige alcoholinname treedt er vrijwel altijd ontwenning op wanneer iemand stopt met drinken. Een jong iemand die een half jaar lang gemiddeld zeven glazen per dag drinkt krijgt bijvoorbeeld al met dit soort klachten te maken.

De belangrijkste afkickverschijnselen zijn misselijkheid, trillen, zweten en hoofdpijn. Deze klachten komen opzetten in de week dat u stopt met drinken. De verschijnselen op zichzelf zijn niet gevaarlijk en verdwijnen in de regel na 7 tot 10 dagen. De volgende verschijnselen kunnen binnen een week optreden:

  • Misselijkheid;
  • Trillen;
  • Hoofdpijn;
  • Zweten;
  • Een verhoogde bloeddruk;
  • Angstgevoelens;
  • Rusteloosheid;
  • Hallucineren.

De afkickverschijnselen van alcohol op lange termijn

Het lichaam is in principe snel in staat om af te kicken van alcohol. In de eerste dagen na het stoppen met drinken zult u het meeste merken van het ontwenningsproces, daarna zullen de verschijnselen afvlakken. Meestal zijn ze na een week verdwenen. Mocht u toch nog ergens last van hebben, dan kunnen dat vooral sombere gevoelens en slapeloosheid zijn.

Ook na een week van niet drinken, kunt u blijven worstelen met ontwenningsverschijnselen. Lange termijn effecten kunnen zich voordoen bij de maag en darmen, de lever en de hersenen. Deze organen zijn over het algemeen het meest vatbaar voor alcohol. Heeft u gedurende langere tijd gedronken, dan kunnen deze organen (onherstelbaar) beschadigd raken. Of herstel mogelijk is, is onder meer afhankelijk van uw leeftijd, hoe lang u heeft gedronken, de hoeveelheid die u heeft gedronken en uw overige leefgewoonten.

Bent u vatbaar voor verslaving? Dan zult u er rekening mee moeten houden dat u de alcohol altijd zal blijven missen. In ons rehabilitatiecentrum helpen we u graag met het aanleren van nieuwe leefgewoonten en geven we u handvatten waarmee u de alcohol kunt laten staan.

Ontwenningsverschijnselen tegengaan

Hoe hevig het ontwenningsproces is, is per persoon verschillend. Het is onder meer afhankelijk van de ernst van de verslaving en uw gevoeligheid voor afkickverschijnselen. Wilt u de effecten van de ontwenning zoveel mogelijk proberen tegen te gaan? Dan kunt u het beste vitamine B1 nemen. Dit voorkomt zenuwontstekingen, gaten in uw geheugen en spierverlammingen.

Hoewel het heel goed is om te stoppen met het drinken van alcohol, zien veel mensen er tegenop. De afkickperiode kan voor sommigen namelijk erg heftig zijn. Bovendien kunnen de ontwenningsverschijnselen de drang verhogen om weer te gaan drinken. Wij zijn er om u hierin te ondersteunen.

Hulp bij ontwenning

Heeft u te maken met een alcoholverslaving en wilt u stoppen met drinken, maar bent u bang voor de afkickverschijnselen? Ook al is de stap misschien groot, stoppen is nodig, zodat u weer vrij in het leven kunt staan. Alcohol tast uw lichaam en geest aan. Bovendien beïnvloedt het uw kwaliteit van leven. Bent u gevoelig voor drank, dan adviseren wij volledige uithouding.

Het team van White River Recovery staat klaar om u te ondersteunen bij een leven zonder alcohol. Onze locatie in Zuid-Afrika behandelt drugs- en alcoholverslaving en alle onderliggende problematiek. De kliniek ligt vlakbij een van de grootste natuurreservaten ter wereld: het Krugerpark in Witrivier. Hier komt u helemaal tot zichzelf en overwint u uw verslaving.

    Ontwenningsverschijnselen alcohol