Verlsaving

Is verslaving erfelijk?

Als een of beide ouders met verslaving kampen, vraagt u zichzelf misschien af: “Ben ik voorbestemd om zelf een verslaving te ontwikkelen?”

Dit is een veel voorkomende vraag bij mensen bij wie verslaving “in de familie zit”. Wetenschappers bestuderen nu hoe genen een rol kunnen spelen bij verslaving en bedenken manieren om biologische factoren te identificeren die iemand kwetsbaarder maken voor drugs- en alcoholverslaving. Laten we eens kijken naar de meest recente rapporten over het verband tussen genetica en verslaving.

Verslaving zitten de genen: echt of een mythe?

Er is geen specifiek verslavingsgen dat iemand kwetsbaar maakt voor het ontwikkelen van een verslaving. Uit onderzoek blijkt echter dat mensen met een familiegeschiedenis van verslaving een genetische aanleg hebben voor een stoornis in het middelengebruik. Met andere woorden, u heeft een verhoogde waarschijnlijkheid of kans om de ziekte te ontwikkelen vanwege uw genetische aanleg en/of familiegeschiedenis.

Een genetische aanleg is het resultaat van specifieke genetische variaties die vaak van een ouder worden geërfd. Deze genetische veranderingen dragen bij tot de ontwikkeling van een ziekte, maar veroorzaken deze niet rechtstreeks.

Ziekten waarvoor mensen een genetische aanleg hebben zijn onder meer diabetes, kanker, astma, autisme, obesitas en hartziekten. Stoornissen in het gebruik van middelen staan nu ook in de belangstelling. Meer dan tien jaar geleden publiceerde de American Psychological Association (APA) een verklaring waarin stond dat “minstens de helft van iemands vatbaarheid voor drugs- of alcoholverslaving in verband kan worden gebracht met genetische factoren”.

Betekent dit dat u voorbestemd bent om een verslaving te ontwikkelen als de ziekte “in je familie zit”? Nee, dat is niet zo. Wat het betekent is dat u kwetsbaarder bent voor de ziekte en dat u een bepaalde inspanning moet leveren om te voorkomen dat u dezelfde weg opgaat.

Welke omgevingsfactoren spelen een rol bij verslaving?

Ja, erfelijkheid speelt een rol in het risico om een verslaving te ontwikkelen, maar er zijn ook omgevingsfactoren die bijdragen tot het risico. U zou dit “nature versus nurture” kunnen noemen.

De 6 omgevingsfactoren die een sterke invloed hebben op hoe vatbaar iemand is voor verslaving zijn:

1. Een gelijktijdige psychische aandoening hebben
Volgens rapporten gepubliceerd in de Journal of the American Medical Association:

 • heeft ruwweg 50 procent van de mensen met ernstige psychische stoornissen te maken met middelenmisbruik.
 • hebben 37 procent van de alcoholverslaafden en 53 procent van de drugsverslaafden ook minstens één ernstige geestesziekte.
 • van alle mensen die gediagnosticeerd zijn als geestesziek, misbruikt 29 procent alcohol of drugs.

De aanwezigheid van een psychische aandoening en een verslaving tegelijkertijd staat bekend als een dubbele diagnose. Beide aandoeningen hebben dezelfde symptomen en het is vaak moeilijk om te weten welke van de twee het eerst optrad. Een stoornis in het middelengebruik hoeft niet direct tot verslaving te leiden en omgekeerd, maar de twee zijn vaak met elkaar verbonden.

2. Een avontuurlijke en risicovolle persoonlijkheid hebben

Uit onderzoek blijkt dat sensatiezoekers kwetsbaarder zijn voor het ontwikkelen van een verslaving. Mensen die houden van de adrenalinestoot van risicovolle avonturen geven zich vaak over aan impulsief gedrag en vertonen weinig controle bij het experimenteren met gevaarlijke activiteiten.

Mensen met hogere niveaus van het hormoon dopamine in hun hersenen en een lagere gevoeligheid daarvoor zijn geneigd risico’s te nemen en op zoek te gaan naar gedrag, activiteiten of stoffen die dopamine in hun systeem stimuleren. Dopamine speelt een rol bij het versterken van het verlangen van de hersenen naar genot en is de primaire neurotransmitter die in verband wordt gebracht met verslaving.

3. Afgesloten en voorzichtig zijn

Afgezonderde of voorzichtige mensen hebben moeite met het ontwikkelen van sociale relaties en kunnen lijden aan een laag zelfbeeld. Veel van deze mensen lijden ook aan bijkomende psychische aandoeningen zoals depressie of een angststoornis.

Zij kunnen naar alcohol of recreatieve drugs grijpen om hun zelfvertrouwen te vergroten of om pijnlijke gevoelens van eenzaamheid, verdriet of hopeloosheid te beheersen. Naarmate de tolerantie voor de stof toeneemt, gebruiken ze meer en vaker en neemt het risico op verslaving toe.

4. Een obsessieve-compulsieve stoornis hebben

Mensen met de diagnose obsessieve-compulsieve stoornis (OCD) hebben een grotere neiging om een verslaving te ontwikkelen. Obsessief en compulsief gedrag is uitputtend en mensen die met OCD worstelen beheersen hun impulsen of gevoelens vaak door zelfmedicatie met voorgeschreven geneesmiddelen of het drinken van alcohol om zich rustiger en meer ontspannen te voelen.

Zwaar of langdurig gebruik van de door hen gekozen drug verandert de werking van hun hersenen en leidt tot tolerantie. Dit kan leiden tot een verslaving.

5. Apathisch zijn

Personen die apathisch gedrag vertonen, hebben meer kans om een verslaving te ontwikkelen. Apathie is wanneer u geen interesse of motivatie heeft om iets te doen of u niets aantrekt van wat er in de wereld om u heen gebeurt. Apathie kan een symptoom zijn van een psychische aandoening.

Apathische mensen tonen weinig tot geen aandacht voor hun welzijn en zijn eerder geneigd drugs of alcohol te gebruiken om zich bezig te houden of zich af te leiden van pijnlijke gevoelens van eenzaamheid, depressie of hopeloosheid.

6. Slechte impulscontrole hebben

Mensen met een slechte impulscontrole of die moeite hebben zichzelf te reguleren, lopen een groter risico een verslaving te ontwikkelen. Zij hebben het vaak moeilijk om alles met mate te doen, inclusief het reguleren van hun gedrag, gedachten en gevoelens. Voorbeelden zijn mensen met een eetstoornis en mensen met een gok-, internet- of pornoverslaving.

Is verslaving erfelijk?

Wat kan ik doen als verslaving in mijn familie voorkomt?

U bent kwetsbaar voor het ontwikkelen van een verslaving als u een of meer ouders heeft die leven met een verslaving of daarvan hersteld zijn. Het kunnen zelfs tantes, ooms en neven zijn. U kunt niets aan uw DNA doen, maar u kunt voorkomen dat u in dezelfde situatie terechtkomt door stappen te ondernemen om uw lichamelijke en geestelijke gezondheid te beschermen.

Contact met White River

Leer over de ziekte

Verslaving is een chronische ziekte die de werking van uw hersenen en uw functioneren als individu verandert. Hoe meer u weet over de aard van de ziekte en de wetenschap achter verslaving, hoe beter. Er is een schat aan waardevolle informatie over verslaving te vinden op internet. U kunt ook met uw arts of een therapeut praten die u helpen de ziekte beter te begrijpen.

Praat erover met uw familie

In veel gevallen hebben oudere familieleden hun strijd met verslaving verborgen of geprobeerd te verbergen. Praat met uw ouders of familieleden en verzamel zoveel mogelijk informatie over het voorkomen van verslaving in de familie en de onderliggende redenen voor de verslaving.

Bespreek uw familiegeschiedenis van verslaving met uw arts

Uw arts moet op de hoogte zijn van uw familiegeschiedenis van verslaving, vooral als u een receptgeneesmiddel nodig hebt voor een ziekte of als u een operatie moet ondergaan. Uw arts kan u andere opties voorstellen om met pijn of symptomen van een chronische ziekte om te gaan die geen sterk verslavende opioïden zijn.

Bespreek uw familiegeschiedenis van verslaving met uw partner

Het is een goed idee om de persoon met wie u een relatie heeft te vertellen dat u een verleden van verslaving in uw familie heeft. Als de persoon van u houdt, moet hij of zij u niet veroordelen. Als uw partner u een gevoel van schaamte geeft, verdient hij of zij u niet. Het zal uw partner eerder helpen begrijpen waarom bepaalde situaties u bang of angstig maken. Uw partner zou u moeten steunen in de stappen die u neemt om niet in de val van verslaving te trappen.

Beperk of vermijd drugs of alcohol

Het beste wat u kunt doen is geen drugs gebruiken of alcohol drinken. Te vaak denken we: “het is maar eenmalig” of “ik drink alleen bij sociale gelegenheden”. Het is het risico niet waard om de controle over uw drugs- of alcoholgebruik te verliezen en dan uiteindelijk een verslaving te ontwikkelen.

Wij zijn er om u te helpen

Neem vandaag nog contact met ons op voor een vertrouwelijk en gratis gesprek met een van onze hoogopgeleide verslavingsprofessionals van Recovery Centre White River in Zuid-Afrika.

  Behandeling alcoholisme

  Alcoholisme heet nu stoornis in het gebruik van alcohol (AUD). De nieuwe term beschrijft nauwkeuriger een aandoening die verschillende stadia doorloopt, van alcoholtolerantie tot afhankelijkheid en verslaving. Alcoholisme draagt het sociale stigma van "zwaar drinken", terwijl AUD (alcoholverslaving) de biologische neveneffecten van langdurig alcoholgebruik omvat.

  Lees Meer

  Wanneer ben je verslaafd?

  Er is een dunne lijn tussen middelenmisbruik of -misbruik en verslaving. Hoe weet u of u die grens heeft overschreden? Het eenvoudige antwoord is dat er sprake is van verslaving wanneer uw middelengebruik of gedrag uw lichamelijke, geestelijke, sociale of financiƫle welzijn schaadt.

  Lees Meer

  Wat is een stoornis in middelengebruik?

  Stoornis in het gebruik van middelen is de nieuwe medische term voor verslaving. Het vervangt woorden als middelenmisbruik en middelenafhankelijkheid. Het is een chronische psychische aandoening veroorzaakt door het dwangmatig gebruik van alcohol of drugs, of beide, die leidt tot permanente veranderingen in de structuur en functie van de hersenen.

  Lees Meer